Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vedu vleklý spor o to jaký je rozdíl mezi kefírem a acidofilním mlékem.Je, nebo není, já si myskím, že ne.
Tohle není z mé hlavy, ale z nějakého dotazu na firmu Coop...:
V obou případech se jedná o kysané mléčné výrobky, rozdíl však spočívá v druzích mikroorganismů, které se používají k výrobě. V případě acidofilního mléka je nosným mikroorganismem Lactobacillus acidophilus, což je probiotická kultura, která výrazným způsobem ovlivňuje složení střevní mikroflóry.
Kefírové mléko by však mělo obsahovat speciální typy kvasinek uvedených v právních předpisech. V naší republice se mnohdy název "Kefírové mléko" bohužel používá nesprávně, a to v souladu s místními zvyklostmi, kdy se pod kefírovým mlékem vlastně rozumí mléko acidofilní. Kefírové mléko s předepsanými mikroorganismy se na trhu prakticky nevyskytuje.
Rozdíl tam bude. Pro výrobu kefíru se přidává do mléka tzv. kefírové zrno. Kefírové zrno je kombinací kvasinek a bakterií v bílkovinách, tucích a cukrech. Při výrobě kefíru dochází ke kvašení a uvolňování CO2, tudíž kefír jakoby "perlí". Kefír navíc obsahuje díky procesu kvašení nepatrné množství alkoholu. Acidofilní mléko je, myslím si, hlavně o mléčných bakteriích acidofilus. Pravděpodobně se bude vyrábět i trošku odlišnou metodou než klasický kefír.
Jestli to ale chcete vědět přesně, není nic jednoduššího než si napsat do některé z mlékáren, aby vám toto osvětlili přímo jejich odborníci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.