Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prac.smlouva vs prac.neschopnost

Od: femina* odpovědí: 11 změna:

jaký je rozdíl v prac.neschopnosti s prac.smlouvou a bez ní?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

1x

Pracovní poměr skončí 31. 10. Prac. neschopnost skončí, až to rozhodne lékař. Nemocenské dávky bude vyplácet až do skončení PN stát.

hodnocení

0x

? doba léčení se nezmění.*zed*

femina*
hodnocení

to vím,ale co smlouva na dobu určitou?Mám zrušit prac. nesch.když nemůžu?Když to neudělám,smlouva mi skončí,co dál?

hankauk*
hodnocení

0x

Dost dobře nerozumím vašemu dotazu?! Proč byste rušila pracovní smlouvu? Kvůli pracovní neschopnosti?! Člověk, který má smlouvu na dobu určitou, "má nárok" na nemoc a kvůli tomu mu přece pracovní smlouva nezaniká nebo se neruší?! Prostě jste nemocná a basta. Až vás lékař uschopní, tak opět nastoupíte do práce a budete dále pracovat, jak vám ukládá smlouva.

femina*
hodnocení

Jenže mi smlouva končí 31.října a nemocná jsem dál,pochybuju,že by mne po uzdravení zaměstnavatel vzal zpět a když jo tak znovu zauční doba 3 měsíce a základní plat?Ve firmě jsem16 let a i když s vedením vycházím dobře,určitě nejsou lidumilové

Nechápu jednu věc - jak je možné, že ve firmě, kde pracujete UŽ 16 LET, jste stále zaměstnaná na dobu určitou. To snad přece není možné.*ee* Podle ZP by měla být smlouva na dobu určitou prodloužena pouze 2 x a pak už je povinností ji převést na dobu neurčitou. Vím, že se to často obchází a nedodržuje, manžel dělá na určitou už asi 3 roky a prodlužují mu ji pokaždé po 6 měsících. Ale prodlužovat ji po dobu 16 let? To jsem nikdy neslyšela! *bzum*

Jinak, pokud je smlouva do 31. 10., tak po tomto dnu automaticky zaniká. Ledaže by Vám firma hned vystavila další prodloužení. Nevím, co Vám je a jak se cítíte, ale já sama bych u toho opravdu ráda byla, takže bych raději uvažovala o ukončení neschopnosti. Ale to záleží čistě na Vás, je zákon schválnosti onemocnět právě v dobu, kdy byste potřebovala být v práci. Tak ať to dobře dopadne. *placni*Jaga.

Já mám pocit, že u starých smluv, které byly prvně uzavřeny ještě před novelou zákoníku práce, která řetězení pracovních smluv omezila, tohle možné je. Minimálně tedy podle výkladů, které jsem četla já (ale nevím, zda o tom někdy rozhodoval soud).

Jinak ukončit X neukončit pracovní neschopnost... nevím, myslím, že když zaměstnavatel bude o zaměstnance i nadále stát, tak smlouvu prodlouží i přes nemoc. A naopak pokud nemocí tazatelka upadla v nemilost, tak by se taky mohlo stát, že nemoc sice ukončí, ale smlouva prodloužená nebude. Možná by bylo nejlepší se zeptat u nadřízených, jak oni to vidí.

femina*
hodnocení

Firma rapidně omezuje výrobu,i když jsem v nemilost neupadla,několik lidí propustit nusí,tak proč ne mne,že?Ale je to přesně tak jak píšete.Děkuju.femina

Říká se přece:"Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko." Proč se zbytečně pořád nervujete, že to budete právě Vy? To Vám v té nemoci nijak nepřidá. Protože, jak píšete, děláte tam už 16 let, vybudovala jste si tam jistě už za tu dobu dobrou pověst a určitě i oni jsou s Vaší prací spokojeni, když si Vás tam pořád nechávají. Pokud by byly nějaké problémy už dřív, jistě by se byli s Vámi rozloučili. Tak když Vám smlouvu už 16 let prodlužují, asi jste pro ně potřebnou a prodlouží ji zase. Nemoc může postihnout každého, tomu se nikdo neubrání.

A pokud vím, tak když firmy propouštějí, obvykle to postihne lidi, kteří tam jsou zaměstnaní jen krátkou dobu. Ty staré a osvědčené si nechají. Tak se zbytečně nestresujte, uvidíte, že to dobře dopadne a že Vám ji zase prodlouží. Vím, bez práce a bez peněz je to těžké, ale jeden známý právník vždycky říkával: "Nejhorší smrt je z vyděšení." a "Když nejde o život, jde o h..."Tak hlavu vzhůru!*mala* Jaga.

femina*
hodnocení

Další moudro říká"jen hlupák je si jistý sám sebou,moudrý o sobě pochybuje"Moc Vám děkuju,vždyť to vlastně vím,jen jsem to potřebovala připomenoutJsem Váha,tak pořád váhám.Vždyť nic se nejí tak horké,jak se to uvaří.

femina*
hodnocení

To víte že je to právně ošetřené,prý jsou fima se sezónním zákazníkem(aut.průmysl).Jenže ten nám skončil,tak nevím,jestli těch pár nepodstatných jsou taky sezónní,ale zeptejte se a budete středem pozornosti(jako už nejednou)Ukončit nemocenskou nemůžu,neudržím v rukách tu zátěž,chodím na rehabilitace,jestli to pomůže-nevím.Momentálně dělat nemůžu.Tak Vámděkuju za názor. femina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]