Nejste přihlášen/a.
jaký je rozdíl v prac.neschopnosti s prac.smlouvou a bez ní?
Dost dobře nerozumím vašemu dotazu?! Proč byste rušila pracovní smlouvu? Kvůli pracovní neschopnosti?! Člověk, který má smlouvu na dobu určitou, "má nárok" na nemoc a kvůli tomu mu přece pracovní smlouva nezaniká nebo se neruší?! Prostě jste nemocná a basta. Až vás lékař uschopní, tak opět nastoupíte do práce a budete dále pracovat, jak vám ukládá smlouva.
Jenže mi smlouva končí 31.října a nemocná jsem dál,pochybuju,že by mne po uzdravení zaměstnavatel vzal zpět a když jo tak znovu zauční doba 3 měsíce a základní plat?Ve firmě jsem16 let a i když s vedením vycházím dobře,určitě nejsou lidumilové
Nechápu jednu věc - jak je možné, že ve firmě, kde pracujete UŽ 16 LET, jste stále zaměstnaná na dobu určitou. To snad přece není možné. Podle ZP by měla být smlouva na dobu určitou prodloužena pouze 2 x a pak už je povinností ji převést na dobu neurčitou. Vím, že se to často obchází a nedodržuje, manžel dělá na určitou už asi 3 roky a prodlužují mu ji pokaždé po 6 měsících. Ale prodlužovat ji po dobu 16 let? To jsem nikdy neslyšela!
Jinak, pokud je smlouva do 31. 10., tak po tomto dnu automaticky zaniká. Ledaže by Vám firma hned vystavila další prodloužení. Nevím, co Vám je a jak se cítíte, ale já sama bych u toho opravdu ráda byla, takže bych raději uvažovala o ukončení neschopnosti. Ale to záleží čistě na Vás, je zákon schválnosti onemocnět právě v dobu, kdy byste potřebovala být v práci. Tak ať to dobře dopadne. Jaga.
Já mám pocit, že u starých smluv, které byly prvně uzavřeny ještě před novelou zákoníku práce, která řetězení pracovních smluv omezila, tohle možné je. Minimálně tedy podle výkladů, které jsem četla já (ale nevím, zda o tom někdy rozhodoval soud).
Jinak ukončit X neukončit pracovní neschopnost... nevím, myslím, že když zaměstnavatel bude o zaměstnance i nadále stát, tak smlouvu prodlouží i přes nemoc. A naopak pokud nemocí tazatelka upadla v nemilost, tak by se taky mohlo stát, že nemoc sice ukončí, ale smlouva prodloužená nebude. Možná by bylo nejlepší se zeptat u nadřízených, jak oni to vidí.
Firma rapidně omezuje výrobu,i když jsem v nemilost neupadla,několik lidí propustit nusí,tak proč ne mne,že?Ale je to přesně tak jak píšete.Děkuju.femina
Říká se přece:"Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko." Proč se zbytečně pořád nervujete, že to budete právě Vy? To Vám v té nemoci nijak nepřidá. Protože, jak píšete, děláte tam už 16 let, vybudovala jste si tam jistě už za tu dobu dobrou pověst a určitě i oni jsou s Vaší prací spokojeni, když si Vás tam pořád nechávají. Pokud by byly nějaké problémy už dřív, jistě by se byli s Vámi rozloučili. Tak když Vám smlouvu už 16 let prodlužují, asi jste pro ně potřebnou a prodlouží ji zase. Nemoc může postihnout každého, tomu se nikdo neubrání.
A pokud vím, tak když firmy propouštějí, obvykle to postihne lidi, kteří tam jsou zaměstnaní jen krátkou dobu. Ty staré a osvědčené si nechají. Tak se zbytečně nestresujte, uvidíte, že to dobře dopadne a že Vám ji zase prodlouží. Vím, bez práce a bez peněz je to těžké, ale jeden známý právník vždycky říkával: "Nejhorší smrt je z vyděšení." a "Když nejde o život, jde o h..."Tak hlavu vzhůru! Jaga.
Další moudro říká"jen hlupák je si jistý sám sebou,moudrý o sobě pochybuje"Moc Vám děkuju,vždyť to vlastně vím,jen jsem to potřebovala připomenoutJsem Váha,tak pořád váhám.Vždyť nic se nejí tak horké,jak se to uvaří.
To víte že je to právně ošetřené,prý jsou fima se sezónním zákazníkem(aut.průmysl).Jenže ten nám skončil,tak nevím,jestli těch pár nepodstatných jsou taky sezónní,ale zeptejte se a budete středem pozornosti(jako už nejednou)Ukončit nemocenskou nemůžu,neudržím v rukách tu zátěž,chodím na rehabilitace,jestli to pomůže-nevím.Momentálně dělat nemůžu.Tak Vámděkuju za názor. femina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.