Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úmrtí jednoho z manželů - kolaps peněz

Od: daniel99415 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

musím klepat hlasitě na dřevo, ještě jsem neměl tu osobní bezprostřední zkušenost

Z doslechu ale vím a skoro se mi tomu nechec věřit - následující historky

Zemře manžel a manželka

- má hned zmrazený účet

- nemůže správně ani používat auto

- ani když by jí šla její výplata na společný účet tak k ní nemůže

- nabehnou nějaký úředníci a běhají po domě a koukají na kabáty ve skříni a odhadují hodnotu majetku

atd. atd... podobné hrůznosti a ošklivosti ještě k tomu že vám umře někdo blízký - a to všechno než se vyřídí pozůstalost

Proto sem píšu tento dotaz. Zajímají mě jednak vaše zkušenosti a jednak tak trochu bych rád slyšel nějaké spekulace jak 100hoven. Jinak řečeno jak se pojistit aby ten druhej co neumře nebyl půl roku potupně bez prostředků a nemusel žebrat příbuzné o půjčení peněz.

Třeba jeden fígl mě napadl po přečetní diskuse vedle a to že banka údajně neruší trvalé příkazy, takže kdyby si ti manželé vedli každý ějak svůj? otázka jak účet a pro sichr si trvalým příkazem posílali vzájemně na účet druhého pravidelnou platbu, tak by to mohlo znamenat vysvobození z pekla.

Nebo poraďte vaše tipy. Sice umřít nehodlám ale štve mě to. Dokonce mě i překvapilo, jaktože může ke mě domů naběhnout úředník a prolejzat mi co mám doma, z toho se mi zvedá kotel. Proto mě zajímá i kdo to v praxi zažil, jak to konkrétně probíhá, kam všude lezou apod...

Díky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Osobní zkušenost naštěstí nemám, ale ani po smrti manžela bych bez peněz nezůstala. Mám vlastní příjem, který mi chodí na můj vlastní účet. Po smrti manžela zmrazí jeho účet, ne můj. Jeho účet bude součástí dědictví. Auto mě netrápí, stejně neřídím a o úřednících pobíhajících po bytě nic nevím *nevi*

jimi*
hodnocení

0x

Je to tak jak popisujete,jen uřednik neprohlíži co máte ve skřínich ale jen se zeptá na movity majetek po zesnulém.Etiketu dodržuje a co mu náhlasite je vaše věc,ale většinou z domácnosti do pozůstalosti nezahrne nic z odůvodněním že je to starší a bezcenné. Jen nevim jak je to když maji manžele společný učet a dispozični právo na vyběr peněz oba dva.To by mne taky zajimalo jak to banky řeši a zda mu peníze vydaji... na pořízeni pohřbu,odhady nemovitosti atd. to všechno notař po vás bude žádat.To by byl už hyenismus kdyby se ten druhy z manželu k penězum nedostal...*zed*

Přesně tak, jak říká Jimi. Zemřel před pár lety tchán, bylo mu 83 let. Nepřišel k nám nikdo prolézat skříně. Buď toho lidé mnoho napovídají, nebo byl nějaký pracovník mimořádně horlivý. Pozval si nás notář do své kanceláře, hlavně tedy tchyni, ale my jeli s ní. Peníze ani dluhy s dědou neměli, dostávali důchod v hotovosti, neměli ani účet. To víte, staří lidé. Nábytek v domácnosti byl podle notáře opotřebovaný a bezcenný, což byla pravda. Takže do dědictví zahrnul jen domek a zahradu.

Babička bez peněz nezůstala, dál jí chodil poštou její důchod.

Jinak by mě zajímalo toto: Tchyně má vkladní knížku a na ní peníze na pohřeb. Je to asi 20 tisíc. Já jsem tam napsaná jako spolunakladatel s tím vkladem. Pokud by se něco stalo, mohu tyto peníze, které jsou opravdu na zřízení pohřbu, vybrat, nebo mi budou zablokovány a zahrnuty do dědického řízení? Jaga.

majdalena*

Nejlépe je v den umrtí jít peníze vybrat, ono to pár dní trvá než notář dá bance příkaz zablokování. Jinak peníze nedostanete. Nám s manželem v bance doporučili, abychom si zařídili dispoziční právo, že jsme právoplatný majitelé a můžeme oba nakládat s penězi. Tím jsem mohla i po umrtí manžela vybírat. Jinak bych ještě ted nemohla peníze užívat, nebot dědictví ještě není vyřízeno.

A paní tazatelce doporučuji, aby zavolala na soud, tam vysvětlila situaci a oni jí řeknou, který notář to bude vyřizovat. Pak zajít k němu a on může dát bance příkaz, abyste mohla s penězi na učtě nakládat. Dělá se to sice jen ve vyjímečných případech, ale toto si myslím, že je vyjímečný případ.

doplněno 21.10.11 07:39:

první odstaveček je pro paní jagubabu. Majdalena

doplněno 21.10.11 07:48:

Já to nějak špatně přečetla, ten pán se vlastně jen ptá, jak by to bylo. A za mnou nikdo nepřišel prohledávat skříně. Notář si mne zavolal a jen se vyptával na manželův majetek. Majdalena

reeve*

Přesně tak! Na nic se neptat a co nejdříve vybrat z účtu co nejvíce peněz!

Naši také měli společný účet, kam jim chodily oba důchody, oba samozřejmě měli dispoziční právo i bankovní karty. Když táta - majitel účtu, zemřel, máma se byla v bance zeptat, zda může z účtu i nadále vybírat. Naštěstí narazila na slušnou úředníci, která jí řekla cosi v tomto smyslu: "Nic jsem neslyšela, banka o úmrtí ještě oficiálně neví a támhle je bankomat, vyberte si z něj maximální denní limit a udělejte to zítra i pozítří, zkrátka dokud účet nebude zablokován." Zároveň bylo nutné co nejdříve zřídit nový účet, aby na něj mohl být zasílán mámin důchod. Jinak by důchod i nadále chodil na zablokovaný účet a až do konce dědického řízení by se k němu nikdo nedostal.

Z pohledu práva je zablokování výběrů z účtu zemřelého pochopitelné. Chrání se tím dědici před případným vybrakováním účtu nějakou osobou s dispozičním právem. V běžných životních situacích, kdy vybírající je zároveň dědicem (například manželka), nutně potřebuje peníze a ostatní dědici (například jejich děti) s výběrem souhlasí, to působí životní komplikace. Proto když chodí příjmy obou manželů na účet jednoho z nich, měl by i druhý z manželů mít svůj účet, kde by trvale byla uložena alespoň minimální částka umožňující normální život po dobu dědického řízení.

hodnocení

0x

Asi před 2 roky jsem četla článek v novinách,že ten společný účet jde nějak ošetřit u právnika.Nechají sepsat,že na účtu mají peníze oba a po úmrtí jednoho z nich, ten druhý má právo s účtem disponovat..Jinak opravdu nikdo do bytu nechodí,jen se nahlásí cennosti a peníze.Do bytu chodili asi před 40? roky.

buss
hodnocení

0x

Nevěřte blbým kecům. Účet je bloklý, pokud někdo chce z něj peníze, tak přes notáře nebo soud. Jinak je dobré mít doma keš. Majetek notáři nahlásíte, jinak si zjišťuje - KN, evidence. Co když tam pobíhali lidi od exekutora? A dům po zemřelém může užívat? U matky byla notářka tak dbalá, že ani nepřišla na auto. Žádala pak jeho odhad a doporučila i odhadce, projela to, když jsem si stěžoval na soudě. Neposlouchejte lidi, ale čtěte zákony. Když vám řeknu, že na vše musí být odhad znalce, uděláte to?

ab*

Když máte dispoziční právo k účtu druhého člověka, (udělat ihned, dokud žije), když umře všechny peníze jděte ihned vybrat, a převést na svůj účet. Pak jste pozván k notáři, který zjištuje co zemřelý měl a jakých účtech, zda měl majetek, penz. fond, stavebko, i příjmy jinde, požádá a zjištuje to sám, za to ho platíte a není to málo. Asi kolem 2000 kč. Až se zeptá jaký měl zemřelý majetek, tak řeknete staré krámy měl, tím to skončí. Nikdo tam nechodí nic zjištovat. Notář také zjistí, že jste si jeho peníze nechal přepsat na sebe, ale s tím nic nemůže dělat, protože jste před smrtí dostal dispoziční právo. Zbytek, v bankách, akcie atd, dostanete až tak po 3 měsících, než to notář vyřídí.

bublinaunosu
hodnocení

0x

Při úmrtí nejlépe ihned vybrat všechny úspory ze společného účtu,ponechat jen nutné minimum.Pozůstalé časem kontaktuje notář k výslechu a následně proběhne vyřízení dědictví po zesnulém,kde vám bude vyměřen správní poplatek,asi 1% z odhadu z majetku po zemřelém...což je taky dobrá garda,kdy většinou mají napůl třeba napsanou nějakou nemovitost a při těch dnešních cenách,je to síla.Ale nikdy jsem tedy neslyšel,že by nějaký úředník prolízal domácnost a zjišťoval majetek po mrtvém,od toho je ten výslech u notáře.

buss

Výslech je škaredé slovo, to nepoužívejte, nejsou u policie.

bublinaunosu
hodnocení

0x

...jen cituji co je psáno na předvolánce od notáře.

petapeta*
Pochybuji, spíš tam bylo: Předvolání ve věci řízení o dědictví po: xxxx, zemř. dne xx.xx.xxxx
nařizuji projednání na den...
buss

Notářský řád nezná pojem výslech jako takový, např. co o něm říká tr. řád s pravidly úkonu. Účastníky vyslechne, jinak provádí šetření a sepíše o tom protokol, provádí notářské zápisy. Že by měl Protokol o výslechu dědice? No co není zakázáno ...

petapeta*
hodnocení

0x
Velká část názorů je zde mylná. Z vlastní zkušenosti (bohužel ne zjedné) vím, že nikdo žádný účet zemřelého neblokuje ani nezmrazí. Z účtu i nadále probíhají platby a inkasa (SIPO, elektřina, telefon...), máte-li dispoziční právo, můžete vybírat, znáte-li PIN platební karty, z bankomatu můžete vybírat (i když používat cizí kartu není dovoleno). Notáři se pouze oznámí, co bude předmětem dědictví, má-li dotyčný nějaký účet a kde, vlastnil-li nějaké nemovitosti apod. Notář si pak zjistí stav účtu ke dni úmrtí a z tohoto pak vychází při dědickém řízení. Už ho pak vůbec nezajímá, zda se částka na účtu změnila. Například babička zemřela v den, kdy jí byl na účet zaslán důchod a tento důchod byl za několik dní z účtu opět vrácen ČSSZ, 3 měsíce probíhalo inkaso E.ONu, dcera dál z účtu vybírala.
Sice dědickou daň jsme neplatili, ale odměna notářce činila kolem 20 000 Kč, další peníze stáli odhadci.
Odměna notáři činí:

z prvních 100 000 Kč základu... 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč základu... 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu... 0,9 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu... 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu... 0,1 %,
nejméně však 600 Kč.

takže žádné 1 %, jak uvádí bublinaunosu

femina*
hodnocení

0x

Zdravím,zemřel mi manžel 7 dní před vánoci,přestože byl nemocný,nebyla jsem připravena.Na náš společný účet chodil jeho důchod a má výplata(společný účet proto,že i z něj jdou poplatky za vedení účtu,tak nač platit dvoje?) Bylo těsně po mé výplatě,včetně 13tého platu,účet mi zablokovali.Dokonce na něj jěště přišel manželův lednový důchod,V zápětí mi přišel výhružný dopis z důchodového,že jsem neoprávněně použila fin.prostředky(jejich chybou přišel důchod,který už neměl dostat a na zablokovaný účet na který jsem nemohla já ani oni) a do 3dnů vrátit!.Měli jsme rozopravovaný RD,do toho pohřeb po odečtení pohřebného 8tis. pozůstalost-17tis,vrátit důchod 9tis.,přepsat energie a vodu na sebe,samozřejmě založit svůj účet,poplatky,poplatky,poplatky Takže í důchod v částce 5600 měsíčně na který jsem měla nárok po dobu jednoho roku taktak vyšel na tohle všechno.Ještě že jsem měla rodiče,kteří mi mohli pomoct.Půjčili mi peníze a vracela jsem postupně jak to šlo.

Po domě mi nikdo neběhal,možná proto,že jsme měli úvěr na opravu domu,takže jsme se pohybovali v mínusových položkách.Ale je to jak píšete-zvláště u ženy-protože se nadsazeně říká-nemáš muže-nemáš pravdu.Zemřel mi muž a za to pykám A anabáze s dočerpáním úvěru ze st.spoření?Měli jsme domluvenou výměnu střechy a ponechanou část úvěru na její zaplacení a 13.měsíců trvalo,než jsem mohla na ten účet ,nejde to ani pořádně popsat,dodnes mám kopřivku,když se řekne-katastrální úřad-Ale netrapte se tím dopředu,na ztrátu blízkého člověka se nejde připravit,tak žijte a užívejte života.On Vás někdo bezpečně oškube ať chcete nebo ne.

ab*

Teda co je to za pořekadlo, máš muže máš pravdu - nemáš muže nemáš pravdu. To slyším poprvé, pykáte za to, že vám umřel muž, to si divolil dost a v rozestavěnym baráku! Tak ženy, který nemají muže jsou úplně v p...i! Jste jako moje sousedka ta nadávala když jí umřel muž, že musí nechat přepsat plyn, energie a vodu, já jí povídám chudák už to má za sebou, a ona, že ne on, ale ona je chudák. Fakt už jí bylo kolem 70sáti, a ještě nevěděla, kde je ve městě pošta.

femina*

Dle všeho jste muž,špatně jste mne pochopil.A taky podle toho,že jste neskyšel o tom pořekadlu.Nechtěla jsem se nikoho dotknout,jen jsem chtěla tomu pánovi říct ať žije tím co je dnes.*Taky jsem jela s autem na technickou a policista u zápisu mi řekl"paní,to jste nemusela jezdit vy,to mohl manžel.Prostě-nemáš muže-nemáš pravdu.Pro rejpaly-samozřejmě v přeneseném slova smyslu

petapeta*
To je podivné.
Podmínky vedení účtu, na který ČSSZ zasílá důchod, jsou stanoveny tak, že z něj mohou být zúčtovány a České správě sociálního zabezpečení vráceny splátky důchodu, na které nárok, z důvodu úmrtí jeho majitele, zanikl.
Proč by chtěla ČSSZ od Vás vrátit důchod, když podle podmínek je povinna vrátit přeplatek banka z účtu?
pb®

Nikdy a za zadnych okolnosti bych nesouhlasila s jednim spolecnym uctem v rodine, tech par stovek za vedeni uctu mi za ten klid stoji. Nejde o umrti, ale tech pripadu, kdy jeden z manzelu vybere spolecny ucet a vypari se a druhy zustane bez prostredku, tech uz bylo...

No a aby rodina nezustala po smrti jednoho z partneru bez prostredku, na to je dnes zivotni pojisteni, ktere se ma nastavit v pripade umrti na vsechny pohledavky, ktere je treba platit (hypoteka, leasing atd.), nebo na plat, ketry by partner dostal po dobu 2-5 let.

Ad dvoje poplatky - mám konto u mBank a neplatím nic.

bublinaunosu
hodnocení

0x

Pro petapeta-Loni mi náhle zemřela maminka.Při vyřizování pozůstalosti jsem musel zaplatit jako odměnu notářce 14980 Kč za pozůstalost po mamince,v podstatě za polovinu domu,který jsme spolu vlastnili.Odhad provedla sama notářka od stolu,dle předložených fotografií nemovitosti.A cenu nemovitosti určila jaká je v místě obvyklá (3 mil.) Dům byl řádně splacen,bez půjček,všechny poplatky a daně zaplaceny.

daniel99415
hodnocení

hmm rady typu "hned když umře, jděte a vyberte co jde" tak to vím taky, jenže co mám zprávy tak banka zablokuje účet tentýž den prakticky do několika hodin (ne li minut?) od té doby kdy se to dozví

v takovým průs...švihu pak ten co zůstal na živu aby stresoval s výběrem peněz nehledě na to že u úmrtní vůbec nemusí být a může se o něm dozvědět později než banka

z těch reakcí jsem zmatený, někomu účet blokli, někomu ne, rozdíl bude možná jestli byl účet SVJ nebo nebyl ale mám v tom bordel, asi budu muset zajít do banky se na tohle přeptat.

já se nesnažím nějak urputně připravit, jen přemejšlet trochu dopředu

koukám, že žádnej fígl tu nikdo nemá, no málokoho to asi napadne se tím zaobírat předem, to budu mít nějakou úchylku :)

reeve*

Asi myslíte SJM (společné jmění manželů). Ne to, nerozhoduje. Prakticky každý účet kteréhokoliv z manželů, pokud jsou na něm prostředky nabyté během doby trvání manželství, patří do SJM. Ale pokud oficiální majitel zemře, banka účet blokne, ikdyby na něj dlouhá léta chodila třeba jen výplata pozůstalého manžela.

Nevím, jak rychle se banka o úmrtí dozví, ale manžel/ka se to dozvídá zpravidla dříve. Každopádně v popsaném případě musí jeho/její první cesta směřovat k bankovní přepážce nebo do bankomatu. Ideálně se všemi kartami, které doma najde a k nimž zná PIN.

petapeta*
Nevím, jak jste přišel na to, že banka účet zemřelého zablokuje. Zde je to docela pěkně vysvětleno: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/spotrebitel/63615-co-se-stane-s-bankovnim-uctem-po-smrti-jeho-majitele/
Takže nějaké ty úvahy, že se druhý manžel k prostředkům na peněžním účtu zemřelého nedostane, má-li dispoziční právo, jsou liché. Je naprosto jedno, zdali peníze budete vybírat z bankomatu hned nebo později. Pouze ostatní dědicové Vás pak mohou žalovat, že jste neoprávněně vybíral, odmítnete-li jim vyplatit odpovídající část. Jinak polovina peněžních prostředků je pozůstalého manžela. Při dědickém řízení notář vychází ze stavu účtu ke dni úmrtí. Klidně se pak může stát, že až se dědic dostane k účtu, bude tam naprosto jiná částka.
http://www.novinky.cz/finance/219934-po-smrti-majitele-uctu-platby-casto-odchazi-dal-a-nelze-to-jen-tak-zastavit.html

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]