Nejste přihlášen/a.
Situace: Jsoem autorem několika článků na svém webu. Někdo jiný ty články zkopíroval na jiný web na kterém není uveden žádný kontakt pro komunikaci s adminitrátorem. Aby toho nebylo málo tak do mého, zkopírovaného textu ještě vložil reklamy, tudíž má zisk z mé práce. Podle právníka mám právo požadovat stažení textu. Ovšem doporučil mi zatím jednat formou domluvy. Když domluva selže pak teprve podstoupit celou věc orgánům činných v trestních řízeních.
Otázka: Jakým způsobem zjistit majitele domény, případně jak jej kontaktovat pro komunikaci?
Vítám jakékoliv zkušenosti s tímto jevem.
Víte, na jednu stranu Vám rozumím, že se Vám nelíbí, když Váš výtvor využívá někdo cizí. Na druhou stranu - internet je veřejný neohraničený prostor; cokoliv na něj umístíte, může si začít žít vlastním životem. Lidi by měli počítat s tím, že v podstatě cokoliv se zveřejní na internetu, stane se nástrojem davu, každý s tím může nějak naložit. Slušností je neupírat autorství (tedy např. odkázat na zdroj), ale to je asi tak vše. A neslušných lidí jsou spousty, jsou i na internetu, takže se snadno může přihodit to, co Vám. Tak - já bych to neřešil. Koneckonců jste chtěl, aby to lidi četli ne? Tak jich to možná přečte víc, jen někteří to nebudou číst zrovna u Vás.
Informace, které nechcete sdílet, nedávejte na internet. A těm, které tam dáte, v šíření nebraňte.
Takový je můj pohled.
Slušnost je to minimálně, ale povinnost také, lidé často podceňují ochranu duševního vlastnictví, ale je to vlastnictví jako každé jiné. Jiná věc jsou ty těžkosti, na které zde bylo poukazováno, a přiznám, že já bych to taky asi vypustil.
Ono, co to je, to duševní vlastnictví? Poslední dobou především různé mocné a bohaté skupiny lidí hlásají jakési duševní náboženství, vnucují nám silou své takřka bezpracně nabyté "výtvory" a ještě větší silou za ně žádají naše peníze. Je to státem podporované ošklivé jednání. Duševní vlastnictví se musí sdílet, jinak jako by neexistovalo. Kdybychom svobodně neužívali nic, co jsme pochytili od někoho jiného, na co příšel někdo jiný, nejspíš bychom zemřeli ve velmi nízkém věku (zdaleka ne v dospělosti).
Tímto se nesnažím na nikoho z Vás útočit, chraň Bůh. Třeba zrovna Vy jste učil (mám dojem). Předával jste spoustám lidí své zkušenosti, své znalosti, postupy, svůj postoj nejen k vědě, musel jste mít schopnost učit, . . ., to všechno je Vaše duševní vlastnictví, které jste rozdával. A dostal jste zaplaceno vždy jen jednou za celou hodinu nebo přednášku a nikdo toto, původem Vaše, vlastnictví nijak nechránil. Zato dnes, kdejaký kokrhal chvilku cvičí a své zvuky zaznamená do počítače, ty se pak "zdarma" přepíšou do hromady CD (s využitím nesmírného množství duševního vlastnictví jiných, kterým se ovšem neplatí) a za každé CD se pak požadují velmi nepřiměřené peníze pro kokrhala a spřízněné kopírovače. A teprve až v tuto chvíli se začnou vykřikovat bláboly o duševním vlastnictví a zákazech a trestech pro všechny ostatní, kteří by nejen také zkopírovali, ale dokonce třeba i jen sami to stejné zazpívali, byť by to bylo jen tak pro radost.
Duševní vlastnictví není snadno vysvětlitelný pojem pro člověka, který se nezabývá duševní prací jako je psaní. Nevadí žádnému autoru, pokud jeho dílo bude zmiňováno citováno a fragmenty z díla budou lidovatět jako hlášky z filmu... to je spíše tichým uznáním známkou toho že se dílo povedlo, ale pokud něco vytvoříte a někdo jiný to vezme, bez mrknutí oka to začne nabízet jako produkt aniž by uvedl zdroj, pak je to parazitismus... K toumu slouží ochrana duševního vlastnictví... Nechci rozhýbat světové trhy k vůly čtyřem článkům, chci je to na co mám ze zákona právo, proto hledám možnosti jak kontaktovat člověka, který to má na svědomí...
No, vlastním životem si to začít žít nemůže.
Nedávno jsem četl článek (který teď samozřejmě nemůžu najít), jež se této tematiky okrajově dotýkal a zmiňoval, že autoři, kteří publikují zadarmo a tvoří svobodná díla a chtějí, aby je lidé užívali, měnili a distribuovali, u nich častokrát neuvedou korektní formulaci nebo k nim nepřipojí správnou licenci. Pak je ale výsledkem automaticky dílo, které je chráněné autorským zákonem a jehož autor se třeba nikdy nedozví, že svou tvorbou vlastně nikomu neprospěl.
Víte mám už jistou zkušenost s publikační činností. Když jsem do své knihy potřeboval použít kousek textu od jinud nebo fotografii, musel jsem uvést minimálně zdroj, když už nebylo možno uvést autora. Použil jsem třeba fotku stáhnutou z netu. Jenže jsem zapoměl od kud, ale minimálně jsem musel uvést že zdrojem je internet, prostě že to není můůj výtvvor. Nakonec mi ten obrázek ani nakladatel nepovolil. Autorské právo nelze jen tak odmávnout. Má chránit lidi a jejich práci a právo na uznání jejich práce.
V jednom oledu s váma naprosto souhlasím, že chci by to lidé četli. Zde se budu snažit zahodit svoje ego v dál a přijmout vaše tvrzení, ale zde jde o to že se na tom někdo obohacuje tím, že dává do článku reklamy. A to je to svinstvo které mě štve. Proto hledám způsob jak toho člověka kontaktovat. Vidělává na mém díle na mé praci.
Zde bych doporučoval snahu o domluvu. Pokud by to nešlo, je vhodné si nechat udělat notářský zápis, který osvědčí stav obsahu stránek - není však levný, přijde Vás na cca 6000,-Kč. Posléze lze podat žalobu a domáhat se náhrady škody - zde však budete muset prokázat, že Vám škoda vznikla a v jaké výši. Sumasumárum, pokud nepíšete o převratných objevech ve vývoji jaderného štěpení, snažte se to řešit smírně. Na trestní řízení rovnou zapomeňte, intenzita tohoto jednání OČVTŘ postačovat pro jakékoliv úkony nebude a věc záhy odloží.
děkuji vám za reakci, chci jen zjistit jak toho člověka kontaktovat...snad se mi chlapíci od google ozvou.
jedná se o doménu 3. řádu parazitazlodej.blogspot.com Nechci udávat c elou adresu abych tomu neřádu nedělal nechtěnou reklamu a nezvyšoval seo.
Neboli jde o zahraniční (zřejmě USA) server, takže je situace mnohem komplikovanější. Publikace plagiátu tak podléhá tamnímu právu - tedy americkému federálnímu a právu daného státu USA. I americké právo samozřejmě chrání autorství před plagiáty (v něčem drsněji, v něčem volněji než naše). Ale k jeho uplatnění zřejmě nebude stačit jen nějaký jednoduchý podnět "na dálku". Je to server s mnoha tisíci (miliony?) blogů, takže provozovatelé určitě nemají čas podrobně zkoumat každý podnět odkudsi ze světa. Odhaduji (!), že to budou řešit podobně, jak autorské právo řeší například Facebook: Kdo se domnívá, že je na Facebooku neprávem publikován jeho obrázek nebo text, nechť se obrátí na určitou americkou instituci, která se zabývá autorským právem, ta posoudí oprávněnost podnětu a následeně kontaktuje Facebook s podnětem k odstranění. Alternativou k tomuto náročnému postupu je osobní podání žaloby přímo u příslušného soudu v místě, kde server běží. Tedy něco pro nás naprosto nereálného.
Samozřejmě také existuje dohoda mezi USA a ČR o spolupráci při ochraně práv. K jejímu naplnění byste však musel dosáhnout toho, aby vláda ČR intervenovala u federálních orgánů USA, aby zajistily nápravu. Obávám se, že kvůli několika převzatým textům na blogu tuto obří právní mašinérii nerozhýbete. Neboli jste nepochybně v právu, ale úřední cestou se vám ho zřejmě nepodaří naplnit.
Každopádně si podrobně prostudujte podmínky na "blogspotu". Možná tam objevíte jednodušší cestu, jak dosáhnout stažení plagiátu vašeho díla.
Pro technikjirik:
Vím, co si mám představit pod pojmem duševní vlastnictví. Ale celou historii lidstva se duševní vlastnictví sdílelo a podle mne je to tak správně, protože to zajistilo pokrok civilizace. Jak už jsem psal, autorství čehokoliv duševního by se rozhodně upírat nemělo (takže vždy sdělit, čí je to nápad nebo myšlenka), ale v praxi ani to nelze uhlídat. Takže když něco zveřejním, vždy bych měl počítat s tím, že to kdokoliv může "sebrat". Veřejně vyřčenou myšlenku už nikdy nevrátíte zpět, neomezíte ji, ani nemůžete ovládat její šíření. S tím nic nenaděláte. Takže kdo chce jen sám využívat své duševní vlastnictví, nesmí ho zveřejnit (je ovšem otázka, zda pak k něčemu bude). Můžete třeba využívat svůj výborný nápad při návrhu nebo konstrukci staveb apod., pak si své po nějakou dobu uchráníte. Ale jakmile zveřejníte, už jste daroval všem.
Ale přesto chápu, že Vás "krádež" dokáže namíchnout.
Teď mě tak napadlo, že jestli v blogu není žádný kontakt, možná by bylo schůdné zkusit prostřednictvím majitele blogu (majitele domény) poslat autorovi konkrétní stránky vzkaz. Američani snad nějaký kontakt mají (aspoň mail; možná ovšem už neplatný). Předpokládám, že i kdyby se jim nechtělo zjišťovat, na čí straně je pravda, a řešit mazání apod., tak přeposlat mail by mohli.
Pro dzordz:
Ano, i zveřejněné záležitosti podléhají autorskému zákonu a jeho přehnané "ochraně". Chápání autorských práv je, dle mého, špatné a v současnosti se už zneužívá. Autorským zákonem bych chránil autorství, tedy abych nemohl o CD Karla Gotta tvrdit, že jsem ho nazpíval já, že jsem já napsal Honzíkovu cestu apod. Ale šíření jednou zveřejněného bych vůbec tím zákonem neřešil. Prostě zveřejnilo se, tak je všem volně k dispozici.
Majitelem blogu je google a přihlašovací údaj je e-mailová adresa, která je s google účtem spojená. Takže oni kontakt mají.
volně k dispozici ano, ale jde tu o to, že to má být všem zadarmo a jak zadarmo nabil tak má zadarmo využít. Ale jestli má někdo právo na zisk z toho díla pak je to autor a nikdo jiný.
Ani s tím ziskem bych tak úplně nesouhlasil. Myšlenku jste věnoval světu, tak už neovlivníte, jak s ní kdo naloží. Každý, kdo ji použije, to dělá proto, že z ní má nějaký prospěch. Buď mu ušetří práci, nebo peníze za cizí službu (kterou by jinak musel objednat), nebo mu přímo nějaký majetek přinese. Nebo ji jen někomu dalšímu sdělí a má dobrý pocit.
Kdo chce myšlenku zpeněžit, ať ji prodá. Dokud ji nezveřejní, je jen jeho duševním vlastnictvím a nikdo jiný ji nemá (je-li jedinečná). Takže když majitel myšlenky najde kupce, má zisk.
toto už je rovina osobního postoje a myslím, že vás nechci přesvědčovat o tom co je a co není morální z hlediska duševního vlastnictví. Máte právo na svůj názor a já vás respektuju a děkuji vám za sdělení vašeho názoru vážím si vaší slušnosti a pohledu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.