Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Boláky v ústech

Od: redroker® odpovědí: 12 změna:

Tento týden během jídla, mi vyskočili v ústech na horním patře nad dásní 2 pupínky,během několika dní se obnažili a teď tam mám 2 bolestivé rány ve tvaru kruhu. Téměř se to nehojí, protože jsou rány drážděné jídlem. Občas také někdy se mi objeví afty,ale tohle je jiné. Na afty mi také spolehlivě zabere nějaký energy nápoj,protože obsahuje hodně vit. B. Tohle mi přijde jako nějaký druh oparu,ale pro mne na nezvyklém místě a oproti aftu to přišlo velmi rychle (během jídla). Máte nějakou radu, jak se toho co nejdříve zbavit?

doplněno 16.10.11 14:12:

U mě je to ale něco nového.Afty se mi vylouply rychle během jídla,normálně doposavaď postupně a také během 3 dnů ustoupily,díky přísunu vit.B.Teď problém přetrvává od ÚT,aniž by byl cítit postupný ústup.Nejdříve to byly 2 méně citlivé pupínky a pak se za 2 dny obnažily.Nejsou v oblasti dásně,jako pro mne obvyklé,ale nas (měkká tkáň).

doplněno 16.10.11 14:20:

...navíc, pokud vím,tak afty jsou nějaké vřídky, já tam mám takové 2 obnažená kolečka,jako když vykrojíte tkáň

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vyzkoušejte zaručený prostředek na vyčištění úst. Potřebujete : Olivový olej, ale musí být panenský, lisovaný za studena, malá lahvička stojí kolem 100 Kč. Jednu lžíci oleje si dejte do úst a převalujte ho tam. První to bude hodně nepříjemné, ale po chvilce už vám to ani nepřipadne. Snažte se to vydržet 15 minut. Po 15 minutách vyplivněte olej z pusy a dívejte se, jak je olej bílý.Ústa si vypláchněte teplou vodou. Udělejte to dvakrát denně a za dva dny budete mít po bolesti i vřídkách. Zbytek oleje si uložte v ledničce pro případ, že opět se něco vyskytne v ústech.

Bylo by dobré, aby jste sledovala co jste jedla těsně před tím, než se boláčky v puse vytvoří. Mohla by to být nějaká pomazánka z Marketu, nebo jogurty s živou kulturou apod. Pak víte čeho se vyvarovat. Můžete se ozvat, jak vám to pomohlo.

doplněno 18.10.11 07:35:

Čištění, převalování olivového oleje na vyčištění úst, je na doporučení lékaře. To nejsou babské rady.

mutinecka

Mě se udělaly boláky dnes po vajíčkách, které jsem si vzala do práce uvařené na tvrdo! Boláky mám převážně na jazyku! Už se mi to stalo několikrát a je to pokaždé z jiného jídla, tak nevím, co to mám za nemoc?! Jsem alergická na sóju a kávu, ale někdy mi připadne, že jsem už alergická na všechno jídlo :)

martinaa*

Afty mohou být důsledkem stresu, protože ten vyvolá přehnanou imunitní reakci organismu na bakterie, které se normálně v dutině ústní vyskytují. Objevit se mohou i z jiných příčin: ostrým okrajem zubní výplně nebo ulomeného zubu počínaje a špatně sedící zubní protézou konče. Nelze vyloučit ani virový původ. Možná že jste se při jídle nevědomky kousli do tváře nebo používáte kartáček s ostrými štětinami; někdy může být vyvolávajícím faktorem nezvykle kořeněný pokrm či rajčata, citrusové ovoce, papriky a slané bramborové lupínky.
Někteří léčitelé se domnívají, že recidivující afty jsou alergickou reakcí na konzervační činidla - kyselinu benzoovou, sorbovou apod., nebo reakcí na některé látky v potravě.

Takze neee alergie:)

jedine si opravdu peclive zapisovat co jite,a co obsahovali vcetne Ecek.,pak se zamyslet co se nejvic opakuje co se tyce slozeni v potravine.Meli by vam udelat dalsi testy na nektere potraviny.sama jsem na zacatku zjistovani,co me zpusobuje zase natekani v krku a pod.zjistili mi vseobecne alergii na potraviny a ted patraji na ktere presne.Prvni krevni testy dopadly negativne,takze to neni hned ,nez se najde po cem.U nas dela ji drahoty,ze testy stoji moc penez,ne aby udelali testy rovnou na vsechno.Musi si to spis clovek vysledovat,muze to byt cokoliv.

krkovicka*
hodnocení

0x
Gencialku nebo lokální gel.Poptejte se v lékarně a přidejte s b-komplex.2-3dny a je po problému.

hodnocení

0x

Jak psali je to afta.. léčba +/- týden z mých zkušeností je nejlepší mazání teatree olejičkem... cena za něj je vysoká ale je kvalitní a vydrží.. a pmůže i na jiné bolístky.. a hezky voní :)

hodnocení

doplněna otázka

martinaa*

Afty nejsou jen bile vridky v ustech. Mrkni na toto, zda se to necemu podoba, pripadne hledej jine fotky. Bez fota totiz tezko soudit, co vlastne v puse mas, i kdyz afty maji milion podob.

google.cz/...

hodnocení

0x

Neco podobneho mel syn 10 let a udelaly se mu pak tzv afty az do krku,neslo o bezny aft,nejaka infekce.Kdyz ja si uz nemohu vzpomenout co na to daval dr.,,ale myslim ze antibiotyka.Radej zajdete k lekari.Jinak gencialkou nic nezkazite,aby se nerozlezlo jinam.

hodnocení

Od založení tématu uplynul nějaký čas a problém se vrátil zas,tentokrát na druhé straně v ústech. 3 pupínky vedle sebe naskočili rychle během jídla (konkrétně povidlové buchty),do druhého dne se obnažili a teď tam mám asi 5 den živé rány,které se téměř nehojí. Od prvního případu jsem začal požívat zinek v tabletách,rovněž B vitamín dostatek (pivínko a energy drinky),ale vše zbytečně!

marenka*

Zajděte si k lékaři na stěr. To se Vám dost opakuje, můžete mít v puse některého ze Stafylokoků. *modla* Je lepší to zachytit hned.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]