Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepoměr dárků v rodině

Od: liska* odpovědí: 23 změna:

Ahoj, napíše mi prosím někdo svůj názor? Nemám zatím rodinu ani děti. Brácha má manželkua a 2 děti. Už roky jim dávám dárek 12 x za rok (4 x svátek, narozeniny, Vánoce). Já dostávám 3 dárky za celý rok. Jeden můj dárek, který dám, je většinou dražší, než ten, který dostaneu, No, ale zaokrouhleně dávám 4x více dárků. Já vím, že hodnota dárků se nemá počítat, ale neměli by mi tedy dávat vetší dárek nebo alespoň hezký? Např. já dám k narozkám bráchovi svetr, jeho manželce kabelku, dětem každému triko. No a já dostanu od nich dohromady svíčku. Tak jsem hloupá, že jim to dávám nebo nevím. Cítím se trochu zneužitá. Děkuji za Vaše názory.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

4x

No, trosku nefer to je... nicmene jich je proste vic, ty jsi jen jedna:) A klidne zacni davat levnejsi darky, jen pro radost, nemusi to byt echt gold hodnotne veci.

Az budes mit rodinu, bude neco dostavat i tvuj manzel a deti:)

doplněno 15.10.11 12:28:

A taky nezapomen, ze oni jsou ctyri, na coz musi vic vydelavat, zatimco ty zivis jen sama sebe (beru, jakoze treba uz nebydlis u rodicu). A pokud nemaji zrovna vysoke prijmy, tak se penize navic tezko hledaji...

jabraka*
hodnocení

3x

Nikdy nepodléhej pocitu,že čím dražší dárek,tím lepší.Když dostanu k narozeninám od vnučky(13 let)kytičku z vlastnoručně aranžovaných suchých kytek,je to pro mě jako bych dostal nový auťák.

JABRAKA

krkovicka*
Ano,tohle je k nezaplacení.
liska*
hodnocení

Děkuji za názor. Teď mě došlo, co mě vlastně vadí. Já jim dávám tolik dárků, pečlivě je vybírám, abych jim udělala radost a ty děti mě nikdy nenakreslily ani obrázek. A to je jejich maminka s nimi doma. Těď naopak byli všichni u mě, dala jsem jim 3 dárky (narozeniny a 2 svátky), děti mi ještě nakonec prošly byt a odnesly si knížku a propisku, co se jim líbila. No, omlouvám se za drsnost, ale někdy mi to připadá jako nájezd kobylek. Opravdu budu dávat jen maličkosti a k Vánocům dostanou něco dohromady.

raadek*
hodnocení

2x
Když někomu dávám dárek, tak mám radost, že on má radost. Nikdy jsem to nepřepočítával. Jestli vás to trápí, tak prostě dávejte dárky odpovídající cenou jejich. R.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Co myslíš, že obdarovaného potěší víc? Pečlivě vybraná drobnost za 20,- Kč, která se mu zaručeně bude líbit nebo tisícikoruna v obálce?

hodnocení

1x

Tohle nechápu*nevi*. Vy hodnotíte dárky podle jejich ceny*sok*? Teda čím dražší, tím lepší? To je mi Vás dost líto. Dávám to, o čem vím, že potěší, bez ohledu na cenu. Stejně tak mě nepotěší dárek za několik tisíc, když budu vědět, že jsem ho dostal proto, abych viděl, že na to dárce má. Mám za sebou víc, než půl století života a řeknu Vám, že nejlepší dárek v posledních letech byla okřídlená, létající fialová kráva*smich*. Naprostá pitominka za pár korun, ale neměnil bych za nic jiného. Smysl dárku je udělat radost a ne předvádět, že na to mám a očekávat, že se mi vložená investice vrátí.

Mimochodem, proč jim dáváte drahé dárky, když se Vám to nelíbí. Nutí Vás někdo*sok*?

liska*
hodnocení

Dobrý den,

já právě dávám to, co je potěší - většinou se ptám (např. bráchy, co by se hodilo manželce), co by si přáli a to koupím. A pak mě mrzí, že oni se nikdy neptají, co já chci.

Děkuji všem za odpovědi, budu odteď kupovat spíše maličkosti.

Liška

hodnocení

1x

V mé rodině se vždy dárka řešili nejdříve jak moc ne/potěší a poté jejich praktičnost..

Soudit dárky dle ceny.. mno jo člověk moderní doby...

Jak psali jiní-kupujte levně..

krkovicka*
hodnocení

0x
A proč jim nedát k vánocům taky společný?K svátkům čokoládu všem,k narozeninam darek do 200kč.U nás je určená hranice do 500kč k narozkám,k vánocům do 200kč.Ja napřiklad koupím všem jen drobnost pod stromek.

hodnocení

0x

Jasně, chápu, jak se cítíte. Asi by mě to štvalo taky. Manžel má dvě sestry, já sourozence nemám. Každé narozeniny, všechny ostatní oslavy a další příležitosti probíhají tak, že z jeho rodiny se sejde nejméně14 lidí (on, rodiče, sestry, manželé, děti, jejich partneři), z mé 2 (já a moje maminka) a naše dvě děti. Někdy mi to taky přijde nespravedlivé, ale to je prostě život. Nejjednodušší by bylo domluvit se s bratrem, že se budou dárky kupovat jenom dětem, a přestat kupovat dárky dospělým. Nebude to taková zátěž a nebudete se cítit tak nepříjemně.

buss
hodnocení

0x

? Není povinnost něco dávat, tak popřejte, řekněte že nic nechcete a též nic nedávejte nebo dejte blbinku. Jaké výčitky.

5o
hodnocení

0x

Také jsme se neustále dohadovali a udělali jsme rozhodnutí. Dárky jsme zrušili a věřte,je to velmi osvobozující. Zpočátku se nám to zdálo jako špatné rozhodnutí,ale teď si to chválíme,ubylo velice starostí,co komu koupit a máme čas na jiné zájmy. Zkuste to jeden rok a uvidíte.

buss

Bať, kolikrát to k ničemu není a co s tím, takových věcí doma ležííí a ještě aby člověk vyjadřoval vděk.

olaf71*
hodnocení

0x

dárky se dávají pro radost. pokud to bereš finančně, tak uber na ceně. moje bývalá manželka mi taky ráda kupovala drahé dárky, ale sranda byla v tom, že za mnou vydělané peníze *smich*

krkovicka*
hodnocení

0x
Vás chápu,jestli jako teta obdarovaváte a sama pak dostanete svíčku,kterou si navíc mužete leda tak vystavit.Jako brácha bych se styděl.Potřebuje švagrová kabelku?Nechť si jí koupí sama.Dejte jí kytku a bonbony.Kytku si taky vystaví,bonbony sní děti.Dárek za 150kč,hlavní je nepřijít s prázdnou.Bohužel i u nás se řeší materialní hodnota.Onehdy jsme dostaly k vánocům venkovní el.svíčky my jim daly krájicí buk prkénka.Navíc byli rádi,neboť zrovna je potřebovaly.My ty svíčky ale ne.Jsou nám k ničemu.O vánocích zajdu na trh a nakoupím drobnosti-košíčky,mýdla,čaje,kafe,sušené kytky,sklenice,apod.Říkám tomu univerzální dárky.Můžete je dát muži i ženě,všech věkových kategorií a moc to nestojí.

hankauk*
hodnocení

0x

Chápu vaši frustraci. Já to měla podobné. Mám dva synovce. Na Vánoce a narozky jsem se mohla přetrhnout, abych jim sehnala, co chtěli. A to ještě dostávali přes celý rok nějaké prašule od celé rodiny - rodiče, dvoje prarodiče, dvě prababičky, dvě tety. Kupovali si z toho věci jen pro sebe. A pak když byli Vánoce, dostala jsem napsané přání k Vánocům. No to jsem myslela, že mě trefí. A zařekla jsem se, že už jim cpát nebudu. Bráchovi a švagrové jsem nic neřekla. Mamina to na mě poznala... byla jsem taky naštvaná proto, že mým rodičům nic nedali. Když pak byli synovci u mých rodičů na prázdninách, tak si je moje mamina vzala stranou a zavedla diskuzi na téma dárky, atp. Docela jsem se divila, co pak z nich lezlo za moudra. Od té doby už přihrají něco "pořádného". Předloni mě například velmi potěšila malá keramická rybička (pokladnička). Nepotřebuju velké dary, ale takové drobnosti, které si člověk sám nekoupí, prostě potěší. :)

A už to máme domluvené tak, že svátky si jen popřejeme a sejdeme se. Narozky a Vánoce se drží. Ale v dnešní době je to tak, že to, co člověk potřebuje, si koupí přes rok. Takže Vánoce a narozky se sondují dopředu. Člověk aspoň dostane to, co by si přál a ne to, co potřebuje... jako to bylo za totáče. (I když ono tenkrát nebylo moc na výběr.) Na Vánoce si dáváme jeden dárek, protože jsme se shodli na tom, že to není o dárcích, ale o atmosféře a popravdě... nikomu se stejně do přecpaných obchoďáků nechce.

hodnocení

0x

Dobrý den, proč kupujete tak zbytečně drahé dárky? Svetr nebo kabelka nestojí málo a nikde nemáte navíc záruku, že se obdarovaným budou líbit. Každý má jiný vkus, co se líbí mně, nemusí se hned líbit obdarovanému. Založí to třeba do skříně a jsou to zbytečně vyhozené peníze. Koupila bych něco malého, univerzálního. Paní k svátku či narozeninám květiny, tím nic zaručeně nezkazíte, pánovi třeba vůni do auta, nebo nějakou vodu po holení apod. Dětem bonboniéru. A k Vánocům taky brzdit. Dát jim společný dárek - třeba nějaké prostírání, doplněk do bytu, ozdobný polštářek, ubrus... a budou to používat všichni. Na balíček napsat výrazně: PRO VÁS VŠECHNY, nebo třeba: PRO RADOST VÁS VŠECH. A hotovo.

Nejlepší je se domluvit a skončit s tím. Ne z hamižnosti. Ale jsme dospělí a domluvíme se. Jako se sestrou. Dávaly jsme si dárky, pak jsme se obě vdaly, přišly děti a co dát honem komu? Aby se to líbilo, nebylo to za babku, ale zároveň ani přehnaně nákladné? Tak jsme se rozumně dohodly, přestaly se obdarovávat, pouze na návštěvu jezdíme s dárkem. Obě už máme také snachy, zetě, vnoučata, tak tomu nápadu blahořečíme obě, dneska bychom vybíraly dárky asi pro 10 lidí navíc. A kde brát pořád peníte a fantazii? Jaga.

liska*
hodnocení

Dobrý den Jago,

děkuji za tip, udělám to přesně tak, dostanou balíček dohromady s nápisem Pro radost Vás všech. A bude po starostech. A k svátku a narozkám jim budu dávat čokoládu.

Hezký den

Liška

alda*
hodnocení

0x

Myslím,že je to taky o tom že jste sama zatím co brácha se ženou mají 2děti a ty určitě stojí dost peněž.Buď bych ty dárky omezil na stejnou úrovenˇnebo bych o tom nepřemýšlel.Já osobně kfyž něco dávám tak s radostí

lidus*
hodnocení

0x

Souhlasím s baboujagou, taky nejsem rejdař Onasis a je mi celkem jedno kolik kdo má dětí a co ho to stojí. Dárky v rodině jsme dávno zrušili, Vánoce nejsou svátky darů ale všichni se sejít vklidu a pohodě, malé děti vždy maličkost dostanou a rodina která zrovna pálí slivovici (obyčejně všechny) si v podstatě vymění půllitr.

krkovicka*
hodnocení

0x
Onehdy si mi stěžovala kamarádka.Jejímu manželovi dala sestra bonbonieru-rafaelo k 30!Když dva roky předtím měla tahle sestra třicátiny dal jí brácha jízdní kolo za pár tisíc...Nejhorší je dát dárky,které jsme sami dostaly,vznikla i pověra,že to nosí smůlu.Jednomu známemu,se stala nemilá věc ohledně daru.Člověk s kterým spolupracoval mu přinesl BRISE vůni v tom stojánku,plastovém.Nic zvláštního,kdyby vůně už nebyla odlepená,vysušená a opatlaná.Jakoby jí někde čórkl na veřejných wc.Slušně poděkoval v šoku a šla do koše.Když jsme jako děti neměly žádné peníze dárky jsme vyráběly,postavičky z kaštanů-pak je nazdobily do krabiček od mýdla,nebo z papíru přívěšky.Vše se dá.
liska*
hodnocení

Krkovičko, díky, to jste mě pobavila. Ona totiž ta svíčka, co jsem ji dostala, byla asi taky nějaká zánovní. Tak krabička byla nějaká odřená. A byla vonná, ale tak pronikavě, že mě z toho dost rozbolela hlava; zabral až 2. prášek) . No, a letěla dneska se smetím. Tak jsem se nemorálně spočetla, že já jsem za poslední 2 měsíce jim dala dárky předs1000 Kč a oni to přijímali jako by nic.. Jó, už jsem moudřejší..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]