S příbuzným vlastním nemovitost, každý ideální polovinu. Pro mě je to rodinný majetek a zdroj příjmů z nájmů, pro něj mají význam, ale jen minimální, ty peníze. Nemovitost je v hodně špatném stavu, vysloužilé všechny rozvody, atd.. Společně jsme začli tedy rekonstruovat, sehnali jsme stavební firmy, oba jsme proto vybaveni dobrými finančními prostředky. Ovšem stalo se to nejhorší, příbuzný si dělá všechno po svém, neexistuje, abych měla v čemkoli jakékoli slovo, druh rekonstrukce, materiál, provedení, barvy... Navíc jsme v otřesném i osobním vztahu, byla jsem celý život pod jeho vlivem, z čehož se horko těžko teď dostávám, jsem ním manipulovaná, že musím na veřejnosti se vším souhlasit. V soukromí se pak ale nemohu s jeho rozhodnutími vyrovnat. Ale, co je podstatné dál, rekonstrukce řeší katastrofálním způsobem a celé okolí poukazuje na to, že vše dělá jakoby úmyslně špatně(nebo to prostě nedokáže mentálně domyslet). Ten dům on totiž svým způsobem nenávidí, a chce ho prodat, myslím, že má tedy zájem ho poškozovat(chce sice peníze z nájmů, ale nezvládá proces pronajímání, hlavně psychicky, dělá mi hotový teror). Dům ale opravdu trpí, všechny na sobě závislé rekonstrukce volí v úplně obráceném pořadí, např. nejdřív omítka, pak okna, při omítce nechal udělat nové parapety, které jsou ovšem nevyhovující pro nová okna. Takže parapety musí stavitel složitě ucpávat, aby je nemusel bourat, pak nutné zapravení omítky po bourání oken, a takových případů je nespočet, to jsou všechno vyhozené finanční prostředky navíc. Platíme z účtu, který máme společně, jsou na něm peníze z nájmů z bytů. O oknech jsem vůbec nesměla rozhodovat, sehrál na mě komedii, kde jsem hodiny kreslila návrhy oken za jeho přítomnosti a on pak před stavitelem mě postavil před hotovu věc, že okna budou úplně jinak. Nesouhlasila jsem, ale druhý den jsem na jeho nátlak musela svolit a podepsala jsem mu papíry, které potřeboval. Dům je starého rázu, je to starší architektura a okna, plastová, moderní, skoro bez všech příček jsou do něj naprosto nevyhovující. Nebo koupil mechanizmus za 10 tisíc zase z našich peněz, který nechal rok nevyužitý a za rok mě překvapil tím, že koupil jiný mechanizmus, který nám nechal zavést a ten první je nám na nic. Takových problémů udělal nespočet, jediná oprava není udělaná dobře. Jsem úplně zoufalá, je to katastrofa, nevím vůbec, kde začít tuhle celou situaci řešit, kde na to všechno budeme brát peníze, když budou takové ztráty. Když ale komukoli řeknu, že rekonstrukce se kterými před ním nesouhlasím mu před staviteli na jeho nátlak odkývu a podepíšu, tak mi řeknou, že tady není co řešit, že si mám v sobě udělat pořádek, kdo podepíše, ten souhlasí. Dle mě je to z jeho strany omezování osobní svobody, odjakživa mi totiž všechno řídil bez možnosti vlastního rozhodnutí a to si mám s sebou vodit na uzavírání smluv a rozhodování o čemkoli nějakého právníka? Skutečnost "látání" domu jeho vinou je věc, kterou ani moc nevím, jak mám dokázat, protože mě donutil na skoro všechny papíry podepsat, hlavně na ty nejdůležitější. Pokračovat v rekonstrukcích mu nedovolím, což je taky voda na jeho mlýn a když přistoupím, tak schválně bude dál opravovat a udělá si to po svém a všechno špatně. Ale pro teď volím první variantu, protože to se už nedá vůbec lidsky snést, jakákoli spolupráce s ním, i když dům volá o pomoc a dál bude chátrat. Nejedná se o jeho chování kvůli nedostatku peněz z jeho strany, s tím problém nemá, ale přesto dům nehorázně látá. K ničemu mě nepustí, kdybych si něco chtěla udělat podle sebe, tak by mě snad zabil, (zkoušela jsem to opakovaně, a ten teror co mi dělá, bych nikomu nepřála, odrovnává pak psychicky i víc členů rodiny.) já chci opravovat zgruntu to opravdu důležité, moje návrhy zamítá a sám si vymyslí opravu, která je úplně nahlavu. Viděla bych taky dobré, kdyby se nějak i úředně třeba určilo, která část v domě je koho, když jsem si chtěla jeden byt upravovat pro sebe, tak mi oznámil, že jsou to všechno byty společně nás obou, a nedovolí, abych byla v nějakém bez jeho přítomnosti a ať nepočítám, že mě nějak případně vyplatí, prostě si barák úplně nárokuje. Takže jsem kvůli němu bez vlastního bydlení. Vůbec nevím, jestli jít nejdřív za právníkem, nebo někam za levnějším poradcem, nebo nejdřív řešit jeho manipulace a chování ke mně u nějakého psychologa nebo v nějakém krizovém centru(nevím, které je pro takovou situaci nejlepší a nejdiskrétnější, to bych byla taky ráda, jestli byste mi někdo neporadili), já se mu postavit účinně nedokážu, on hraje na mou slabost, pomalu už nedokážu ani chodit řádně do zaměstnání, jak mě to bere, už to trvá léta a mám toho dost. Hlavně už nechci jen anonymně obepisovat nějaké diskuze, ale řádně to navždycky vyřešit, třeba i soudem. (Jinak, abyste si špatně náš vztah nevykládali, není to můj přítel ani manžel.) Prosím, poraďte.
Pokud se nedohodnete, budete muset k soudu, aby vztahy upravil. Ale to jste si měli dohodnout smlouvou hned ze začátku jak se na údržbě a j. nemovitosti budete podílet. Sama to asi nezvládnete, takže za právníkem. A co ten jeho podíl odkoupit?
kaj*
O odkupu není řeč, právě, zatím se toho domu drží zuby nehty a šíří, že mu tu jeho půlku chci vzít a tak ho shazuji!
Ale když má "svoje chvilky", tak ječí, co komu udělal, že ten barák musí mít.
Zmocněte (Plnou mocí) obdobně razantního odborníka, aby Vás zastupoval ve všem, co se týká oprav, úprav a stavebních prací na budově XY s tím, že není oprávněn s Vaším podílem nakládat (prodat, zatížit zástavním právem apod.) - advokát Vám s formulací pomůže. A pak jen sledujte co se bude dít...
kaj*
Děkuji za odpověď.
Zástupce by za mě jen jednal s ním nebo firmou? Nerada bych, aby za mě i všude rozhodoval.
atreus*
"Nerada bych, aby za mě i všude rozhodoval" - myslíte ten zástupce?
Ano, měl by rozhodovat, když vy si netroufnete.
kaj*
Já vím co a jak chci, jak má být všechno správně, mám o všem plány, jen potřebuju, aby mi to někdo pomohl reálně prosadit a dotáhnout do konce, aby mě můj příbuzný nemohl převálcovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.