Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebezpečné silnice bez přechodu v obci

Od: lucky* odpovědí: 4 změna:
Hezký den, moc Vás prosím o radu...Nastěhovali jsme se do vesnice blízko krajského města.Je zde neúnosná dopravní situace.Přes vesnici vede silnice 2.třídy.Je tady velká křižovatka - na jedné straně kostel, po stranách zastávky autobusů a obchod+obecní úřad a škola se školkou.Silnice je hodně frekventovaná a není zde ani jeden přechod pro chodce!Už to opravdu chápu jako diskriminaci - holt nemáme křídla, nemáme nárok(-.Je šílené vidět, jak mezi auty kličkují děti, které jdou do školy, maminky s kočárkama, staří lidé.V současné době je zde povolena objížďka pro kamiony, kteří opravdu, stejně jako jiní řidiči nejezdí 50-kou.Není tady kde přejít.Na konci vesnice jsou další dvě zastávky, hned za zatáčkou, také bez přechodu pro chodce a dokonce s povolenou 70-kou.Podotýkám, že tady už to auty pálí 80 a výš.
Tento problém jsem řešila se starostkou obce, která se asi snaží na situaci upozorňovat, dle mého názoru je třeba do toho tepat víc.Mám strach, že se něco začne dít, až se tady opravdu stane neštěstí a potom už bude pozdě.Myslím, že by bylo třeba tady dát přechody, dopravní hlídku - aspoň občas(-:, billboardy upozorňující řidiče na zpomalení, retardéry, apod...starostka mi říká, že všechno stojí peníze, to já přece vím, jen si myslím, že tohle málo se dá udělat, nechci tady budovat hned kruhový objezd, i když ten by situaci z velké části pořešil.Můžete mi říct, kam se mám obrátit se stížností?Zkoušela jsem psát na Besip, nereagují...asi na dopraváky? Ředitelství silnic a dálnic? Kdo má na starosti tyto věci?Sepsat petici? Napadá mě spousta věcí, jen je potřebuju seřadit a poradit, jak na to, aby to někdo bral vážně... Jsem rozhodnutá, že v případě nezájmu povolám televizi,ale to snad předcházím situaci..Jak dlouho má příslušný úřad čas na odpověď? 30 dní?Předem Vám všem děkuji za zájem a za rady, mějte se moc hezky.(-:

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Lucky, popíšu Vám náš případ, není to sice úplně stejné, ale možná Vám to pomůže.

Koupili jsme domeček u silnice 2.třídy, v zatáčce. Po 14 denním bydlení jsme měli prvního "návštěvníka" v baráku, ožralý chlap bez papírů, ještě nás tahali po soudech coby svědky. Asi po roce nám paní totálně zlikvidovala "domeček" na plyn, takovou tu cihlovou přístavbu okolo plynové přípojky. A mohlo jít o životy. Chtěli jsme svodidlo.

1) jsme napsali na město, popsali situaci. Město odpovědělo, že silnice není jejich, že je Ředitelství silnic a dálnic, a že přeposílají naši žádost.

2) asi rok se nic nedělo... ale je důležité neustále je otravovat, aby o vás věděli

3) za dalších několik měsíců se ozvala paní z ŘSD, že jim zbyly nějaké penízky a že by nám teda to svodidlo udělali :) Byla tam firma, paní z ŘSD a my a domlouvali jsme se na řešení. Mimochodem, ptali jsme se, kolik to stojí. Představovali jsme si horentní sumy, pán z firmy řekl 20 tis. Kč. To bychom si to svodidlo postavili i sami!

4) svodidlo stojí - máme jej hezky nalakované od projíždějících aut - červeně, černě, modře... ;)

Takže moje rada: Zjistěte vlastníka silnice (kraj? ŘSD?). Popište situaci a klidně připojte petici, dejte si k podpisu do obchodu, do školy/školky, na OÚ... Domluvte se se starostkou, když budete táhnout za jeden provaz, určitě to půjde lépe. Pro začátek... namalovat dva přechody v obci NESTOJÍ sto tisíc...

martinaa*
hodnocení

0x

Ja bych to vzala z opacneho konce a pozvaa prave tu televizi, treba obcanske judo apod. Z tisicu zkusenosti vime, ze budete snazit na neco poukazovat tak dlouho, az se upoukazujete, a stejne pro to nikdo nehne zadkem, dokud se neco nestane. A nez by si to vsechny urady predaly, tak to mame klidne pul roku.

Jakmile je vsak o problemu informovana TV, jako zazrakem se veci nahle posunuji kupredu.

buss
hodnocení

0x

Na to tam máte tu starostku, která je volená, placená, aby pro obec něco dělala. Nechtít to však po ní při setkání na chodníku do obchodu, ale psát to písemně. Prostě otravovat a více lidí. Nějaká komise tam není? A měla vám poradit, když požádáte, kam se obrátit.
Vlastníkem silnice je kraj, zák. 13/1977. Poptejte se i na policii, i jich se to týká. Také vychází z počtu nehod, nebezpečí, nejsou-li, řeší situace jinde. Znáte to, jedna husa jaro nedělá, ale když budete tlačit a bude vás více. Vadí to i jiným? Jinak ji "otravujete", asi jiní situaci nepovažují za neúnosnou. Načmárat čáry a dát značky, na to si můžete i vybrat mezi občany, když je na tom obec chudě. Hlavně poukazujte na tu školu, ať se připojí ředitel, rodiče.

sargo*
hodnocení

0x

Já se jen obávám, že namalovat zebry na silnici nic moc nevyřeší. Co tak vídám, řidiči je valně na těchle průjezdných vesnicích nezohledňují a sviští si vesele po svém. Tak aby to nebylo nakonec kontraproduktivní, že budou chodci spoléhat na to, že přeci mají přechod. To by chtělo rovnou světla nebo alespoň takový ten ostrůvek uprostřed silnice... (Výtečně mají udělaný semafor tady nedalo, že normálně bliká žlutě a když jde chodec a zmáčkne si, přepne teprve do zelené a za chviličku do červené.) Ale to už fakt stojí prachy, to je jasné :( Ale zase aby nebyl ve vesnici přechod? To je fakt divné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]