Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat, jak je s vrácením zboží, zakoupené přes internet.
Zakoupil jsem ventil na topení. Jednou jsem ho vyzkoušel. Prakticky na něm není nic vidět, ale obchodník ví, že byl použitý.(Řešil jsem funkci). Zjistil jsem, že potřebuju jiný.
Mám právo na vrácení ventilu a obdržení peněž v plné výši? Nechci za nic měnit, pouze vrátit.
Něco jsem zaslechl, že i použité zboží lze vrátit a snad nově i poštovné by měli zaplatit.
Jak to prosím je?
Děkuji
Nejdřív bych se podíval na obchodní podmínky toho eshopu, s těmi jste totiž potvrzením objednávky souhlasil.
Jinak platí všeobecné podmínky podle
§ 53 občanského zákoníku(7) Byla-li smlouva uzavřena při použití prostředků komunikace na dálku, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce do 14 dnů od převzetí plnění. V případě, že dodavatel nepředal spotřebiteli informace, které je povinen předat písemně nebo jiným obdobným způsobem podle ustanovení odstavců 4 a 6, činí tato lhůta pro odstoupení 3 měsíce od převzetí plnění. Jestliže však jsou informace řádně předány v jejím průběhu, dochází k ukončení tříměsíční lhůty a počíná od té doby běžet lhůta čtrnáctidenní.
(8) Kromě případů, kdy je odstoupení od smlouvy výslovně ujednáno, nemůže spotřebitel odstoupit podle odstavce 7 od smluv
a) na poskytování služeb, jestliže s jejich plněním bylo s jeho souhlasem započato před uplynutím lhůty 14 dnů od převzetí plnění,
b) na dodávku zboží nebo služeb, jejichž cena závisí na výchylkách finančního trhu nezávisle na vůli dodavatele,
c) na dodávku zboží upraveného podle přání spotřebitele nebo pro jeho osobu, jakož i zboží, které podléhá rychlé zkáze, opotřebení nebo zastarání,
d) na dodávku audio a video nahrávek a počítačových programů, porušil-li spotřebitel jejich originální obal,
e) na dodávku novin, periodik a časopisů,
f) spočívajících ve hře nebo loterii.
(9) Poskytuje-li dodavatel plnění spotřebiteli bez objednávky, není spotřebitel povinen dodavateli jeho plnění vrátit ani jej o tom vyrozumět.
(10) Uplatní-li spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy podle odstavce 7, má dodavatel právo pouze na náhradu skutečně vynaložených nákladů spojených s vrácením zboží. Dodavatel je zároveň povinen vrátit spotřebiteli zaplacené finanční částky nejpozději do 30 dnů od odstoupení.
Obchod může vrácenou částku ponížit o hodnotu odpovídající poškození nebo opotřebení zboží. Pokud výrobek poškodí zákazník svým chováním, které neodpovídá určení výrobku, má prodejce možnost požadovat náhradu škody. V krajním případě, kdy by zboží bylo úplně zničené, nemusí e-shop teoreticky vracet ani korunu. O případném sporu, jak velké bylo opotřebení a kolik se mělo zákazníkovi vrátit, by poté rozhodoval soud.
Objednal jsem ho vlastně nakonec telefonicky, a přes email jsem se na zboží dotazoval. Tak nevím jesli se to na to vztahuje.
doplněno 06.10.11 22:43:Ona ta firma nemá ani e-shop, takže podmínky nezjistím.
Myslel jsem, že je to teď poupraveno, že použité zboží je možné vrátit.
To samé to poštovné, ale to asi nefunguje.
Dobry den. Mel bych taky dotaz na vraceni zbozi objednane pres eshop. Rekl bych, ze tu neplati to same, jako pri vraceni ve 14-ti denni lhute. Chci ho vratit, protoze mi poslali neco jineho, nez jsem objednal. Plati taky lhuta 30 dnu pro vraceni penez nebo musi vratit co nejdrive? A co postovne? Musi dodavatel uhradit cenu postovneho, ktere platim kdyz to posilam zpet nebo alespon to co jsem mu platil spolecne se zbozim kdyz mi to posilal? Diky
Dobrý den, je to sice neetické, ale máte právo na vrácení zboží. Nově máte právo i na problacení poštovného tuším. Zavolejte a informujte se na ČOI.
ja to myslel spise obecne, ani ne tak k tomuto konkrenimu prikladu. Rada lidi to tak dela s telefony ci jinymi zarizenimi. Proste si objedna, vyzkousi a vrati. Ten zakon je dvousecny a pro poctive obchodniky prakticky v nekterych sekcich likvidacni.
Pokud je to tak, ze si to clovek objedna kvuli vyzkouseni a pak posle zpet, tak je to spatne. To se ale pak resi jako vraceni ve 14-ti denni lhute a dodavatel postovne platit nemusi. Pokud to ale clovek vrati, protoze mu bylo poslano neco jineho nez objednal, je zcela spravne, ze nese odpovednost za svou chybu. V tomto pripade platbu postovneho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.