Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu uplatnit náklady na automobil?

Od: aznoh* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

vlastním automobil, který jsem zakoupil jako soukromá osoba před pěti měsíci (v té chvíli jsem byl zaměstnán na hlavní pracovní poměr). Nyní od října jsem začal pracovat jako OSVČ. Můžu uplatnit náklady na tento automobil? Nikoliv jeho pořizovací cenu, ale náklady na provoz - benzin, opravy atd.

Díky Honza

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

evinkat*
hodnocení

1x

Dobrý den, napište otázku na www.ucetnikavarna.cz do diskuse. Tam jsou sami účetní a ty Vám odpoví určitě nejlépe. Eva

antynka*
hodnocení

0x

ano můžete - ale ne přímo účtenky za benzín, ale pomocí cesťáků ano - standardní náhrady za ujeté km a opotřebení. Opravy ne.

juldab*
hodnocení

0x

Můžete musíte ale platit siniční dan.

buss
hodnocení

0x

Ano, nejlepší odpověď co přesně a jak to dělat však získáte u svého příslušného úředníka, úřednice na FÚ. Nebát se jich, platíme si je.

jenicekpoplatnik

Finanční úřad není daňová poradna zdarma. To se pletete. Veškeré vaše dotazy vám velice rád zodpoví váš daňový poradce (samozřejmě na komerční bázi). Jsou i úředníci, kteří poradí, ale určitě to není jejich povinnost.

buss

Zkušenost moje, že účetní a jiní poradci sami kolikrát tápou, a FÚ je jedině kompetetní, názor účetní je ..., když to nevezmou. Sami se tam chodí ptát. Já jsem s vlastní úřednicí spokojen, když bylo něco nejasného zavolala. Ta si své peníze zaslouží.

sebod*

Máte dvě možnosti - zahrnout auto do majetku firmy. Potom si uplatňujete odpisy na auto a veškeré náklady - pohonné hmoty, opravy, myčka apod. Dokládáte účtenkami.

Nebo auto nezahrnete do majetku firmy a potom si za ujeté kilometry dáváte do nákladů sazbu za kilometr (zde je zohledněna cena za benzin a opotřebení auta). Tato částka se liší od kubatury vozu. Navíc se mění každý rok. Tabulku Vám dají na FÚ.

Jinak v obou případech pochopitelně platíte silniční daň a vedete knihu jízd.

Jak si uplatňujete výdaje při výpočtu daně? Jestli paušálem, tak tam máte zahrnuty i výdaje na auto. Pro většinu drobných živnostníků je paušál výhidnější .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]