Nejste přihlášen/a.
Nedávno mi umřela mamka, v závěti uvedla, že pole, která mi darovali s otcem před 15 roky se mají zahrnout do dědictví, závět sepsala u notáře před 10 roky. Mám na vybranou buď se vzdám dědictví ve prospěch svých sourozenců nebo se moje pole, které vlastním 15 let zahrnou do dědictví. Byli jsme u notáře a ten mi řekl, že mamka na to neměla právo pole zahrnout do dědictví, ale když jsme tam byli se sourozenci mluvila jinak. V darovací smlouvě není napsáno, že je to vyrovnání v rámci dědického řízení. Moje sourozence rodiče celá léta rozmazlovali a zahrnovali penězmi a mě dali jen ta pole. Otec umřel před 12 roky a v dědickém řízení jsme dům celý přepsali na mamku. Ona ve velmi krátké době v podstatě napsala závět, ve které uvedla , že pole patří do dědictví pokud nemovitosti nenechám svým sourozencům. Děkuji za odpověď
Budeme předpokládat, že jste darovací smlouvu na pole řádně zaregistrovala a byla tedy poté zapsána do LV jako majitelka pozemku. Závěť tedy Vaše matka sepsala až v době, kdy ji uvedený majetek již nepatřil a proto nemůže být ani předmětem dědictví (pozn*) - bude tedy v této části neplatná. Jestli jste v závěti zcela opominuta budete mít podle zákona ( business.center.cz/... - §479 nárok na polovinu svého zákonného podílu.
(Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.)
(pozn*) - správněji: v dědickém řízení je rozdělován majetek, který zůstavitel vlastnil ke dni úmrtí, ne ke dni sepsání závěti, zde to ale nic nemění.
doplněno 10.10.11 01:21:V tom odkazu ale...
Nabývání děditstvíTak ve skutečnosti to bude spíš podle následujícího příspěvku. Dík za opravu (akana)
Ferda a akana mají pravdu.
Měl jsem podobný problém, a darovaný domek se nedá zahrnout do dědictví, páč patřil již švagrové. Ale uplatnili jsme "kolaci" to je započtení (odpočten) hodnoty daru do dědictví. Pokud ustojíte důkazní břemeno, že "rozmazlovali a zahrnovali penězmi" nad míru obvyklou, tak toto bude taky započteno (odpočteno) do dědictví. Každopádně pokud se s dědici nedomluvíte, skončí to u soudu a po příbuzenstvu. Budete se jen míjet na pohřbech a nic víc...
Musíte se na to podívat spravedlivým okem ze všech stran... Nemovitost nelze v dědictví předat někomu. Doporučuji nastudovat zákon o dědictví, oslovit právní poradny...dokonce jsem psal i na krajský soud o postup v odvolacím řízení...
Hrozně záleží jak je napsána závěť a jak jí citujete, protože by asi právník nenapsal do závěti..."která mi darovali s otcem před 15 roky se mají zahrnout do dědictví"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.