Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po rodičích

Od: jolana10 odpovědí: 4 změna:

Nedávno mi umřela mamka, v závěti uvedla, že pole, která mi darovali s otcem před 15 roky se mají zahrnout do dědictví, závět sepsala u notáře před 10 roky. Mám na vybranou buď se vzdám dědictví ve prospěch svých sourozenců nebo se moje pole, které vlastním 15 let zahrnou do dědictví. Byli jsme u notáře a ten mi řekl, že mamka na to neměla právo pole zahrnout do dědictví, ale když jsme tam byli se sourozenci mluvila jinak. V darovací smlouvě není napsáno, že je to vyrovnání v rámci dědického řízení. Moje sourozence rodiče celá léta rozmazlovali a zahrnovali penězmi a mě dali jen ta pole. Otec umřel před 12 roky a v dědickém řízení jsme dům celý přepsali na mamku. Ona ve velmi krátké době v podstatě napsala závět, ve které uvedla , že pole patří do dědictví pokud nemovitosti nenechám svým sourozencům. Děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

1x

Budeme předpokládat, že jste darovací smlouvu na pole řádně zaregistrovala a byla tedy poté zapsána do LV jako majitelka pozemku. Závěť tedy Vaše matka sepsala až v době, kdy ji uvedený majetek již nepatřil a proto nemůže být ani předmětem dědictví (pozn*) - bude tedy v této části neplatná. Jestli jste v závěti zcela opominuta budete mít podle zákona ( business.center.cz/... - §479 nárok na polovinu svého zákonného podílu.

(Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.)

(pozn*) - správněji: v dědickém řízení je rozdělován majetek, který zůstavitel vlastnil ke dni úmrtí, ne ke dni sepsání závěti, zde to ale nic nemění.

doplněno 10.10.11 01:21:

V tom odkazu ale...

Nabývání děditství
...(*plac*čeština)
doplněno 10.10.11 14:35:

Tak ve skutečnosti to bude spíš podle následujícího příspěvku. Dík za opravu (akana)

akana

Je si třeba pro začátek vyjasnit, co je míněno "zahrnutím do dědictví". Bez zpochybnění platnosti darování je samozřejmě nesmysl odkazovat majetek, který zůstaviteli nenáležel, ale osobně předpokládám, že je to míněno ve smyslu zápočtu daru dle ust. § 484 OZ...

buss
hodnocení

0x

Odkazuji na ObčZ, dědění , od § 460 a na hlavu pátou.

hodnocení

0x

Ferda a akana mají pravdu.

Měl jsem podobný problém, a darovaný domek se nedá zahrnout do dědictví, páč patřil již švagrové. Ale uplatnili jsme "kolaci" to je započtení (odpočten) hodnoty daru do dědictví. Pokud ustojíte důkazní břemeno, že "rozmazlovali a zahrnovali penězmi" nad míru obvyklou, tak toto bude taky započteno (odpočteno) do dědictví. Každopádně pokud se s dědici nedomluvíte, skončí to u soudu a po příbuzenstvu. Budete se jen míjet na pohřbech a nic víc...

Musíte se na to podívat spravedlivým okem ze všech stran... Nemovitost nelze v dědictví předat někomu. Doporučuji nastudovat zákon o dědictví, oslovit právní poradny...dokonce jsem psal i na krajský soud o postup v odvolacím řízení...

Hrozně záleží jak je napsána závěť a jak jí citujete, protože by asi právník nenapsal do závěti..."která mi darovali s otcem před 15 roky se mají zahrnout do dědictví"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]