Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás všechny.
Ať to neokecávám, rovnou modelový příklad: Podnikám od února, na konci roku budu mít za 11 měsíců vyděláno 400 000kč. Paušál 60%, min. zdravotní a sociální. Mohl by mi někdo říci, KOLIK budu platit daň (nemám žádné úlevy) a hlavně, pokud by tato částka byla dejme tomu každoroční, za dvanáct měsíců, KOLIK bych v reálu platil zdravotní a sociální? Nechce se mi věřit, že by stačilo minimum...
Děkuji moc za odpovědi, pokud by něco nešlo pochopit, rád doplním.
Neřekl jste zda těch 400 000 je čistý výdělek nebo zisk z celého obratu. Pokud je 400 000 veškerý Váš příjem co jste dostal (všechny platby co Vám přišly na účet). Bude základ daně 240 000 tisíc a po základní slevě na poplatníka 24 080 Kč (tu má každý pokud jste na HPP) neplatíte daň žádnou.
Daň se platí od zhruba od 500 tisíc výdělku, do této částky to "překryje" základní sleva na dani. Ta je daná státem 24 080 na poplatníka.
SP na 400tis. = 23 360 Kč (bez záloh - to co jste za rok zaplatil na zálohách si z této částky odečtětě)
ZP na 400tis. = 17 604 Kč (to samé jako výše)
Zdravotní a sociální Vám na 99 % zůstanou stejné jako dosud tedy minimální ZP 1607 a SP 1807 Kč.
Toto platí pokud máte podnikání jako hlavní příjem a Všechny Vaše příjmy jsou 400 000 Kč za rok.
Pokud Vám přišlo třeba 600 000 a z toho jste si počítal 400 000 zisk, budou čísla jiná. Ovšem v otázce neřekl jste to úplně přesně.
doplněno 02.10.11 21:15:Bude základ daně 240 000 tisíc - oprava 160 tisíc.
Děkuji za naprosto bombastickou a vyčerpávající odpověď.
Těch 400 000kč jsou veškeré příjmy (prostě 25 000kč x 12 + 100 000kč jedna bokovka). Ještě bych se zeptal na malé doplnění: Píšete, že základ daně je 240 000kč, ale těch 15% budu počítat z těch 160 000kč, je to tak? Jinak by mi to moc nevycházelo...
Ještě jednou děkuji za odpověď.
P.S. Když jste takový kabrňák, možná byste mohl vědět odpověď i na ne zcela související otázku: Budu řešit bydlení a potřebuji udat čistý příjem pro banku z důvodu hypotéky. Je to tak, že bych ten zbytek (160 000kč) jenom vydělil dvanácti? Tedy teď jenom jedenácti, ale modelově do budoucna? Od toho už neodčítám žádné zdravotní a sociální, takže by mi vlastně pro banku vyšlo, že beru 160 000 - daň / 12 = 1333kč?
ano, je to tak. Čistý příjem (tedy ten, který Vám zbyde po odečtu výdajů) podělíte počtem měsíců, kdy jste podnikal a vyjde Vám měsíční čistý příjem. Ovšem takto vysoký příjem, jaký Vy udáváte, Vám na hypotéku nejspíš stačit nebude.
Pokud máte 400 000 veškeré příjmy a daníte paušálem ve výši nákladů 60%, je základ daně 160 000 Kč. (240 tis. jsou ty výdaje ve výši 60%)
Pro banku bude směrodatný základ daně a od toho se odečítá daň a pojištění. Nicméně oni posuzují vše, i to že jedete paušálem a jsou schopni leckde uznat, že Váš příjem je ve skutečnosti vyšší (např. dodáte vydané faktury nebo Váš příjem na účet.)
Paradoxně i když si OSVČ si téměř vždy vydělá víc než průměrný zaměstnanec, vyjde mu průměr měsíční menší Do toho cca 1 milionu.
Podle kalkulačky u různých finančních institucí mi to vychází na hypotéku bez problémů. Ale fakt je, že já chci na rozjezd kamrlík, dám 250 000kč ze svých (to není špatné za 14 měsíců šetření) a stejně to doplatím v nejbližším termínu, tzn. asik po třech letech nebo kdy to je umožněno. Každá banka to má jinak.
Jinak Vám díky oběma za odpovědi, byly velmi přínosné.
Tomáši, pokud budete doplácet před uplynutím té rozpočítané doby (a vidím, že to máte v plánu), mrkněte, jestli zrovna ta Vaše hypotéka umožňuje toto BEZ SANKCE.
Dobrý den,
ano, toto mám samozřejmě v plánu a obávám se, že tomu stejně neuniknu Už počítám s tím, že pokud by to bylo např. u MBanky, bude to 20% z jistiny zdarma (za jeden rok) a nad to poplatek 3% ze zbytku. No počítám tak 12 000kč, ale zase bych to měl z krku
Jenže mě tu hypotéku jako živnostníku stejně nedají...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.