Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neposlušný syn - jak na něj?

Od: beruska221* odpovědí: 13 změna:

Ahoj všem. Potřebuji poradit se synem. Je mu 17 let a začal si stavět hlavu, což je asi normální. Ale nevím, jak mám řešit tuto situaci. V pátek odjel do školy a večer dal vědět ( alespoň zavolal, což jsem ráda ), že přespí u své holky i přes to, že jsme mu to nepovolili. Prý mu vše zakazujem. Jen podotýkám, že holčina u nás už 2 krát spala. Na kompromis nepřistoupí. Dávat v tomto případě nějaké zákazy? No, asi mu to bude šumák, co? Jak na něj, nebo je chyba v nás?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den Beruško,

takže začněme od začátku. Mně je 18 let. Bydlím u rodičů v bytě, který má 50 m² a žádného kluka nemám. Ale zkusím se vžít do vaší situace. V 17 letech jde na kluky puberta a ta s nimi mává docela hodně. Možná to pro vás bude šokující, ale jediná věc, na kterou kluci v tomto věku myslí je sex. Takže můžete být ráda, že vám zavolal, kde je. Zakázali jste mu přespat u své holky, která se s ním zná jen krátce. To je v tomto věku normální, myslím střídání partnerů. Nebojte, on s toho vyroste a najde si manželku i vnoučata budou. Hlavně s ním pohovořte nebo doufám už pohovořili o bezpečném sexu. Já bych mu v tomto nechala volnost, ostatně za rok bude plnoletý a může vám říci, že si za rok stejně bude moci dělat, co chce. Já být vámi, řeknu: Můžeš jít za svou holkou, ale řekni nám, kdo to je, kde bydlí a kdy se vrátíš. A nezapomenout podotknout, že časté střídání partnerů nebo takové náhodné známosti nejsou zrovna vhodné. Buď vaše pravidla bude tolerovat nebo si bude dělat, co bude chtít. To jsou moje rady a doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohla.

beruska221*
hodnocení

Ahoj, díky za odpověď. Syn je poučen a s partnerkou chodí už asi 4 měsíce. Jenže oba mají před sebou ještě 3 roky školy. Mě zlobí, že se nechce domluvit ani na žádném kompromisu. To, že je sex pro něj velmi důležitý mi je jasné.

OK, takže mu řekněte, že může chodit z holkou/kami, ale ať pomatuje na to, že škola je v dnešní době důležitá, a že má před sebou ještě 3 roky studia. Teď záleží na tom, jak se váš syn učí. Zda má nějaké ambice nebo na školu tak trochu kašle. Podle mně jsou jakékoliv zákazy a příkazy nanic. On sám musí pochopit, jak se má chovat. Nechce se domluvit na žádném kompromisu. Trochu to specifikujte, co byste od něho očekávala?

beruska221*
hodnocení

Nabízela jsem mu, že přes víkend budou spolu, ale ve všední dny bude jezdit po škole doml, aby měli čas na učení.

S toho usuzuji, že na to nechce přistoupit. Souhlasím s vámi, že by měl být ve všedních dnech doma a učit se. Zřejmě není pro něho učení dostatečně důležité, raději zvolil svou holku. A to je špatně. Co rodiče té dívky, znáte se? Nemohli byste se na ně "spojit"? Divím se, že ho tam přes týden nechávají. Ale to poslední řešení, není nejlepší, lepší je se domluvit : Buď budeš jezdit ve všední dny domů a budeš se obstojně učit nebo se živ sám. Určitě mu dávaté kapesné, to by pro něj měla být dostatečná motivace se vracet domů. Zná váš syn hodnotu peněz? Byl někdy na brigádě? Ví, jak je těžké vydělat peníze? A když mu seberete kapesné, tak buď přistoupí na vaše požadavky nebo se postaví na vlastní nohy. Ale počítám, že s vašimi nároky bude souhlasit.

medwed*

Asi bych to resil bud a nebo bud skola respect rodicu nebo pokud se chce chovat jako dospely nauctovat mu finance co vse stoji at se pouci ze to neni jen tak ale vy matky jste mekky jak 2ka maslo vim to podle svoji mati protoze mam brachu o 10let mladsiho vzdy mu vse proslo a prochazi je mu ted 20 a puberta s nim porad mlati tak ze vim o cem mluvite...

beruska221*
hodnocení

Na brigádu chodí pravidelně. kapesné? No, něco málo dostává. V týdnu spí doma, ale jezdí domů až večer.

Tak co myslíte, že by na něho mohlo zabrat? A znáte rodiče jeho dívky.? V týdnu spí doma, ale jezdí až večer. A to má čas na učení? Co jeho známky, nezhoršily se nebo jsou stejné? Co na to říká on? Jaké má argumenty? Pokud se mu známky zhoršily, je nepřípustné, aby upřednostňoval dívku před školou. Ale pokud si nedá říct, asi na to bude muset přijít sám.

jakubdeda*
hodnocení

3x

Uvědomte si, že se již syn cítí skoro dospělí.Čím víc budete zakazovat, tak bude zákazy porušovat. Nebo Vám začne lhát. Píšete, že spolu chodí 4 měsíce a spala u Vás 2x a on kolikrát tam spal? Nebylo by lepší si s ním promluvit a říci mu, aby ji častěji přivezl k Vám? Aspon jí lépe poznáte.Třeba to není špatná holka. Jen jí třeba Váš syn nechce vodit k Vám, protože ví, jak reagujete. Je jasné, že je ještě důležitá škola, ale přeci se neberou. Když bude od Vás vidět více porozumění, tak bude i jinak přístupný. Ale on ted chce být se svou holkou a Vám to většinou vadí. Tak mu dejte najevo, že Vám holka nevadí. Občas se i na ní zeptejte, ukažte i zájem o ní. Bude ho to těšit. Promluvte si s ním, že když bude plnit povinosti do školy, tak nic nemáte proti tomu, aby si zajel za dívkou, nebo aby byla u vás. Ale zakazovat nemá cenu.Šprajcne se a pak budete řešit jiné věci, nebude Vám nic říkat a bude všechno dělat natruc. Bráchova dívka k nám jezdí každých 14 dní a spí u nás. Bereme ji jako, že patří ted do rodiny. I když se mohou třeba rozejít. Když má někdo od nás narozeniny, tak jí pozveme taky.Když má ona svátek, narozeniny, tak dostane od nás taky nějakou maličkost. Je fakt, že jsou o 4 roky starší, ale studují VŠ a učení mají dost. Ale mamina říká, že je radši, když jí brácha přiveze k nám, než když jezdí k nim. A i segra má kluka a také jezdí k nám. Více se navzájem poznáváme. Ale zakazovat mu, aby za ní jezdil, nic tím nevyřešíte. Jakub

martinaa*

S tim uplne nesouhlasim, tady ta tolerance, kompromisy apod. strasne zavisi na vztazich v rodine a na vychove. Ja musela byt do 17let do 22:00 doma, vyjimecne cas od casu nejaka oslava do pulnoci. Od 18 let to bylo o dost lepsi, ale nejak bych si nedovolila chodit se domu akorat najist a vyspat. Kdyz mi tata rekl, ze mi zakazuje nekam jit, sice jsem zurila, ale podridila jsem se. A kdyby mi zakazal spat u stejne stareho pritele (coz mi prijde uplne normalni, aby 17lety clovek spaval doma a nikoli po svych kamaradech a pritelkynich), tak by me ani nenapadlo vzdorovat, neposlechnout ci treba utect. Cim dal vic se objevuji ve vychove prvky, kdy ma hlavni slovo dospivajici dite - a rodice to toleruji ze strachu, aby si je nerozhazeli.

Proste nemuzu pochopit, proc by nemohli rodice 17letemu diteti neco zakazat. Domu prijizdi navecer a i ty noci chce travit mimo domov. Pokud nemini pristoupit na kompromis a udelat nejaky ustupek, proc mu toto povolovat?

Samozrejme s tim ukazanim zajmu souhlasim, pokud se rodice budou stavet proti pritelkyni, docili akorat opacneho efektu. Ovsem do tech 18 let by hlavni slovo meli mit prave rodice, nikoli dite.

imsorry*

Vím, že už to není nejaktuálnější, ale naprosto s vámi souhlasím a dávám bod. *palec*

buss
hodnocení

2x

Kalousek ministr by mohl poradit...

beruska221*
hodnocení

to je dobrá odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]