Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozůstalost dědictví po otci

Od: petros* odpovědí: 10 změna:

chtěl jsem se zeptat,umřel mi otec jsem pozván k notáři na vyřízení pozůstalosti,na dědictví jsme čtyři,maminka a tři bratři.někdo mi říkal že maminka dostane půlku a mi tři se budeme dělit s té druhé půlky je to pravda?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

3x
Není to pravda. V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel, každý z nich stejným dílem. Dědí se pouze polovina společného jmění manželů. Jelikož jste 4 dědici, budete každý dědit ¼ z ½ společného majetku. Byl-li nějaký majetek ve výlučném vlastnictví otce, pak se bude dědit tento majetek tak, že každý má právo na ¼ . Jinak se upřednostňuje dohoda dědiců.
dzordz*

Ze společného majetku tedy bude mít vdova 5/8 a synové po 1/8?

Ano, musíte si uvědomit, že do dědictví vstoupí jenom polovina veškerého majetku - druhá polovina zůstává pozůstalé manželce a nedělí se mezi dědice. Ta je prostě její. Dědí se jenom polovina, která "patřila" zemřelému.

atreus*

Dá se to tak říci.

Zruší se společné jmění manželů, polovina zůstane vdově a druhá polovina připadne do dědictví a rozdělí se na 4 díly.

medwed*
hodnocení

0x

Pokud neni zavet a nebo se nedohodnete jinak ze se treba dedictvi nekdo zrekne vuci nekomu je to tak...

drahosica

Když nevím, tak mlčím!

drahosica

Nesmyl. Správné odpovědi jsou níže.

reeve*

Nechápu, proč útočíte, když je odpověď správná. Odpovědi níže jen připomínají (hlavně čtenářům s pomalejším myšlením, ostatním by to mělo být hned jasné), že ze společného jmění manželů se do dědictví po zesnulém manželovi logicky započítává jen polovina.

doplněno 02.10.11 00:32:

Omlouvám se, odpověď není správná, neboť všichni zmínění dědici dědí rovným dílem. Na mé úvodní výhradě vůči tónu vaší reakce to však nic nemění.

doctor
hodnocení

0x

je to pravda...

Maminka a děti dědí rovným dílem.

Zřejmě z důvodu špatného výkladu příslušného § občanského zákoníku radí zdejší rádcové špatně...

...dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.To ale neznamená, že se dědictví dělí např. počtem čtyři! Stejným dílem znamená : maminka a děti dědí stejně. Ale stejně nemusí být vždy stejně...Prostě maminka dědí stejně jako děti ale ten podíl dětí se dělí počtem dětí.

Ve vašem případě bude dědit maminka polovinu a každý z vás bratří jednu třetinu z té vaší poloviny, tj.1/6 z celkového dědictví.

Za tímto si stojím, ostatní je nesmysl!

atreus*

Obávám se, že se mýlíte, pokud se domníváte

" Ve vašem případě bude dědit maminka polovinu a každý z vás bratří jednu třetinu z té vaší poloviny, tj.1/6 z celkového dědictví."

Citaci ze zákona "dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem"je opravdu nutno chápat tak, že je množina "děti + manžel (partner)"a mezi ně se rozdělí dědictví. Např. jsou 2 děti a není manžel, každý z nich dědí 1/2; jsou 2 děti a manžel, každý z nich dědí 1/3, je 5 dětí a manžel, každý z nich dětí 1/6.

Viz např.

pravnik.cz/...

clanky.hyperinzerce.cz/...

Jak již bylo výše odpovězeno, nejdříve se musí vymezit obsah dědictví (tedy polovina bývalého společného jmění manželů + případný výlučný majetek zemřelého), to se pak v daném případě rozdělí na čtvrtiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]