Nejste přihlášen/a.
chtěl jsem se zeptat,umřel mi otec jsem pozván k notáři na vyřízení pozůstalosti,na dědictví jsme čtyři,maminka a tři bratři.někdo mi říkal že maminka dostane půlku a mi tři se budeme dělit s té druhé půlky je to pravda?
Ano, musíte si uvědomit, že do dědictví vstoupí jenom polovina veškerého majetku - druhá polovina zůstává pozůstalé manželce a nedělí se mezi dědice. Ta je prostě její. Dědí se jenom polovina, která "patřila" zemřelému.
Pokud neni zavet a nebo se nedohodnete jinak ze se treba dedictvi nekdo zrekne vuci nekomu je to tak...
Nechápu, proč útočíte, když je odpověď správná. Odpovědi níže jen připomínají (hlavně čtenářům s pomalejším myšlením, ostatním by to mělo být hned jasné), že ze společného jmění manželů se do dědictví po zesnulém manželovi logicky započítává jen polovina.
doplněno 02.10.11 00:32:Omlouvám se, odpověď není správná, neboť všichni zmínění dědici dědí rovným dílem. Na mé úvodní výhradě vůči tónu vaší reakce to však nic nemění.
je to pravda...
Maminka a děti dědí rovným dílem.
Zřejmě z důvodu špatného výkladu příslušného § občanského zákoníku radí zdejší rádcové špatně...
...dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.To ale neznamená, že se dědictví dělí např. počtem čtyři! Stejným dílem znamená : maminka a děti dědí stejně. Ale stejně nemusí být vždy stejně...Prostě maminka dědí stejně jako děti ale ten podíl dětí se dělí počtem dětí.
Ve vašem případě bude dědit maminka polovinu a každý z vás bratří jednu třetinu z té vaší poloviny, tj.1/6 z celkového dědictví.
Za tímto si stojím, ostatní je nesmysl!
Obávám se, že se mýlíte, pokud se domníváte
" Ve vašem případě bude dědit maminka polovinu a každý z vás bratří jednu třetinu z té vaší poloviny, tj.1/6 z celkového dědictví."
Citaci ze zákona "dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem"je opravdu nutno chápat tak, že je množina "děti + manžel (partner)"a mezi ně se rozdělí dědictví. Např. jsou 2 děti a není manžel, každý z nich dědí 1/2; jsou 2 děti a manžel, každý z nich dědí 1/3, je 5 dětí a manžel, každý z nich dětí 1/6.
Viz např.
Jak již bylo výše odpovězeno, nejdříve se musí vymezit obsah dědictví (tedy polovina bývalého společného jmění manželů + případný výlučný majetek zemřelého), to se pak v daném případě rozdělí na čtvrtiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.