Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
když si náš syn a později i dcera pořizovali bydlení, vzali si na byt půjčku s tím, že my(rodiče) jim(vlastně té bance, u které si půjčili) jim budeme ručit naším rodinným domem. Tento dům je nyní v našem plném vlastnictví(manžela a mě). Nyní se bohužel stalo, že manžel zemřel a já zůstala v domku sama. Jelikož je pro mě samotnou dům příliš velký a nejsem s to se o něj dále sama starat(dcera se synem se do něj stěhovat nechtějí, je to pro ně z ruky), chtěla bych jej prodat a za získané peníze si koupit nějakou menší garsonku. Mohu prodat dům, kterým vlastně ručím? Nebo jak mám postupovat? Ještě by mě zajímalo, jaké daně budu muset z domu při prodeji zaplatit, děkuji moc všem.
nejlepší je zajít do banky, kde si půjčili a domluvit se. zástava (ručení) by mohla jít převést na byt, který koupili ( ikdyž nechápu, proč není ručeno koupeným bytem, nebo možná ručíte oběma nemovitostmi). třeba by šlo i prodat a část dluhu umořit navíc získanými financemi, ketré Vám zbydou po koupi garsonky. jak píši, jednejte s tím, kdo vám půjčil.
Prodat dům bude možné, ale budete muset ručit jinou nemovitostí. Třeba koupeným bytem, pokud jeho cena bude dostačující na krytí dluhů. Nejlépe skutečně bude, když se s tímto dotazem obrátíte na banku. Daň z převodu nemovistostí je od r. 2013 zvýšena ze 3 % na 4 % a platí ji prodávající. Od r. 2014 by ji měl platit kupující. hypotecnibanka.cz/...http://aktualne.centrum.cz/finance/grafika/2012/04/10/vyssi-dane-nizsi-duchody-dalsi-vladni-skrty/?cid=744399#8
STOP NESMYSLUM
Zástavní právo vázne na nemovitosti, takže kdo koupí nemovitost se zástavním právem, může o ni přijít (nebude-li úvěr nemovitostí zajištěný splácen). Řeší se to obvykle tak, že prodávající od kupujícího nedostane (celou) kupní cenu, ale že buď kupující převezme u věřitele předmětný úvěr (bude ho splácet místo Vašich dětí), nebo kupní cenou či její částí úvěr splatí (a tím zástavní právo zanikne). Požádejte dětičky ať si své úvěry buď splatí, nebo zajistí na svých nemovitostech. Banku seznamte se svým záměrem, zakázat prodej Vám nemohou ani Vás nutit ke zřízení zástavního práva na jiné nemovitostil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.