Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přímení novorozence po rozvodu

Od: siestka odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat,když jsem rozvedená a přítel nechce dát příjmení dítěti,může se dítě jmenovat po mě s mým nynějším příjmením nebo musí mít mé příjmení,které jsem měla za svobodna?A když,co k tomu potřebuju?Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

2x

Dítě se samozřejmě může jmenovat po vás s vaším současným příjmením, ani bych nedoporučovala nic jiného, jinak to budete stále dokola všude vysvětlovat :) Potřebujete občanku, prohlášení o jménu dítěte (to dostanete v porodnici), Rozvodový rozsudek s doložkou právní moci a doklad o určení otcovství, případně popření otcovství bývalého manžela, narodilo-li se dítě v době do 300 dnů od rozvodu manželství. :)

hodnocení

2x

Podle mne Vašw současné příjmení patří vám a jak a kdy jste k němu přišla, je irelevantní. Relevantní by možná bylo, jeké bylo vaše příjmení v okamžiku narození dítěte. (Což je podrobnost, kterou typuji jako podstatnou, ale netvrdím to.) Píšere o příteli a ne o exmanželovi, takže nevím, jak jste své příjmení získala, ale rozhodně je vaše a nikdo vám nemůže bránit v jeho užívání, se všemi důsledky, k nimž podle mnepatří i pojmenování vašeho dítěte.

Jsou tu i zkušenější právníci a "právníci" (tím myslím lidi bes titulu, ale se znalostmi zákonů) a ti vám to jistě vysvětlí fundovaněji.

Ovšem, přítel si užíval a své jméno dítěti dát nechce. Pokud to děťátko čekáte s ním, je to teda pěkný pacholek. Nakopala bych ho do řiti. Asi si myslí, že když bude mít potomek jiné příjmení, on ujde alimentům. To se ale chlapec mýlí. *bzum* Jaga.

Vybodněte se na něj a dejte děcku své příjmení. HOWHG!

atreus*
hodnocení

2x

Určení příjmení _ většinou určeno před narozením
1, děti mají společné příjmení rodičů nebo příjmení jednoho z nich určené dohodou při uzavření manž. - to se vás netýká
2, pokud příjmení dítěte takto určeno nebylo, dohodnou se rodiče o příjmení dítěte a oznámí to matričnímu úřadu (může to nastat v případech, že rodiče nejsou manžely nebo uzavřeli manž. v cizině)
3, není-li otec dítěte znám, ponese dítě příjmení matky
4, nedohodnou-li se rodiče na příjmení dítěte, anebo není žádný z rodičů znám, určí příjmení dítěte soud
-
Vaše bývalé příjmení použito být nemůže

pt®
hodnocení

1x

"siestka", možná záleží na tom, jak dlouho jste rozvedená. Příjmění máte po ex a to bude mít i dítě. Možná to tak nechcete nevím. A také, aby Váš ex nebyl ještě považován za otce dítěte. Zkušenost nemám, je to jen má doměnka. - stařenka

ladinpraha*
hodnocení

1x

Je to tvoje dítě a přítel si ho asi k sobě na vychování vezmě těžko. Logické a správné je, aby se dítě jmenovalo po tobě. Přítel dneska je, zítra už být nemusí. Jednou třeba přijde někdo, kdo vám dá příjmení oběma. Jakákoli jiná varianta příjmení by přinesla komplikace především dítěti. Dělá to na mě dojem, že je to spekulace především kvůli alimentům, ale na ty to nemá žádný vliv. Mělo by ti jít hlavně o dítě.

atreus*
hodnocení

0x

Určení příjmení (opakovaný pokus o vložení)

1, děti mají společné příjmení rodičů nebo příjmení jednoho z nich určené dohodou při uzavření manž.
2, pokud příjmení dítěte takto určeno nebylo, dohodnou se rodiče o příjmení dítěte a oznámí to matričnímu úřadu (může to nastat v případech, že rodiče nejsou manžely nebo uzavřeli manž. v cizině)
3, není-li otec dítěte znám, ponese dítě příjmení matky
4, nedohodnou-li se rodiče na příjmení dítěte, anebo není žádný z rodičů znám, určí příjmení dítěte soud

des*
hodnocení

0x

Jsou dvě možnosti,

1)Dítě bude mít jméno po vás ,to co máte nynější.

2)Přejmenujete se na svoje rodné příjmení,platí se za to,a dítě bude mít příjmení zase po vás.

krkovicka*
hodnocení

0x
Přece se nebude jmenovat jak vy za svobodna.Dítě dostane automaticky příjmení po matce.Tak bude psáno v rodným listě.Jen tu kolonku otec,budete muset vysvětlit.
des*

krkovicko,vy se za jméno za svobodna stydíte?Druhý s tím nemusí mít komplexy.A žádné jméno nikdo nedostane automaticky,rovněž otce nemusí vysvětlovat.Jste nějak úplně mimo.

doplněno 30.09.11 09:22:

Samozřejmě jde o příjmení.

krkovicka*
Nepsala jsem že musí mít z toho komplex,nebo já.Za mě nechala bych příjmení po mě,abych nemusela vysvětlovat proč já jsem Mikulcová a malá Vítková(např.).Dítko se narodí svobodný-rozvedený matce s jejím příjmením.Když bude mít sebou lejstro,kde otec prohlašuje,že je otcem.Dostane do rodnýho listu jeho příjmení.Buď v den odchodu z porodnice nebo pak na matrice.Když ne.Bude psáno příjmení po matce a až na matrice může tohle otec prohlásit a vydá se nový rodný list.Paní z matriky která ještě projde rodičky v porodnici tohle všechno vypíše.Buď otec neznámý,nebo 300dnu od rozvodu exmanžela,nebo přítele který ale zas nemá dokument otcovstí jak jsem výše psala.Vím to podstoupila jsem to taky.
doplněno 30.09.11 18:18: Jsem pořád svobodná ;)
pb®

Dite muze mit prijmeni po svobodne matce, presto ze je znam otec. Na Souhlasnem prohlaseni rodicu oba podepisi, na jakem prijmeni pro dite se rozhodli.

siestka
hodnocení

děkuji Vám všem za Vaše odpovědi,moc mi pomohli...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]