Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Měl jsem rok plný inv.důchod,ted mám cirka půl roku částečný a zhruba stejnou dobu pracuji jako vrátný.
Jde mi o to že do ted jsem dělal bez smlouvy a nyní bych chtěl tento pracovní poměr podpořit smlouvou a takovými těmi věcmi kolem.
Chci se zde přeptat jak je to v mém případě s daněmi a jinými odvody a co má udělat můj zaměstnavatel k tomuto kroku"je to malá firmička"
děkuji:Gendys
Nevím, co znamená "dělat bez smlouvy". Jestli to znamená "načerno", tak jediný důsledek je ten, že se Vám ten půlrok nezahrne do pojištěné doby pro nárok na starobní důchod.
Zaměstnavatel s Vámi musí uzavřít buď pracovní smlouvu, nebo dohodu o pracovní činnosti. Současně Vás musí přihlásit na zdravotní pojišťovnu a na OSSZ místně příslušnou sídlu zaměstnavatele jako zaměstnance. Dále za Vás každý měsíc odvede sociální, zdravotní a zálohu na daň (podepište si u zaměstnavatele růžový dvojlist zvaný lidově Daňové prohlášení).
Počítejte s tím, že zaměstnavatel nadšený nebude, protože se mu zdražíte. Ale i tak se mu můžete proti běžnému zaměstnanci vyplatit. Invalidní důchod se vám pak dopočítá podle výše platu (a taky záleží, kolik vám je let). Zaměstnavatel za vás platí méně, možnost dočíst se třeba tady:
a možná je tam i nějaký příspěvek za vytvoření pracovního místa pro invalidu, to vyřizuje pracovní úřad.
Výše invalidního důchodu při souběhu s výdělkem se nesleduje od roku 2006 - poživatel inv.důchodu jakéhokoli stupně nemá omezenou výši výdělku, pouze je omezen v tom, jaké práce může vykonávat, aby se nezhoršil jeho zdravotní stav.
Zákon o zaměstnanosti ukládá zaměstnavatelům s více jak 25 zaměstnanci povinnost zaměstnávat osoby se zdravotním postižením. Povinný podíl zaměstnanců se ZPS činí 4% z celkového počtu zaměstnanců a jeho výše je shodná pro podnikatelskou i nepodnikatelskou sféru. Tato povinnost zaměstnávání invalidních důchodců, osob se ZPS či ZTP, může být nahrazena odebíráním výrobků a služeb od organizací zaměstnávajících nadpoloviční počet zdravotně postižených spoluobčanů. (cit)
Z uvedeného vyplývá, že se můžete firmě i vyplatit. I menší firma může žádat o nějakou dotaci nebo úlevu na dani když vytvoří pracovní místo pro ZT-ZTP. Pokud váš zaměstnavatel má personalistu, měl by tento o možnostech vědět.
Liduš, víte kolik je u nás zákonů který se nedodržujou!?!?!?!?!?!?
Když sem dostal na pracáku doporučenku do jedné firmy (VDI-výrobní družstvo invalidů) která byla založená hlavně kvůli invalidům a přišel sem tam, tak ta personální jasně viděla že chodím o holi ale práci kterou mi nabídla byla stát 12 hodin u nějakýho vstřikovacího lisu. Když sem se jí snažil vysvětlit že na to zdravotně nemám tak se mě zeptala proč sem k nim vlastně chodil ptát se na práci když na to nemám.
Hlavně že syn majitele-zakladatele si jezdí v miliónovým fáru a vede dost rozmařilej život ale to už je jiná věc.
Dovolim si lehce odbocit od otazky,ale tyka se to problemu vseobecne.Vim moc dobre co je to najit si praci v invalidnim duchodu,hlavne tak,aby cinnost vubec clovek zvladl,vydrzel.Takze clovek bere praci i na cerno,pokud mu nikdo neni schopen nic nabidnout a zavira nad tim oci,aby vubec praci mel.tak napriklad existuji tzv,chranene dilny ,ktere byly udajne zavedeny pro postizene.Clovek by predpokladal,ze najde lehci praci s nejakym phledem.ve skutecnosti je to jinak.Do chranene dilne vas radi prijmou,protoze zamestnavatel za vas dostane kazdy mesic tucny obnos od statu,za to ze vas laskave nenechal zebrat .ale pozor,makat musite jako zdravy,vubec zadne ulevy i na smeny.Takze jedina vyhoda je pro nas invalidy,ze nas nekdo zamestna,ale co tomu rika zdravotni stav se uz nikdo nepta.Ty penize od statu by meli dat lidem radej na duchod,nebo za praci a ne ze budou jeste podporovat pakaz,co na nas bohatne.Sama jsem take v 2.stupni ID,jeste zivim deti,jsem zvedava v mem stavu jak je uzivim,funguji taj 2hod.denne.v dnesni dobe se nehodnoti stupen ID,dle zdravotniho stavu,ale pozadavku kolik muzou dat dvojek ,trojek atd.Takze ani vam nema nikdo co zavidet.
doplněno 30.09.11 11:11:Zapomela jsem poznamenat,ze samozrejme v chranenych dilnach se dela za almuznu,kdo ma jine predstavy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.