Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O češtině

Od: wydra® odpovědí: 6 změna:

názvy potravin jako masox, worchester, maggi a pod
Prosím celkem akutně, pokud píši recept, píši tyto otraviny s malým písmenem. byla jsem opravena, že je to název výrobku, tudíž se píše velké písmeno. Já vím, že se píše malé, ale neumím to zdůvodnit. Stejně tak jako jméno auta. Jezdím oplem corsa, nebo Oplem Corsa? Pám přijel corsou, nobo Corsou? Děkuji za odpovědi,tady je příklad, kvůli kterému vkládám tento dotaz

...může být i Worchester, kousek Masoxu nebo dochucení podle vlastní preference...

Takto se mi to zdá špatně!

doplněno 29.09.11 16:07:

Omluva za překlepy, dřív jsem odklikla, než po sobě přečetla!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

5x

já za to nedám ruku do ohně, ale řešila bych to: Vzala si dva paraleny./Vzala si dvě tablety Paralenu. :) Prostě jestli berete paralen jako obyč podstatné jméno, nebo upřesnění (jméno) tablety. Takže bych dala přidáme masox./Přidáme bujón Masox.

Podle pravidla.cz/... by to tak mělo jít.

hodnocení

Vyborna odpoved, dekuji!

atreus*
hodnocení

2x

Z jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR:

" i názvy jedinečných produktů časem přecházejí v názvy obecné a píšou se s malým písmenem (sýr Niva _ chlebíčky s nivou apod.)"

ujc.cas.cz/...

hodnocení

0x

Je to totéž jako Paralen, Warfarin. . . Že?*hej*

hodnocení

Jiste, ja bych v textu nepsala, ze jsem si slehla 2 Paraleny, ale 2 paraleny! Ale zduvodnit to neumim . Podle me neni ani paralen, ani masox vlastni jmeno, pouze nazev vyrobku a velke pismeno bych psala pouze treba v objednavce . Kde je nejaky cestinar!?

hodnocení

0x

Vydřičko, doufám, že mi prominete mou zvědavost i to, že se nevyjádřím k Vaší otázce. Už ale dost dlouho uvažuji o tom, když máte nick "wydra", proč máte obrázek slepice. Jak spolu tato 2 zvířata souvisí? Objasníte mi to?;) Díky, Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]