Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodinné vztahy a dědictví

Od: janinapk odpovědí: 12 změna:

Situace:

Otec ročník 1916 a matka ročník 1919

Tří děti - bratr Petr ročník 1949 a dvě sestry Marcela ročník 1950 a Jana 1954. Petr se v roce 1974 žení a zůstává bydlet u rodičů - vesnice, velký statek,místa dost. Otec v roce 1975 umírá. Marcela se po studiích vdá do města, Jana v roce 1977 také. Petrova manželka je nesnášenlivá,líná a mamce (tchyni) dělá ze soužití dost peklo. Kvůli zklidnění situace se v roce 1982 Marcela a Jana dobrovolně v rámci zklidnění situace a kvůli mamce vzdávají svého podílu ve prospěch Petra. Matka je od roku 1990 ve špatném zdravotním stavu a nekomunikující, Alzheimer a další nemoci. Petrova manželka se o ni "stará" - nějaké to jídlo,mamka stále jen leží nebo sedí -a hlavně pobírá její důchod, Marcela s Janou se v rámci možností -bydliště 50 a 60 km daleko- starají též. V roce 1995 se v restitucích vrátil majetek,statek, zvířata,lesy, je toho hodně. Vyrovnání Petra se sestrami dle zákona -není nárok- ani morální žádné.

Lze v dané situaci cokoliv udělat? Beznadějné asi,co?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jani, nějak postrádám proč se vzdaly sestry podílu. To bylo při dědění?

toto podrobněji vysvětlete.

"Kvůli zklidnění situace se v roce 1982 Marcela a Jana dobrovolně v rámci zklidnění situace a kvůli mamce vzdávají svého podílu ve prospěch Petra"

". Vyrovnání Petra se sestrami dle zákona -není nárok- ani morální žádné" toto opět nechápu, proč není možno řešit? Je to předmět dědění.

Dáváte velice málo informací, doporučil bych navštívit právníka, vzít všechny dostupné dokumenty ohledně převodů a nabytí...

zde asi nebude vhodné rozepisovat podrobnosti..

hodnocení

2x

Jednoduché! A lidské! V roce 1982, se Marcela a Jana, dobrovolně vzdávají dědictví. Určitě příliš náročné časově a i jiank, jsou provdány jinam, mají svoje životy. Nechtějí se zatěžovat nemocnou matkou a starostmi o statek. Tomu se říká, "zklidnění situace". Petrova manželka je líná, ale o tchyni se stará ona, dá jí "najíst". Zajímalo by mne, jakým způsobem se starala Marcela a Jana! Její dcery! Rámec možností! Vzdálenost pár kilometrů! A najednou tu máš čerte kropáč! V roce 1995, se VRÁTIL MAJETEK, LESY ZVÍŘATA,STATEK! A V TOM TO VĚZÍ! Ta chudák LENOŠKA, manželka Petra, se o JEJICH mámu, starala den, co den, od rána do večera, a teď to ta "potvora" , se svým manželem shrábla všechno! Statek, pole, krávy, lesy. Být Petrem, tak obě sestry kopnu do zadku, a to s úsměvem. Prachy chtějí ty jeho sestry! To je můj názor. A doufám, že nebude tak pitomej, a nebude se s nima dělit. A klidně se na mne za tohle vyjádření zlobte. Vím o čem mluvím, stalo se totiž něco podobného v mé blízkosti. A je to fuj, a hanba. A stojím si za svým prohlášením. Vaše Suzy.

doplněno 27.09.11 20:41:

A kdyby nebylo té restituce, tak by si sestřičky myly ručičky! My nic nechceme, my jsme Vám to nechaly, tak se o naši maminku postarejte vy. A nechte si zato ten její důchod. My jí mít doma, v našem bytě mít nemůžeme, nevešla by se... A tak dál a dál... Ale prachy by teď chtěly. Najednou je všechno jinak. A to jim nebylo maminky líto předtím, když jí ponechávaly v rukou takové lenošivé ženské, která jí pomalu ani najíst nedala? Která brala maminčin důchod, a nestarala se o ni? A tolik let jim to nevadilo? Dejte mi s tím pokoj, smrdí to na sto honů...

petra80

Na mne tento příběh působí zcela stejně. Souhlasím s Vámi a takové lidi, jako výše zmíněné sestry, mě děsí...

pt®
hodnocení

2x

Jano, napsat o švagrové, že je líná, když se stará o Vaši matku? Vůbec nevíte, co mluvíte. Já se starala skoro 10 let o svého otce až do smrti, a nakonec mi ležel po mrtvici, víte vůbec Vy, co to obnáší? Zhubla jsem 36 kg, byla jsem vyčerpaná k smrti a nervy v "kýblu". Jinak to vidím přesně stejně, jako Suzy. Užívat si, nestarat se a ždímat penízky. Nejsme zde jen lidé, kteří se vzdali starosti o své rodiče, víte? Ano, vemte si právníky, ale nejdříve se poraďte se svým svědomím, pokud ještě nějaké máte. Jo, a nezapomeňte, že jednou také zestárnete, možná budete mít také nemoc, jako maminka a když vydechnete naposled, tak zde stejně všechno zanecháte. Je mi úplně špatně od žaludku. - stařenka

pt, souhlas, mám tchýni a staráme se o ní tak, jak to budu chtít po svách dětech. Dokonce je do starosti o babičku zatahuji, pokud nemůžeme s manželkou. Samozřejmě koupání je záležitost manželky, ale vše ostatní je na chlapech. Neváhal jsem a udělal na chodbě sprchový kout, aby se ZTP vešla do prostoru, sehnal jsem i vozík a klidně jezdíme na výlet...

Milá stařenko, nesmíte si to tak brát, aby Vám "Je mi úplně špatně od žaludku"

Moje švagrová se o svojí matku taky nestará...ne každá na to má.

pt®

Ano, p. Milane, pánbůh každému nenadělil do hlavy stejně, ale rodiče nejsou cizí lidi, ať je, jak je, je to naše krev. A dívat se do očí starého bezmocného člověka a vidět tu beznaděj, to by srdce utrhlo snad každému. Je dobře, aby děti takový příklad péče viděly, aby si uvědomily, že každý jednou zestárne a zemře a pak není nic. A už končím, protože nevidím na oči. - stařenka

To jste hodný Milane, že se staráte o matku své manželky.

Suzy, říkají to sousedi o mě, ale hlavně to vidí moje děti a snad budou vědět jak se mají zachovat až mě bude 100 a nebudu moc chodit.

Samozřejmě hlavě se o tchýni stará manželka, hlavně ty podružné práce, jako je vaření praní, úklid, hygiena atd...já jen ty odborné a specielní...sehnat vozík, přiznat ZTP 3. stupně, naladit televizi a podobně. :)

Děkuji za pochvalu.

Jak vidím, tak nejsem sama, která si na věc udělala obdobný názor. Měla jsem napřed strach, že se do mne někdo pustí. Ale prostě mi nedalo odpovědět. Hlavně mě pobouřila narážka na morálku.

A nyní to jen zrekapituluji. V roce1982, se vzdaly sestry podílu, v roce 1990 matka těžce onemocní, v roce 1995 restituce. Dnes se píše rok 2011, takže ta LÍNÁ manželka Petra, mrcha jedna, už 16 let, dává jeho matce, jen sem tam, najíst. Takže ta paní je podviživená, zavšivená, je plná i jiných parazitů a špína se z ní loupe po plástvích. Nebo jak tomu mám rozumět, když se přesně takto tazatelka vyjádřila?

lui*
hodnocení

0x

Nejsem právník,, ale někde jsem četl, že se nelze vzdát nároků, které teprve vzniknou. Agentura JPP tak praví. Moje rada? Navštívit právníka. Jsou věci, které bez právníka nelze řešit. Domnívám se, že tato patří mezi ně.

Ale jde, milý Lusi. O tom případě jsem právě mluvila. Ta dotyčná osoba se vzdala nároku na dědictví, ve prospěch svého bratra, protože se jí nechtělo o barák starat. Měla svůj byt jinde, žila svobodně a volně, bez starostí, jestli má barák špatnou střechu, nebo něco jiného, a pak, po letech, začalo tóčo... Asi jako v tomto případě, nebudu se o tom případě, který znám, rozepisovat, nepřísluší mi to, ale buďte si jistý, že to hezké nebylo. Šlo jednoduše o "prachy". Jistě, Vy radíte nestranně právníka, to je normální, a nebojte se, oni si ho vezmou, protože jim jde o majetek. Ale z lidského hlediska, je to neakceptovatelné a hanebné. Alespoň pro mne! Ale já, a můj názor, není vůbec důležitý, jen jsem se k tomu vyjádřila, jako člověk.

suzy,

souhlasím s Luisem, domnívám se, že opravdu není možné se dopředu vzdát nároku z dědictví.

Jinak s Vámi, milá Suzy, souhlasím lidská zloba a závist je velká...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]