Nejste přihlášen/a.
Prosím vás, co je třeba k tomu,abych vydědil dcery,které jsem 2O let neviděl a které o mě nemají zájem? Kolik stojí příslušné poplatky? Děkuji za odpovědi.
Myslím, že vydědění jako takové se nijak nezpoplatňuje, je součástí závěti a tam se cena prý pohybuje v řádu do několika málo tisíc (2-3... ono to bude taky kus od kusu). Jen je potřeba, jak už tu zaznělo, ten nezájem nějak "doložit" a také pouvažovat nad tím, jak to bude s vnoučaty - ta vyděděním dcer vyděděna nejsou, naopak stávají se dědici místo nich (i když i ta lze tuším vydědit).
Podrobnosti jistě napíše někdo další; samozřejmě k vydědění musí být důvod, ty důvody jsou v zákoně taksativně vyjmenovány (to, co píšete, mezi ně tuším patří, ale bude asi potřebí je rozvést a nějak doložit. Já bych jen chtěl připomenout, že se musíte postarat i o to, aby vaše poslední vůle nebo aspoň ta část o vydědění byla dosažitelná, abyste o nívědělo. Jinak by taky mohlo dojít k dědění ze zákona a váš záměr by vyzněl do ztracena. A zařídit byste to měl u notáře, ten vám taky poradí (asi se to ukládá u soudu), a poplatky podle mne nebudou horentní. Ale toto je jen orientační.
U notáře musíte ( určitě za přítomnosti svědka - např. kamaráda, známého) sespat listinu o vydědění a dále klasickou závět komu odkazujete.
Vydědovací listina bude součástí závěti. Každý notář ví, jak na to. Bez něj to stejně nejde.
Proc nekoho vydedit staci napsat dedice a odkazat mu cely majetek a tim padem nikdo jiny nic nedostane kdyby jste o nikom nevedel ja se klidne toho ukolu zhostim predem dik
toto je mylná informace; dcery patří k nepominutelným dědicům a dědí vždy s výjimkou případů, kdy byly řádným způsobem vyděděny.
doplněno 27.09.11 18:11:Navíc se nepíše "kdyby jste", ale "kdybyste".
kartaginec,nedalo mi si trošku nerýpnout...,když už jsme u toho poučování z pravopisu(se nepíše "kdyby jste", ale "kdybyste".) tak první váš příspěvěk v tomto vlákně,cituji:"...taksativně..." ,se píše "taxativně" Ale nic ve zlém...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.