Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydědění- co je třeba učinit?

Od: karel5o odpovědí: 10 změna:

Prosím vás, co je třeba k tomu,abych vydědil dcery,které jsem 2O let neviděl a které o mě nemají zájem? Kolik stojí příslušné poplatky? Děkuji za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Karle doporučil bych navštívit právníka, aby Vám vysvětlil důvody vydědění a sepsal příslušnou smlouvu. Jelikož jste neuvedl důvod k vydědění, nelze dát lepší radu.

snad jen:

smlouva-zdarma.cz/...

bezplatnapravniporadna.cz/...

doplněno 27.09.11 17:41:

Karle, jsem rád, že jsem mohl pomoci.

karel5o
hodnocení

Milane,děkuji,moc mě Vaše odpověď pomohla.

sargo*
hodnocení

1x

Myslím, že vydědění jako takové se nijak nezpoplatňuje, je součástí závěti a tam se cena prý pohybuje v řádu do několika málo tisíc (2-3... ono to bude taky kus od kusu). Jen je potřeba, jak už tu zaznělo, ten nezájem nějak "doložit" a také pouvažovat nad tím, jak to bude s vnoučaty - ta vyděděním dcer vyděděna nejsou, naopak stávají se dědici místo nich (i když i ta lze tuším vydědit).

hodnocení

0x

Podrobnosti jistě napíše někdo další; samozřejmě k vydědění musí být důvod, ty důvody jsou v zákoně taksativně vyjmenovány (to, co píšete, mezi ně tuším patří, ale bude asi potřebí je rozvést a nějak doložit. Já bych jen chtěl připomenout, že se musíte postarat i o to, aby vaše poslední vůle nebo aspoň ta část o vydědění byla dosažitelná, abyste o nívědělo. Jinak by taky mohlo dojít k dědění ze zákona a váš záměr by vyzněl do ztracena. A zařídit byste to měl u notáře, ten vám taky poradí (asi se to ukládá u soudu), a poplatky podle mne nebudou horentní. Ale toto je jen orientační.

roboot*
hodnocení

0x

U notáře musíte ( určitě za přítomnosti svědka - např. kamaráda, známého) sespat listinu o vydědění a dále klasickou závět komu odkazujete.

Vydědovací listina bude součástí závěti. Každý notář ví, jak na to. Bez něj to stejně nejde.

roboot*

Musíte samozřejmě uvést jeden ze tří důvodů, proč vydědujete. Ty tři důvody Vám řekne notář a popíšete jak se k Vám dcery chovají, že nemají zájem atd. atd. To vše bude v listině uvedeno.

medwed*
hodnocení

0x

Proc nekoho vydedit staci napsat dedice a odkazat mu cely majetek a tim padem nikdo jiny nic nedostane kdyby jste o nikom nevedel ja se klidne toho ukolu zhostim predem dik *smich*

toto je mylná informace; dcery patří k nepominutelným dědicům a dědí vždy s výjimkou případů, kdy byly řádným způsobem vyděděny.

doplněno 27.09.11 18:11:

Navíc se nepíše "kdyby jste", ale "kdybyste".

erikch*

kartaginec,nedalo mi si trošku nerýpnout...,když už jsme u toho poučování z pravopisu(se nepíše "kdyby jste", ale "kdybyste".) tak první váš příspěvěk v tomto vlákně,cituji:"...taksativně..." ,se píše "taxativně" Ale nic ve zlém...

To je samozřejmě pravda a já se za to stydím. To je v podstatě překlep, napsal jem to foneticky a hned po odeslání mě to praštilo do oka, ale už jsem to neopravil do doplnění; bohužel se dopouštím překlepů i jindy, měl bych to kontrolovat systematicky před odklepnutím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]