Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce, studium v zahraničí - jak se odhodlat?

Od: claire* odpovědí: 3 změna:

Ahoj *slunce*Studuju na vysoké škole, říkám si - máš možnosti cestovat, s angličtinou to celkem jde, jsi mladá, tak šup do světa! Chtěla bych zkusit žít v zahraničí, v anglofonní zemi. Chtěla bych tam pracovat a studovat, vydělat si něco, užít si něco, naučit se perfektně jazyk. Zkusit si, jestli na to mám, jestli to dokážu. Ale mám z toho všeho hrozný strach. Bojím se opustit rodinu a přátele, nechat tady všechno a všechny. Já vím, že existuje internet a telefony, ale to přeci nikdy nenahradí osobní kontakt. Bojím se, že budu sama, bude se mi stýskat. Bojím se, že se nerozmluvím. Bojím se, že se ztratím v tom všem papírování. Ale zároveň strašně chci tuhle zkušenost mít, jenže jak se k tomu dokopat? Musí se přece zařídit tolik věcí, ve kterých se prase vyzná - a když si o tom začnu na webu něco číst, tak si řeknu "Ježiš, to je dlouhý, to číst nebudu" a zavřu to. Je to kombinace lenosti, pohodlnosti a strachu. Jak to překonat? Máte někdo zkušenost s dlouhodobým pobytem v zahraničí? Pomoc!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

1x

Zkušenost s takovým pobytem sice nemám, zato mám docela dost zkušeností s lidmi, kteří tam odjeli, ale také s lidmi, kteří tam neodjeli. Litovali jenom ti druzí. ;)

Problém je samozřejmě v tom, že tě nic nenutí a že to k ničemu nutně nepotřebuješ. Proto se taky taková spousta lidí neodhodlá. Nedovedeš si ještě plně představit, že tolik času jako teď už nikdy mít nebudeš. A jsi na VŠ - nezačínej svou kariéru tím, že se nedokopeš zařídit si vlastní cestu. Chceš to - je to k dobrému - prostě to udělej. *frajer*

hani*
hodnocení

1x

Ahoj Claire, tak zkušenost mám a dobrou. Žila jsem v Anglii téměř 4 roky a kolikrát bych se tam strašně ráda vrátila i na delší dobu, prostě zase tam žít pár let. Určitě to zkus, je to perfektní zkušenost, pokud umíš anglicky, zvládneš to. Já jsem po vysoké škole 2 roky pracovala a teprve pak jsme se s přítelem rozhodli odjet. Třeba jeď s někým, pokud na to budete dva, budou začátky snadnější. My jeli do Anglie s tím, že jsme měli možnost bydlet u jedné rodiny, ale práci jsme neměli. Hledali jsme několik měsíců. Musíš ale počítat s tím, že na začátku si nebudeš moct vybírat, prostě vezmeš, co bude, a pak teprve se budeš posunovat dál a dál. Já měla vysokou školu a uměla perfektně anglicky, ale stejně jsem začínala v hospodě jako servírka a barmanka. Při tom jsem ale hledala lepší práci, denně odpovídala po netu na inzeráty a po třech měsících našla práci ve velké cestovní agentuře, kde jsem pak zůstala přes dva roky, než jsem odešla za lepším. Taky jsem byla ochotná se za prací několikrát přestěhovat. Ale to je na tom to hezký, nejsi nikde vázaná, můžeš vyzkoušet, co budeš chtít. Ale chce to snažit se a makat na sobě. Já tam poznala super lidi, skvělou práci, kde byl výbornej kolektiv lidí, cestovala jsem a teď mi to chybí. Já být tebou, jdu do toho.

doplněno 27.09.11 11:04:

Ještě jsem zapomněla napsat. Stýskat po rodině si ti bude, to je jasný, ale do Čech můžeš létat na dovolenou. Já tehdy letěla domů po 9 měsících na 3 dny. Pak už jsem ale jezdila tak co půl roku. Kamarády si najdeš tam, neboj, všude jsou fajn lidi. Já teď paradoxně lituju toho, že jsem tam nezůstali, když tak sleduju situaci v ČR :(

claire*
hodnocení

Přemýšlím, že zajdu do naší univerzitní poradny pro studenty a tam to s někým proberu. Asi by pro mě bylo lepší to slyšet, vyfásnout třeba pár letáčků nebo rad. Když si uvědomím, co všechno bych musela zařídit, tak se mi nechce. Nevyznám se v českém daňovém přiznání, jak bych to potom řešila v zahraničí? Chtělo by to zřídit si tam nový bankovní účet, pojištění, telefon - a kdo má číst ty smlouvy, když jsou psané úředničinou a navíc anglicky! Jenže když si je nepřečtu, tak bych mohla sakra litovat. A když tam budu pracovat delší dobu, mám asi nárok na důchod z té země, to je další složitost. A právě všechny tyhle překážky mi přijdou hrozně obrovské a odrazují mě :( Už vidím, jak zapomenu někde vyplnit nějaký formulář a budu stát před soudem za daňové úniky *zed**smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]