Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit číst v autobuse?

Od: zombicerzl* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, hrozně ráda čtu, ale v autobuse a v autě se mi začne okamžitě dělat špatně ikdyž koukám jen do telefonu, natož do knihy. Začne se mi motat hlava a nevím, jak by to dopadlo, kdybych v tom pokračovala. Ve vlaku mi to problém nedělá. Nevíte někdo o nějakém fíglu, jak se to naučit? Štve mě, že lidi kolem číst můžou a já ne :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Spíše bys měla navštívit lékaře,protože se u tebe projevuje porucha vestibulárního ústrojí ve středním uchu.Existují i léky na tlumení této poruchy. svl.cz/...

JABRAKA

zombicerzl*
hodnocení

To je porucha? Myslím, že hodně lidem se při čtení v autobuse dělá špatně.

jakubdeda*

Jo hodně lidem se dělá špatně při čtení v autobuse, ale i ve vlaku. Takže nečtou a raději spí.Nevím, jestli se stím něco dá dělat. Já si v autobuse čtu, ale hodně spolužaček nemůže, je to jen divné, že to jsou většinou holky. Segra, ta si musí sednout tak, aby byla otočena zády k oknu a neviděla to míhání, jak se jede. Tak jsem Vám asi nepomohl.Ale nemyslím si, že je to nějaká porucha. Jakub

zombicerzl*
hodnocení

Otočená zády k oknu, to je zajímavé, zkusím to, děkuji za tip. Také si myslím, že nějaká porucha je přehnané. Myslím si, že to je spojené a vydýchaným vzduchem, spoustou lidí, protože tohle já nesnáším, hlavně davy lidí a taky takový ten zvuk autobusu. Jestli víte co myslím.

dzordz*

Jojo, taky mi z toho vzduchu bývalo divně, když jsem byl malý, pak to ale nějak samo ustalo. Teď jezdím velmi často a i dost dlouhé trasy, ale i přesto musím při čtení někdy přestat a chvilku koukat po autobuse nebo ven. Spíš než nějaká nevolnost pak jsou nepříjemné ty vynucené přestávky, když je do toho člověk zažranej :) Co jsem vypozoroval, tak na dálnici se to nestane, to spíše na okreskách a ve starých karosách, když to jede všelijak, a mít knihu opřenou a postavenou nasvislo je lepší, než ji mít položenou na jedné ruce na předloktí a skloněnou hlavu nad ní. Také zajímavé, že čtení na displeji ntb nevadí nikdy.

Houby porucha, je to normální kinetóza. Náš mladý to má taky. Když jedeme autem a on kouká z okna, tak je v pohodě. Jak však začne číst, zachvíli zelená a je mu blbě. Od doktorky víme, že je to nesouladem mezi očním vjemem a vstupy z vestibulárního ústrojí, neboli že oči se soustředí na čtení, kniha je vůči němu takřka nehybná, zatímco vestibulár vnímá přetížení v zatáčce, brzdění, otřesy díky našim kvalitním silnicím. A mozek z toho má myšmaš. Když kouká z okna ven, není problém, protože signály z očí i vestibuláru jsou ve shodě.

Něco o tom píšou zde:

rodina.cz/...

zombicerzl*
hodnocení

Sice ten článek neodpovídá na mou otázku, ale je to zajímavé. Mně je 19 a tohle se mi děje už od malička, dřív neexistovala delší cesta autobusem bez kinedrilu, i dnes si ho občas vezmu a spokojeně po něm usnu. Na lodi jsem ještě nebyla, ale dost se mi příčí pocit "že se něco pode mnou hýbe" jako třeba lyže nebo brusle, to nezvládám. Most, přes něž je vidět voda přejdu, dívám se dolů, ale se zatnutými pěstmi. Ale to je jen k tomu článku. Myslím, že opření té knihy o sedadlo přede mnou je dobrý nápad a mohlo by to pomoci :)

sargo*
hodnocení

0x

"Vyrostla" jsem z toho až po třicítce a to se to ještě občas vrátí. Zlaté mp3 :-D Naučit se to podle mě nedá, a že jsem měla hodně moc praxe... Ale je fakt, že se čtečkou to jde líp :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]