Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací smlouva-co je věcné břemeno?

Od: cibetkava® odpovědí: 20 změna:

Dobrý večer, prosím o radu, jak napsat darovací smlouvu ( nemovitost ). Tipů je na netu dost, ale chceme dát do smlouvy právo užívání, ale v případě prodeje chceme dát do smlouvy, že musím rodičům najít jiné bydlení. Je to věcné břemeno a zapisuje se tohle na list vlastnictví? Je věcné břemeno, kdo co bude platit nebo jak se tohle zapisuje do smlouvy? Ptala jsem se, kolik stojí právní služby, za sepsání a vyřízení chtějí 13000. To se mi zdá dost, proto se ptám. Předem díky všem za odpověď.

doplněno 24.09.11 19:30:

Je tu někdo, kdo by poradil, jak napsat smlouvu? JABRAKA píše, že vše sepsal sám. Krmit advokáty takovými penězi, to je hrůza.
Možná bude lépe dát do smlouvy věcné břemeno a kdyby někdy došlo na prodej (doufám, že ne), nechat na rodičích, zda tam chtějí zůstat nebo jít bydlet jinam. Nechá se pak nějak věcné břemeno zrušit?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

222hel*
hodnocení

2x

Darovací smlouva - nemovitost. Je to jen můj názor.

Rodiče vám chtějí darovat nemovitost, kde bydlíte a oni také, vy chcete ale dát do darovací smlouvy, že v případě prodeje musíte sehnat rodičům náhradní byt.

*cert* Čuchám, *cert*čuchám *cert*člověčinu,*zed* protože už nyní plánujete dům prodat, rodiče pak strčit do doma důchodců a bude vystaráno. Rodiče nechtějí na stará kolena bydlet někde jinde, chtějí v tom svém domě dožít stáří společně a v klidu. Proč neřeknete zrovna rodičům, že jim najdete byt, ať uvolní dům, který sami postavili, nebo koupili, že ho chcete prodat, pro peníze? Víte jistě, zda budete potřebovat nějakou smlouvu? Protože Vás rodiče milují, tak budou souhlasit se vším, co jim tak odborně vysvětlíte.

Když nebude právní smlouva, rodiče se octnou na dlažbě. 13.000Kč je hodně,kolik stojí dům *hej*?

Předem lituji Vaše rodiče, jak dopadnou na stará kolena.

coop*

Nechte si ty úvahy pro sebe :). Prachy jsou prachy a nový mobil s dotykovým displejem, plazma, značkové hadry, luxusní kára hjundaj a dovolená na Maledivách jsou více než rodiče. Když ten barák neurvou teď, tak třeba nikdy:).

cinematic*

Nechápu proč hned někteří malují čerta na zeď. V oblasti smluv a práva všeobecně je naprosto běžné, že se myslí na všechno, i když některé situace v reálu velmi pravděpodobně nikdy nanastanou, tak čistě "technicky" nebo ze zákona je nutné uvést je ve smlouvě.

hodnocení

Jak už jsem psala, nic neplánuju prodat, chci ať tu bydlí. To, že bych v případě prodeje šli s námi bydlet jinam, bereme jako plus. Dům má dva byty, já bych také s cizími lidmi bydlet pod jednou střechou nechtěla.

jabraka*
hodnocení

2x

Nu,jde se i obejít bez právníků a notářů.Já jsem se minulý rok zbavil darováním veškerého nemovitého majetku a až umřu,tak jako zcela nemajetný,Snadno jsem sepsal tři darovací smlouvy a všechny dokumenty pro založení do KN a stálo to jen poplatky na úřadech.Přece nebudu podporovat ty právnické hyeny.

Nu a v tomto dotazu se vlastně nejedná o věcné břeneno,jen o zajištění bydlení pro matku,třeba domov důchodců.Pak se dům zanese do KN bez břemene.

JABRAKA

des*
hodnocení

0x

Jako věcné břemeno se myslí,např.že soused může chodit na svůj pozemek přes váš,že budete trpět to že se přes váš pozemek starat o svoji zeď,že přes váš pozemek povede dešťovou vodu.Každopádně není věcné břemeno,že necháte bydlet ve svém domě RODIČE!Je to vaše povinnost se o ně postarat!Přece neprodáte barák s tím že je necháte vystěhovat a už se oně nestarat?Je mi z toho nanic.Řešit samozřejmou věc .

medwed*

Tak to samozřejmě je věcné břemeno a tim se pojištuje to aby rodiče nikdo nemohl vyhodit tim že je to povinnost tak to nikoho nezajima dulezity je to mit napsany na papire...Doporucuju i kdyz ta cena je takova jaka je zajit k pravnikovi bude to vse v poradku a postara se i o zaneseni do katastru a dalsi blbosti a stejne i kdyz to napisete doma musi to byt od pravnika potom overeny s kulatyma razitkama atd a kdo vi kolik si za to vezme...Nevim odkus ses Des ale asi z marsu protoze tohle se deje dnes a denne ze nekoho vyhazuji z domu i kdyz ma ruzny smlouvy na byt atd a nic neni samozrejmosti to si zapamatuj a nebo vzpamatuj vse je o dohode a hlavne vse musi byt na papire jinak nemas nic...

des*

medwed:Nevim odkus ses Des ale asi z marsu protoze tohle se deje dnes a denne ze nekoho vyhazuji z domu i kdyz ma ruzny smlouvy na byt atd.Naco se potom sepisují?Napendrek.

Věcné břemeno (dále jen VB), řečeno jazykem právníků, je věcné právo, které omezuje vlastníka nemovité věci ve prospěch jiného tak, že je povinen něco opakovaně nebo dlouhodobě trpět (chůzi po vlastním pozemku, nemá-li soused přímý přístup k veřejné komunikaci), něco konat (poskytnout doživotní bydlení) nebo se naopak něčeho zdržet (stavět plot jen do určité výše).

Tato povinnost se zřizuje buď v prospěch jiné osoby (in personam), nebo je spojena s vlastnictvím dané nemovitosti (in rem). Má ji každý vlastník (i držitel) a odpovídá jí právo z VB, které svědčí třetí osobě. VB zkrátka omezují vlastníka ve prospěch někoho jiného.

Na rozdíl od vás,se nebojím že mne někdo vyhodí z mého domu.Já totiž nikomu majetek nepřepíši.Až natáhnu brka,tak bude po právu dědictví.A co se bude dít je mi srdečně jedno.FAKT.

coop*

No vidíte. Tak jste si aspoň přečetl, co vlastně to věcné břemeno je. Slušný člověk by měl napsat, od koho publikovaný text zkopíroval - jinak se jedná o takovou malou zlodějničku. Pan MUDr. Mlčoch by byl třeba potěšen :).

des*

Ty cope jsi nejspíš na hlavu,jdi mu to prásknout ať máš u něj plus.Co furt meleš?Muglo.

coop*

Vy asi se slušností a inteligencí na tom nebudete nejlíp.

coop*

Plácáte nesmysly. Když této problematice nerozumíte, tak se raději do toho nepleťte.

hodnocení

To je líto, že to špatně chápete. Právě, že se chci postarat. Dům se bude celý rekonstruovat, prodávat ho nechci. Ale stát se může cokoliv a s cizími lidmi by tady stejně nebydleli. Kdyby se stalo něco se mnou, tak by tady samozřejmě zůstali bydlet dál. jde mi jen o to, jak to napsat.

atreus*
hodnocení

0x

Chápu to tak, že rodiče vám darují nemovitost, kde bydlí? Zpravidla se dává věcné břemeno práva doživotního užívání.

Smlouvy sepisují také notáři, ti v tom mají praxi. Můžete jich oslovit několik, zeptat se na cenu. 13000 Kč se mi zdá dost.

lidus*
hodnocení

0x

U právníka za jedno věcné břemeno zaplatíte 500kč, tedy rodiče darují dům a jako věcné břemeno bude uvedeno 1. doživotní bydlení matky, 2 doživotní bydlení otce - poplatek 1000kč. (nelze jen za 500 dát doživotní bydlení rodičů, každý musí být vypsaný samostatně). Také může být předmětem břemene to, že musíte trpět např. průjezd domu na zahradu traktorem a podobně. Já radím raděj zaplatit za zapis a vše mít na papíře, dnes máte vztahy dobré ale už zítra to může být jinak. Chalupu kterou jsme opravovali a investovali do ni, nechali manželovi rodiče přepsat až tak 3 roky zpět, ač matka má svojí chalupu vymohla si břemeno doživotního užívání na té naši a v tichosti pak pustila svojí dceru a její rodinu a nechala je užívat naše věci. Dík zápisu od právníla jsme mohli zakročit snadno.

To, že jste povinen rodičům v případě prodeje domu zajistit jiné bydlení, není podle mě věcné břemeno ale právník vám jistě poradí, jak tuto skutečnost do smlouvy uvedete.

doplněno 24.09.11 10:22:

Za právnické služby se samozřejmě platí, nás sepsání smlouvy a 2 konzultace stály cca 15 000 kč.

hodnocení

Je tu někdo, kdo by poradil, jak napsat smlouvu? JABRAKA píše, že vše sepsal sám. Krmit advokáty takovými penězi, to je hrůza.

doplněno 24.09.11 19:28:

Možná bude lépe dát do smlouvy věcné břemeno a kdyby někdy došlo na prodej (doufám, že ne), nechat na rodičích, zda tam chtějí zůstat nebo jít bydlet jinam. Nechá se pak nějak věcné břemeno zrušit?

ferda*

Vzory smluv jsou k dispozici v poměrně pestrém výběru ( google.cz/... bohužel jako laik Vám nemohu poradit s výběrem, co do správnosti.

Darovací smlouva např. zde: ( vzory-zdarma.cz/...

Smlouva o zřízení věcného břemene ( vzory-zdarma.cz/... bude pravděpodobně(?) muset být uzavřena samostatně. Věcné břemeno se dá zrušit opět dohodou (někdy i žalobou).

Odkazované právní normy (Občanský zákoník) k nahlédnutí: business.center.cz/...

...

Já bych to rodičům ještě nechal, jestli si věříte - přece to nikdo neukradne.

lidus*

Já bybch zrovna zde nešetřila a sepsala vše u právníka, věcné břemeno zrušit lze-pokud obě strany souhlasí nebo ten na koho se váže zemře.

klajka*
hodnocení

0x

Napíše se obyčejná darovací smlouva podle vzoru a jako další odstavec se napíše: Obdarovaný tímto zřizuje dárci věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti uvedené v článku ... této smlouvy a to se všemi součástmi a příslušenstvím. Dárce právo odpovídající věcnému břemenu přijímá a obdarovaný je povinen tato práva trpět. Věcné břemeno uvedené v článku ... této smlouvy se zřizuje bezplatně. K nabytí práv odpovídajících věcnému břemenu je potřebný vklad do Katastru nemovitostzí u Katastrálního úřadu pro Váš kraj. To jsem Vám jen opsala z naší smlouvy...

pravnik*
hodnocení

0x

Úvodem předpokládám, že Vaši rodiče Vám chtějí darovat byt nebo dům, který mají ve svém vlastnictví, nejspíše v SJM. Zároveň chcete, aby v bytě/domě mohli v klidu dožít. K tomu slouží věcné břemeno doživotního užívání, které se uvede v darovací smlouvě a vloží se také do katastru. Pokud bude věcné břemeno doživotního užívání celé nemovitosti zapsáno v katastru, bude platit (vztahovat se) i na případné další vlastníky nemovitosti; takto zatížená nemovitost je potom prakticky neprodejná, protože pokud by její kupující (vydražitel) chtěl oprávněné z věcného břemen z ní dostat, musel by jim obstarat srovnatelné bydlení. Ani jako zástavu Vám ji nikdo nevezme.

Doporučuji využít služeb notáře, částka 13 tis. Kč za sepsání smlouvy je hodně nadsazená, osobně bych to odhadoval tak na 2 - 4 tisíce, což se myslím za tu jistotu (že je vše v pořádku a že to projde katastrem) vyplatí. Auto si také neopravujete sám/a ani se sám/a neléčíte, že...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]