Nejste přihlášen/a.
Občané, kteří bydlí v nájemních bytech prý si nemohou tam uvést trvalé bydliště a tak ho mají na obecních úřadech. A pošta jim prý chodí do schránek , které mají zřízené na poště. Jak to vlastně je? Dnes jde už i zřídit datové schránky? Děkuji za odpověď.
Jasne ze zadny pronajimatel nenecha zridit trvale bydliste v pronajmutem byte to by byl blbej nekdo se tam nastehuje na rok napujcuje si miliony a pak pujdou po kom no po tom byte a hlavne kdyz by je chtel vystehovat musel by jim sehnat nahradu delat se to nedela muze ale jen vyjimecne...No datove schranky sou ale jak tam poslete dopis nevim...
Občané, kteří bydlí v nájemních bytech prý si nemohou tam uvést trvalé bydliště a tak ho mají na obecních úřadech...
Nic takového neexistuje - prý není zákon. To co je zapsáno v matrice má jen evidenční charakter. Každá občan musí mít trvalé bydliště. Nesměšovat s trvalým pobytem. Čili v OP může být ubytovna, chata.
Zákon výslovně stanoví, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu či jeho části, kde je občan přihlášen, ani k vlastníkovi tohoto objektu.
Povinnosti nám vyplývají jen ze zákona!
Pokud nájemník bydlí na základě nájemní smlouvy, zapíše mu úřad trvalé bydliště na základě této nájemní smlouvy. Bydlí-li bez nájemní smlouvy, potom jen se souhlasem majitele. A jak píše Buss. Je to jen evidenční záležitost. Nájemníkovi z tohoto zápisu nevznikají žádná práva k užívání bytu.
mám-li nájemní smlouvu-to samo o sobě mne neopravňuje k nahlášení trv.pobytu...Musí s tím souhlasit i majitel oné nemovitosti,resp.bytu-tím je zaevidování trv.pobytu podmíněno...A je pravdou,že je to jen evidenční záležitost-ovšem do doby než přiběhne nějaký akční exekutor,vybílí byt a vůbec ho nebude zajímat,že bývalý nájemce,který tam kdysi měl zaevidovaný trv.pobyt(už třeba tři roky zrušenej)se tam pět let nezdržuje a nepatří mu tam ani pár ponožek...Bohužel stávající nájemník(v případě že je byt stále pronajímán),případně samotný majitel pak může tak akorát vylučovací žaloou zkoušet vrácení svých věcí,jelikož s dluhy kdysi dávného nájemníka nemá ani "ň" společného-a to samozřejmě na vlastní náklady...Takže z pohledu majitele-pronajímatele,je úplný nesmysl souhlasit se zřízením trv.pobytu kohokoli...Nic mu to nepřinese,jen možné problémy...A jinak k otázce samotné-to,že žiju v pronájmu(ech)ještě neznamená že musím mít tzv.úřední trvalý pobyt...Můžu mít adresu stále ještě třeba u rodičů apod.dokud mi jí úředně nezruší...atd.,pak až mám na městském,obecním,úřadě...
Nemáš pravdu. Sám pronajímám a vím, že každému mých minulých nájemníků stačilo mít na úřadě nájemní smlouvu a on mu ji bez problémů zapíše. Můj písemný souhlas - podpis na přihlašovacím lístku, ověřený nebo podepsaný tam na místě, musí mít tehdy, pokud by tuto smlouvu neměl. A každý majitel by se měl postarat, aby mu úřad včas zrušil trvalé bydliště po nájemníkovi, který se odstěhoval. Neučiní-li to nájemník sám z jiných rozumných důvodů. Je to jen o tom, starat se o to co pronajímám, a tyhle starosti k tomu patří.
Je to tak, jak píše lui. Představte si bytové družstvo o tisíci členech, každý z nich má nájemní smlouvu a na jejím základě se přihlásí k trvalému pobytu v domě, který patří družstvu. Majitel nemovitosti, tedy družstvo, se nikdy k této věci nevyjadřuje. V domě, který patří fyzické osobě je to stejné.
Měla jsem stejný problém- nájemnice si bez mého svolení dala trvalé bydliště do mého pronajatého bytu, ani mi to neoznámila. Zjistila jsem to náhodou až po jejím odstěhování.Když jsem se na to informovala, bylo mi řečeno, že na to má nárok. Musela jsem sama žádat o zrušení jejího trvalého bydliště na základě ukončené nájemní smlouvy- stálo mě to stovku, poštovné, starosti a čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.