Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběrové řízení s psychotestama

Od: siki* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Brzy se mám zúčastnit psychotestů, které jsou podmínkou pro výběrové řízení na vyšší post v organizaci, kde již dlouhodobě pracuji. Domnívám se, že to je moje poslední šance pro postup, protože jsem nejstarší, který se hlasí a pokud post získá někdo z mladších kolegů, tak již do důchodu budu na své nynější pozici. Samozřejmě, že si budete myslet, že právě můj věk je pro mě výhodou ( zkušenosti, praxe atd. ). Našel jsem nějaké rady na internetu, ale jedná se tam hlavně o přechod na úplně jinou práci. Neznáte někdo nějaký odkaz, kde bych mohl načerpat pár rad, jak se připravit na výběrové řízení, ale v organizaci, kde již dlouhodobě pracuji a u komise se setkám s lidmi, které znám a oni znají mě. Znám a znají - dá se říct, že jsme se párkrát potkali, ale zase se neznáme tak, že sedíme vedle sebe v kanceláři. Chápu, že je to taková divná prosba na Vás, ale pokud by někdo z Vás věděl, byl bych vděčný za každou radu. A ono nakonec, když to nevyjde, tak se taky svět nezboří, hlavně, že vůbec práce je. Ale děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

1x

Psychotesty snad ani nemají žádnou "správnou" nebo "špatnou" odpověď a nedají se brát jako dostatečný podklad pro nějaké rozhodování, pouze jako doplňující prostředek, ne? Důležité bude asi jen odpovídat konzistentně a neupravovat uměle některé odpovědi, aby byly více líbivé, protože prý u dobrých testů a při větším počtu otázek se spolehlivě pozná taková ta snaha něco přikreslovat.

hankauk*
hodnocení

1x

Každá organizace to asi bude mít jinak... Já třeba dělala psychotesty kdysi dávno, když jsem chtěla k cizinecké policii. Tam byli otázky zaměřené na vnímání práva atd. Otázka typu... když oblast zasáhne živelní pohroma, budete se snažit o: bezpečí rodiny, zachování klidu občanů a spolupráci s dalšími záchrannými složkami, bezpečí mě samotné... Už jen z povahy povolání je jasné, jaká otázka měla být zaškrtnuta.

V jiném zamětnání jsem např. vyplňovala dotazník. Na jedné stránce jsem zaškrtávala vlastnosti, o kterých jsem si myslela, že to očekávají ostatní. Na druhé zase vlastnosti, jaká jsem. Podle odpovědí se sestavil graf a ten pro každou pozici vypadal jinak. Pokud člověk hodně ulítl, bylo jasné, že se na danou pozici nehodí.

A v posledním zaměstnání jsem byla na cca 4hod testech. Testovalo se všechno možné... schopnost soustředění a bezchybovost, kreativita, schopnost komunikace s ostatními a prosazení si svého názoru, spolupráce s ostatními, atd. Je tedy těžkévám poradit, na co se máte připravit.

Každopádně to moc dramaticky neprožívejte. Buďte sebevědomý a v klidu. Sám víte, jestli na tu pozici máte nebo ne. U těchto testů se nedá říct, že je někdo udělal nebo neudělal. Udělá je každý a záleží na výsledku. Moc nad tím nepřemýšlejte a odpovídejte dle svého nejlepšího úsudku.

eulalie*
hodnocení

0x

Doporučila bych vám zaměřit se na ty psychotesty - buď jsou zaměřeny na měření IQ (logika, uvažování apod.), nebo budou zaměřeny na posouzení vaší osobnosti celkově. Ty první se dají naučit, existují různé příručky plné IQ testů. Ale ty druhé ohledně vaší osobnosti - tam je to složitější. Většinou vám budou předkládány k odpovědi různé otázky, které se v různých obměnách (což ale hned nepostřehnete), budou opakovat. Zde bych doporučovala v žádném případě nelhat, ono by se to u toho testu totiž projevilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]