Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ospalost každý den

Od: kaaja* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jsem od mala hodně přes den unavený, nejhorší pro mě je ráno brzy vstávat tak 5:30 je opravdu brzy pro mě a pak v práci pořád zývám.

Nevíte čím by to mohlo být? Spím denně 8 hodin a je mi 22let.

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

2x

Obávám se, že je docela pravděpodobné, že jste se prostě netrefil prací do svého biorytmu. Nejsem si moc jistá, že se s tím dá skutečně něco dělat, jenom se možná utěšovat tím, že s věkem se biorytmy trochu mění a většinou se posouvají směrem, kdy se vstávání snáší lépe. Ideální by pro vás byla práce, kdy byste prostě začínal později - nebo alespoň po obědě zavřít oči, ne nutně usnout, ale odpočinout si.

hankauk*
hodnocení

2x

Jojo, šlofík po obědě - 20 minut - dokáže velmi osvěžit, aniž by se člověk rozespal. A pokud to vydržíte, zkuste chodit spát po půlnoci. Nezáleží na tom, jestli vstáváte v 5:30. Budete si říkat, že spát 5 hodin vám nestačí. Ovšem je prokázáno, že spánek po půlnoci je vydatnější a člověk vstane ráno odpočatý. Vyzkoušela jsem to na sobě a fungovalo to. Chodila jsem z práce hodně psychicky "vyflusaná". Doma jsem si sedla a zjistila jsem, že čučím doblba. V deset už jsem byla v posteli, kde jsem pravidelně u rádia usnula. Ráno jsem byla unavená ještě víc.

dzordz*

Viz en.wikipedia.org/... a en.wikipedia.org/... jestli se k tomu dá něco najít i česky, nevím.

Jak ten biphasic z prvního odkazu, tak ten segmented with a period of wakefullness z druhého by údajně měly pomáhat. V prvním případě byste ale odpoledne neměl spát moc dlouho, maximálně půl hodiny, a musel byste se k tomu přinutit pravidelně a skutečně usnout. Praktické provozování toho druhého si neumím moc představit, leda byste našel nějaké individuální využití toho nočního času.

hodnocení

2x

Take jsem zacal stavat brzy, jednak si clovek zvykne a za druhe, kdyz si pred spanim reknu, kdy se vzbudit mam, tak vetsinou vstanu i bez budiku. Nedoporucuji hlavne dospavat, jestli s eprobudite 20-30 min pred budikem, tak hura z postele! Probudit se v melkem spanku je prijemnejsi a navic neni clovek tak unaveny. Snad na to prodavaji i hodinky, ktere meri hloubku spanku a vzbudi vas kolem zadaneho casu prave, kdy nepsite tvrde.

Dalsi moznost je, ze trpite tzv. apnopii - poruchou spanku. Takze je i moznost zajit za doktorem, protoze toto muze byt i zivotu nebezpecne. Tusim, ze to diagnostikuji tak, ze vam na spani daji nejake elektrody na telo a tak zjisti, jestli se v noci budite, nebo ne

ladinpraha*
hodnocení

0x

Celá léta jsem vstával v 3:45, teď o hodinu později. Rytmus, který mi vyhovuje - když přijdu odpoledne domů, jdu si na hodinku lehnout. Stačí usnout třeba jen na 20 minut. Pak jsem schopen fungovat dál. V noci spím tak +- 3 hodiny a stačí to. Takže podle mě přebytek spánku a málo vydané energie přes den.

kaaha
hodnocení

0x

Myslíte teda že když budu spávat méně jak 8 hodin že to bude lepší?

Vydané energie mám poslední dobou opravdu málo jelikož mám sedavou práci...

hm*
hodnocení

0x

Jéje, to je jak kdybych to psal sám. *kafe* Taky mi časné vstávání nedělá dobře. A taky mám sedavé zaměstnání a jde tam na mě spaní. Nejlépe mi je o víkendu, kdy vstávám, až když se skutečně probudím a nechce se mi už spát, a odpoledne si můžu tak hodinku zchrupnout. Jakmile nespím aspoň 8 hodin denně, tak se ten dluh sčítá a pak mi je fakt mizerně.

Přes týden to řeším tak, že chodím dostatečně brzy spát (aby to dalo aspoň tak těch 8 hodin). Navíc se celoročně řídím správným středoevropským časem, takže nepřetáčím hodinky na letní (o hodinu napřed - tedy o hodinu dřívější vstávání) čas.

eulalie*
hodnocení

0x

Jak jste na tom s tlakem? Nemáte ho náhodou spíš nižší? Já ho mám a přes den bývám kolikrát úplná mátoha. Pak mě napadá, jestli náhodou nejste přespaný. Někomu stačí spát méně než 8 hodin a je čilý, a spí-li hodin více, tak je pak k uzívání. Další věc- váš biorytmus. Třebas jste sova a ne skřivánek. A naposledy - věřte, že časem se to možná změní. Já ve svém věku už nepotřebuji tolik spát jako za mladších let. Nějak jsem se léty vytrénovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]