Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikanuje mě můj soused?

Od: firebug* odpovědí: 18 změna:

Vím, že se tady sousedské vztahy řeší docela často, ale tohle je trochu z jiného úhlu. Můj soused žijící pode mnou si neustále stěžuje na dupání a začíná nám různě znepříjemňovat život. Normálně byste mi asi poradili, ať se chovám ohleduplně, ale my se s přítelkyní opravdu snažíme a ani jeden z nás není konfliktní typ. S ostatn9mi sousedy vycházíme velmi dobře.

Abych našeho souseda vykreslil. Je to chronický stěžovatel a nebál bych se říct idiot. Pracuje jako dělník a vstává do práce na šestou, což nám často připomíná. V našem renovovaném činžovním domě má jako jediný tmavá plastová okna, protože si je na úřadě vykřičel necelé 2 roky před celkovou rekonstrukcí. Je to v obci známý rapl, kterého tak strašně rozčililo, že mu před domem opraváři vodovodního potrubí zničili část jeho oblíbeného živého plotu, že neváhal běžet na městský úřad a všechny tam seřvat.

Když jsme se nastěhovali, řekl nám, že předchozí nájemníci dupali jako sloni. To nás trochu zarazilo, protože před námi tam žili dva drobní důchodci, kteří dohromady vážili tak 60 kg. Bylo ale už pozdě. Jednou si k nám šel stěžovat na hlasitou hudbu, ale vtipné bylo, že jsme nehlučili my, ale sousedé nad námi. My jsme to skoro ani nepostřehli. Jindy si přišel stěžovat na mou přítelkyni, že moc nahlas vysává. A to bylo prosím v době mezi 16. a 17. hodinou! To už se s ním přítelkyně trochu chytla. Já doma nebyl. V zimě jsme museli sundat krmítko pro ptáčky, protože měl soused na parapetu slupky zobu.

Ještě nesmím opomenout, že soused je dost agresivní a vulgární. Uvažuji o prodeji moji reprosoustavy 5.1, protože hudbu poslouchám už výhradně ze sluchátek. Zvykli jsme si chodit po špičkách, ale přijde-li nějaká návštěva, hned to máme druhý den na talíři. Mého kamaráda i fyzicky napadl (chytl ho na okamžik pod krkem), protože se prý bavil pod oknem se svým kolegou moc nahlas (kolem 22:20 a kecali spolu jen chvilku, než si zakouřili).

Bylo na nás spácháno i několik záškodnických útoků, jako vyhozené pojistky z chodby, poškrábané auto a párátko zaseknuté ve zvonku v čas, kdy náš drahý soused odchází do práce. Dokazovat něco takového je ale nemožné, protože při činu ho nikdo nechytil. Často od něho slyším větu: "Uvědomte si, že tu nebydlíte sami!" On si to ale asi neuvědomuje. Přijde mi, že se omezujeme už nad únosnou míru, naschvály mu žádné neprovádíme a žádné pravidelné divoké večírky taky nepořádáme. Jsem zvyklý chodit spát po půlnoci, ale musím-li se učit, nedělá mi problém zalehnout po třetí nebo čtvrté hodině. Toho se nevzdám, protože je to zkrátka moje právo.

Po poslední hádce, mi soused vyhrožoval, jestli ještě jednou se mu budou třást v ložnici skříně, tak NĚCO uvidím. Nebojím se, že by zavolal policii, protože emisní zvukové limity pro noční klid skoro jistě neporušujeme. Spíš se obávám dalších záškodnických akcí, které mu asi nikdy nedokážu.

Můžu se nějakým způsobem bránit proti takovému druhu šikany? Co pro to musím případně udělat? Máte podobné zážitky? Budu vděčný za každý příspěvek.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Váš soused Vám brání užívat Váš majetek a Váš byt... teda vysávat, poslouchat hudbu, chodit po bytě, a zřejmě i další normální činnost, běžnou v životě...

předpokládám, že jste mladý člověk, máte mobil s fotoaparátem a nahráváním zvuku či videa... až přijde soused zase prudit, hned na začátku ho požádejte, aby chviličku zmlkl a počkal, až si připravíte nahrávání zvuku a obrazu do mobilu. Až budete připravený nahrávat, dejte mu pokyn, že už může... uvidíte tu reakci... buď ztichne, protože si uvědomí... nebo začne ještě více řvát, případně Vás chytne pod krkem, protože si neuvědomí... oznamte mu, že si zabezpečujete důkazy, které se budou dát použít při soudním jednání... včetně jeho vyhrážení...

dále mu klidně oznamte, že v domě se dějí divné věci, někdo někomu škodí... pojistky, škrábance, párátko ... a proto na několik míst bude namontovaná skrytá kamera... taková ta, co vidí i potmě...

pokud bude pokračovat ve svých útocích, nejlepší obranou je útok... takže 5.1 používat bez sluchátek, sex co nejčastěji, ať mu ze skříně padají krámy, večírky spojené s tancem, vysávat každý den, aspoň jednou týdně pozvat partu chuligánů pod okna...

nepřehánět, ale užívat svoje práva...

ladinpraha*

Přesně tak. Dostat souseda do situace, kdy on si bude muset dávat pozor na každý svůj krok.

ladinpraha*
hodnocení

6x
§ 354 tr. zákoník
Nebezpečné pronásledování

(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že

d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života

a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

Újma na zdraví může být i psychická.

Takže: v první řadě si zaznamenávat, co kdy kde o mě soused řekl, co řekl mě, co kde na mě oznámil atd. Pak bych si připravil návrh trestního oznámení a při vhodné příležitosti o něm řekl nebo ho ukázal sousedovi s tím, že je to práce právníka, u kterého jsem se byl poradit. Pokud je to primitiv, který má jen velkou hubu, tak to většinou zabere.

bkb.cz/...

buss
hodnocení

2x

Odstěhovat se, ignorovat, stěžovat si na něj, bojovat.

správná rada od Buse. Nejsem zastáncem násilí, ale zvolil bych Menzlův proutek, či Kalouskovu čtyřfacku.

firebug*
hodnocení

Odstěhování se by bylo asi nejlepší řešení. Blbé je, že se nevhodné chování souseda časem stupňovalo a my zatím nasypali do rekonstrukce bytu dost peněz a úsilí. Byty se totiž měly prodávat do soukromého vlastnictví a nám to přišlo jako dobrá investice. Bohužel se ukázalo, že prodej bytu se o pár let posune. Zpětně vím, že to byla hloupost. To ale nic nemění na tom, že kdybych se odstěhoval nyní, prachy z investice do bytu nikdy neuvidím... Až se nám podaří byt odkoupit, asi ho co nejdříve prodáme a koupíme nějakou parcelku na samotě, bez sousedů... :)

bb*

Máte pravdu, odpověděl jste si sám a dobře. Ten člověk s tím nepřestane, a tito nerudní dědkové, stěžovatelé jsou agresivní a čím bude starší bude horší. Pak by jedině pomohlo domluvit se se sousedy, že terorizuje nájemníky v domě, jít za majitelem, a na policii. Dědek bude čím dál víc agresivnější a možná, že by jste se neudržel a nějakou mu vrazil. Ted jak by asi zareagoval dědek, bud by vás dal k soudu, nebo by zalezl a byl by od něj pokoj.

sargo*
hodnocení

2x

To musí být peklo tohle. Jsem upřímně vděčna za fakt, že bilance s našimi nejbližšími sousedy je taková, že ONI jsou ve stavu mírné provinilosti *smich*

Nicméně jediné, co mě napadá - protože nejsem přítel odvet typu "tak já ti taky namažu kliku hořčicí" - si začít stěžovat na něj. Chytit se čehokoli, že bouchá dveřmi, když odchází do práce, že dupe na chodbě, určitě si taky někdy pouští televizi... říct mu to, lepit lístečky na dveře, a tak dále. Prostě když on přijde se stížností, postěžovat si taky. Jak ho uvidíte za dveřmi, začít hlásit, že dneska si má dát špunty do uší, protože vy budete mít k večeři řízky.
Jestli bydlíte někde, kde máte obecního strážníka (aby to byla stále ta samá osoba) a vypadá trochu vstřícně, zkusit se s ním domluvit, jestli by za pánem párkrát nezašel a trochu ho nepostrašil nějakým vyptáváním, mám totiž pocit, že i ta drobná šikana by se dala vměstnat do nějakého občanského soužití. Naznačit, že byli svědci může udělat mnohé.

Každopádně držím palce, jsem městský tvor a takovýhle soused, to je přímo noční můra. :)

hankauk*
hodnocení

2x

Vaši situaci vám vůbec nezávidím. Ovšem mohla by to řešit přestupková komise na daném městském či obecním úřadě. Prostě vznést formální stížnost. Oni si vás pak oba předvolají, vyslechnou a měli by vyřešit. A může se tak dít opakovaně a pak to ev. předat policii.

Co ostatní sousedé? Ti, co bydlí vedle agresora nebo pod ním?! Třeba mají podbnou zkušenost, ale taky to neřeší?!

medwed*
hodnocení

1x

Klín se vždy musí vytloukat klínem našel bych si jeho slabinu a stejně jako on udělal bych pár záškodnických akcí třeba to nepomůže ale určitě ti to zpraví náladu a pokud bude pokračovat vyřešil bych to ručně stručně pozvat pár kamarádů a vysvětlit mu kdo je vlastně v domě pánem!

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Poradit vám neumím. Za to mě nadchnul váš styl psaní. Musíte být skvělý člověk. Nechcete začít psát knihy nebo alespoń fejetony? Určitě bych se stal vaším čtenářem. Dlouho jsem se tak dobře nepobavil. Díky.

malphas01
hodnocení

0x

vse oplatit!dvakrat tolik ,hlavne at te nevidi:D

hankauk*

Takže podle rčení "ty po mně kamenem, já po tobě dvěma." Já zastávám názor, že oplácet se nevyplatí. V konečném důsledku totiž daný agresor může tvrdit, že vy jste mu dělali ještě více příkoří a už nikoho nezajímá, kdo to začal. A dotyčný soused se bude smát naposledy. *cert*

arakain77*

Jo,pravdu máš...co neuděláš,ti nikdo nedokáže.S takovým sousedem bych si promluvil v klidu a když to nejde,udělám mu ze života v domě takovou srandu,že bude muset vyhledat p.doktora Chocholouška.Nebo se odstěhovat.Já bych určitě neustoupil.

doplněno 23.09.11 09:40:

Ještě jsem zapoměl.Ten soused nikoho nešikanuje.Bude to zřejmě nějaký magor,co nemá nic lepší na práci.Určitě bych to řešil bez cizích očí.

erikch*

hankauk-ono se sice říká "neoplácet"-jenže hlavu můžu sklánět jen do určité chvíle-pak už není kam...Nemluvě o faktu,že dotyčný soused idiot "vycítí" určitou jakože slabost(tak to svým omezeným rámcem reálného chápání pobere)-a o to víc přidá na důrazu(taková ta škodolibost),myslím si,že hodně podobné to je se šikanou-prostě se musím postavit-i když vím,že dostanu na budku,ale alespoň jednu ránu taky dám...A to je to co bolí-právě toho nějakého úchyláka,"šikanistu...",proto si najde někoho jiného...A podobné je to i v takovýhle sousedských třenicích-prostě škodíš,fajn není s tebou domluva-tak musíš "citelně zasáhnout",aby dotyčný věděl,že se mu prostě nevyplatí něco zkoušet a buzerovat-prostě natolik mu "ublížit",aby si uvědomil,že když bude pokračovat-příjde zase nějaký,pro něj citelný,zásah...Ale pozor-velmi důkladně promyslet a zvážit co a jak-aby nemohl udělat vůbec nic,neměl žádný důkaz apod...Bohužel někdy to v reálu došlo až tak daleko,že hořela auta,domy-ale to snad není a nebude takový případ...On bude soused asi trošku zakompleovaný chudáček co mu na základce brali svačiny apod.,takže si jakože zkouší léčit mindráky-tím spíš zabere jedno "důrazné varování"...Držím palce ať se tak opravdu stane a máte klid...

pt®
hodnocení

0x

"firebug", pravděpodobně je soused jiná generace než Vy a také má jiný denní režim než Vy. Možná, že si to jako mladý nepřipouštíte, že jednáte hlučně a že to souseda obtěžuje. nechce se mi věřit, že je chyba jen na jedné straně. Pokud soused ráno vstává do práce, kdy Vy teprve uleháte, tak on potřebuje na spaní klid, jako ho máte přes den Vy, když chodíte spát až nad ránem. je to můj názor. - stařenka

wiksi3
hodnocení

0x

Upřímně Vás lituju a vím, jaké to je. Máme to s přítelem stejné. S tím rozdílem, že náš soused policii a městský úřad docela zaměstnává. Stavební úřad nám spor vyhrál, ale bohužel to nepomohlo. Přišel dopis, jak jsme hrozní sousedé. Přitom naše domácí kino ještě nebylo v provozu. Jednoou si přišel stěžovat, že mu smrdí v domě můj obět, tak jsem ho vyrazila s tím, ať mi to dá písemně. Do 15min. u nás byla policie. (protože sousedy nemíte obtěžovat pachem) Stěžoval si i na Veolii, že prý mu smrdí voda a že má špatnou barvu. Tak nám v zimě před vchodem udělali metrový příkop. Věřte, jsou i horší.

pravnik*
hodnocení

0x

na hrubý pytel hrubá záplata, takový člověk právním nebo rozumným argumentům neporozumí a nic si z nich (ani ze slušného jednání) dělat nebude... Mně zafungovalo nahrávání - zazvonil, vzal jsem mobil, otevřel dveře a oznámil, že ho nahrávám, že mohu, protože jsem mu to oznámil a nepotřebuju k tomu jeho souhlas (netušil, jestli mám pravdu); když se ptal proč, tak jsem řekl že pro poliii, soud a přestupkovou komisi - po pár nahráváních byl klid. Á propó - co máte na podlaze - nemáte náhodou plovoucí podlahu? Ta když nemá dostatečnou podkladovou izolační vrstvu, tak působí jako membrána...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]