Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ischias a zaměstnavatel

Od: pavil odpovědí: 13 změna:

Pravděpodobně jsem si uhnal ischias vlivem těžké fyzické práce v chladném prostředí. Chtěl jsem jít k lékaři ale zaměstnavatel mi vyhrožuje výpovědí dohodou. Co mám dělat? Bolesti se stupňují, vzal jsem si léky v podobě tramalu a dorsiflexu ale bez účinku. Já vím, že když zaměstnavatel mi dá výpověď dohodou, že mu ji nemusím podepsat a to jsem mu také řekl ale on, že ho to nezajímá.

Tyto bolesti jsem měl už v minulosti a občas se mi vracely ale nikdy ještě nebyly tak výrazné jako teď. Už je to třetí den z toho jeden den v práci 8 hodin v bolestech a pořád beze změn. Zkoušel jsem to nahřívat fénem, bolesti sice na chvilku opadnou ale pak se zase vrátí. Poté jsem zkoušel alpu to samé jako v prvním případě. Když ležím třeba na zádech, není vůbec žádná šance se bezbolestně otočit či vstát z postele. Když chci pokrčit levou nohu tak to jde ale když pravou tak zase hrozné bolesti. Musím si vždy dát do pusy ručník abych mohl řvát bolestí potichu a zbytečně neplašil sousedy.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

3x

Ihned k doktorovi, ischias je pomerne hodne zradny. Nebo chcete trpet dalsi tyden, mesic...? Zamestavateli dohodu podepisovat nemusite, a kdyz je to takovy parchant, tak bych si jeho vyhruzky hezky nahrala na telefon.

Ze ho to nezajima - Vas to nezajima:) Vy to nemusite podepsat. Pak se k Vam zamestnavatel muze chovat jako naprosty hazlik, ale pokud budete mit v ruce nejaky dukaz o jeho jednani, muze mu rychle sklapnout.

pavil
hodnocení

No já mu dal výpověď z mé strany ze zdravotních důvodů. Samozřejmě těch důvodů je víc, třeba téměř každodenní buzerace, sprosté nadávky, výhružky. Skoro si nesmím dojít ani na záchod a ani si nesmím třeba na chvilku odpočinout jsem totiž invalidní důchodce. To ale on dost dobře věděl když mě bral do pracovního poměru. Teď zase protestuje on, že má na to prý 2 měsíce- na to mám důkaz, že to řekl.

Možná mám právě i důkaz, že mi vyhrožoval tou výpovědí dohodou.

Také, že mám dát výpověď okamžitou bez výpovědní doby.

Nedokázali mi ani dát potvrzení o převzetí výpovědi co pak udělám pokud ji ztopí a budou dělat jako, že nic? Protože to tak tomu nasvědčuje.

@pt Toho jsem se právě obával, nelze to léčit ambulantně, třeba nějakou uvolňující injekcí? mám totiž finanční závazky které musím plnit, pravda některé už mám na tento měsíc splněné a mám na cca 20 dní pokoj ale jediný ještě nemám a nerad bych aby kvůli jedinému nezaplacenému finačnímu závazku mi narůstaly dluhy a začala běžet exekuce.

Četl jsem, že na ten ischias by měly pomoci zábaly (studená na výrazné bolesti, teplé na dlouhodobé mírnější bolesti)- léčení teplem jsem již zkoušel ale tu studenou metodu ještě ne.

pt®

"pavil", manžel ten ischias také měl, to ještě nevěděl o co jde, ale ty samé příznaky, jako Vy. Náříkal bolestí, ale do práce s tím chodil, on je to totiž stále v pohybu, zvyklý stále něco dělat, až jsem s ním musela na pohotovost a lékař mu ihned vypsal lístek do nemocnice, kde byl 3 týdny na lůžku. Poslali jej do "tunelu" a chtěli mu operovat páteř, to teda odmítl. V nemocnici jej dali dohromady, ale stále to není ono, nyní je již v důchodu, proto vyhledejte pomoc, abyste něco nezanedbal. - stařenka

martinaa*

Jak pise dole Brno2 - na vse mejte kopie. Pak Vam podobni parchanti zaprou i nos mezi ocima.

pt®
hodnocení

2x

"pavil", to je hrůza, co to máte za člověka, který Vás zaměstnává a nechce, abyste se léčil v PN. Víte co, dnes je sobota, seberte se a ať Vás někdo doveze na pohotovost nebo přímo do nemocnice. Naříkejte si, že tu bolest nemůžete vydržet a oni Vás nechají na lůžku. Alespoň si projdete všechna vyšetření, dají Vám kapačky a nasadí léky, poležíte si delší dobu ve špitále, jen nepospíchejte domů. Je mi Vás líto, že musíte zakoušet tak obrovskou bolest. Neotálejte, než budete mít následky po celý život. - stařenka

hodnocení

2x

Máte v tom trošku guláš. Výpověď dohodou neexistuje. Jestliže zaměstnavatel operuje tímto pojmem, je jasné, že zákoník práce je mu zcela cizí. Pracovní poměr může skončit buď výpovědí ze strany zaměstnavatele nebo ze strany zaměstnance. Výpovědní lhůta je vždy dvouměsíční a začíná běžet od prvního dne měsíce následujícím po podání výpovědi. Dále může skončit pracovní poměr dohodou. Obě strany se dohodnou, že pracovní poměr skončí k určitému dni. Pokud jedna strana s návrhem dohody nesouhlasí, nemůže být uzavřena.

Dále může pracovní poměr skončit okamžitým zrušením a to rovněž ze strany zaměstnavatele i zaměstnance. Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti.

Jestliže jste napsal výpověď, měl jste ji mít ve dvojím vyhotovení, přičemž jeden výtisk jste měl předat zaměstnavateli a na druhém vám měl zaměstnavatel (nebo třeba podatelna nebo sekretářka) potvrdit převzetí výpovědi.

pavil
hodnocení

Dále může skončit pracovní poměr dohodou.

Tak jasně, že jsem myslel toto. Ale on tomu říká výpověď dohodou. Jinak to okamžité skončení jsem mu říkal, že nejde protože na to je potřeba právě ten posudek od lékaře.

A dvě vyhotovení jsem měl a dal a chtěl jsem potvrzení o převzetí ale nebylo mi vydáno, že prý to musí zaměstnavatel prvně podepsat a tím to skončilo. Tak se ptám stačilo by kdybych tu výpověď poslal poštou doporučeně a s dodejkou? A nebo jak docílit toho potvrzení? Nebo se mám obrátit na úřad práce?

Zaslání výpovědi poštou doporučeně stačí, s dodejkou je ještě lepší. Zaměstnavatel nemusí výpověď podepisovat, ten ji musí pouze vzít na vědomí. Co na listinu s výpovědí napíše či nenapíše, je jeho věc. Pokud mu výpověď byla doručena, pak je platná.

Takže pokud zaměstnavatel s vaším návrhem na ukončení pracovního poměru dohodou nesouhlasí, tak musíte dát normální výpověď, při které opravdu běží dvouměsíční výpovědní doba. K okamžitému skončení z důvodu zdravotního stavu opravdu potřebujete patřičný zdravotní posudek.

Nicméně pokud máte zdravotní obtíže, tak klidně můžete dát normální výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou a výpovědní dobu strávit na neschopence. Jestli vaše potíže odpovídají popisu, tak vás lékař určitě pro práci zneschopní.

pavil
hodnocení

@lesi

I když třeba ten doporučený dopis s dodejkou nechá záměrně uložit na poště? Že třeba tam nebude osoba která by to převzala?

Tak pokud jste podal výpověď a nestojíte o zaměstnavatelem navržené ukončení poměru, tak je všechno v pořádku, ne? Běží vám dvouměsíční výpovědní doba a po jejím skončení dojde taktéž k ukončení pracovního poměru. Nebo v čem je problém, nějak jsem se přestala orientovat v tom, oč vám vlastně jde.

pavil
hodnocení

Ještě otázečka. Mohu jít do nemocnice na příslušné oddělení i ve všední den? A nebo musím jít na polikliniku na normální ambulanci a pak teprve případně do nemocnice.

pt®

"pavil", asi záleží, jak kde a na záleží na lékaři v nemocnici, to by Vás zřejmě jen ošetřili, ve všední den asi jen s doporučením od Vašeho lékaře, možná, že jen v noci, jako akutní bolesti, to by Vás mohli přijmout. Je neděle, pokud máte stále velké bolesti, jděte na pohotovost, určitě Vás do nemocnice odešle a pokud ne, tak pak zkuste do nemocnice sám, s tím, že už jste byl před tím na pohotovosti, a že bolest neustupuje. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]