Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, hledala jsem odpověď na následující dotaz, ale některé jsou tak zmatené, že se ptám znovu: já a bratr jsme v r. 1985 dostali darem RD, nyní rodiče zemřeli a RD prodáváme.Bratr měl a má dosud v RD trvalé bydliště, já zde asi 20 let nebydlím.Bratr si po prodeji chce koupit garsonku.Chtěla bych vědět, zda budu platit a jak velkou daň z prodeje a daň z příjmu z prodeje nemovitosti, zkrátka,co mi zbyde z peněz, které za prodej dostanu.Děkuji za odbornou a správnou radu.ivik
Od daně je osvobozen příjem z prodeje bytu a v tomto případě i jakékoli jiné nemovitosti, přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem pět let. Jde-li o prodej bytu či domu nabytého děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byl byt prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele.
V praxi se především jedná o případy, kdy poplatník v bytě či domě nebydlel.
Od daně by byl osvobozen i příjem z prodeje bytu, v němž poplatník sice nebydlel dva roky před prodejem, ale byt vlastnil více než pět let.
zdroj: malina-reality.cz/...
Otázka daně z příjmu vám již byla vysvětlena, já jen doplním, že ve vašem případě bude muset být zaplacena daň z převodu nemovitosti. Tuto daň platí prodávající, přičemž je lhostejné, zda nemovitost obývá a zda tam má či nemá trvalé bydliště. Daň z převodu nemovitosti činí 3% ze základu daně, t.j. cena stanovená znalcem nebo cena uvedená v kupní smlouvě, a to ta cena, která je vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.