Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
chtěla bych znát názor ostatních.
Po rozvodu byly děti svěřeny do mé péče (3 a 1 rok) bývalý manžel platí alimenty pravidelně, každý lichý víkend si bere pouze starší dítě, mladší prý nechodí, takže se o něho starat nechce. Celkově se o děti nezajímá...navíc si vezme pouze starší dítě občas na vycházku. Po rozvodu mi zůstala velká hypotéka, jakoby oplátkou za to, že mi zůstal byt. Finančně to nezvládám a našla jsem si práci, která by pokryla mé dluhy, jenomže nemám nikoho na hlídání dětí, takže do práce nemohu nastoupit. Když nenastoupím a nevydělám, seberou mi byt...takže střídavá péče by pro mě byla jistým řešením. Lze žádat o střídavou péči z mé strany a jak by to fungovalo, když bývalý manžel a jeho přítelkyně oba pracují?
Takže - váš manžel se o děti celkově nezajímá a vy přesto byste chtěla mít střídavou péči? Trošku se zamyslete nad tímto, co byste tak asi dětem připravila za život. Nezdá se mi to jako rozumné řešení. Zkuste se raději poohlédnou po nějaké chůvě, která by se o děti starala v době vaší nepřítomnosti. Tříleté dítě už může do školky, chůvu pro to mladší.
Nevím, jestli se takhle malé děti dávají do střídavé péče - myslím, že ne, že až tak od osmi let a podobně. Zvlášť když patrně není zájem od otce. Střídavá péče vyžaduje nadstandartní schopnost komunikovat a opravdový zájem obou.
Musím ale přiznat, že nechápu zcela logiku "zůstala mi hypotéka oplátkou za to, že mi zůstal byt" - to na tom chlapec pěkně vydělal. Jestli to není nějak nadstandartní byt (dá se, mimochodem, prodat i s hypotékou a jít do menšího, kdybyste nezvládala), měl by přidat na alimentech.
Mladší dítě NECHODÍ, tudíž se o něj nebudu starat. To je tedy argument jak Brno. To musel pracně vypotit opravdu nějaký idiot /nechť mi pán promine/. Já také pečuji o babičku, ale ona nechodí. Co s ní? Mám se o ni přestat starat? Mám ji hodit na hnůj? Někteří naši bližní mají vážně IQ tykve. Promiňte, ale už dlouho mě nic tak nenaštvalo.
Vaše děti určitě nepřijme nová partnerka s otevřenou náručí. A bývalý manžel má také prapodivné názory. Takže: 1/ děti jsou na střídavou péči ještě příliš malé. 2/ Když to je tak, jak píšete, opravdu byste o tu střídavou péči stála? Já si myslím, že díky tomu, že se manžel o děti nezajímá /Vaše slova/, připravila byste jim opravdu krušné dny. Nesetkaly by se tam s láskou, ale byly by tam z donucení - a to je sakra rozdíl. A Vy to dobře víte.
Máte raději své děti, nebo svůj byt? Vaše poctivá odpověď Vám sama nabídne řešení. Jaga.
doplněno 14.09.11 21:18:Navíc, když bývalý manžel i jeho partnerka pracují, kdo by se asi v té době o ty chudinky postaral? On o ně zájem nejeví, ona zaměstnání kvůli cizím dětem nepřeruší. Co takhle trochu přemýšlet?
Požádejte o zvýšení výživného na děti a požádejte o výživné i na sebe. Zákon to umožňuje. Než děti odrostou, tak byste to s hypotékou mohla zvládnout a pak půjdete do práce. Ev. se zkuste v práci zeptat, zda je možné pracovat z domu nebo na zkrácený úvazek. Někteří zaměstnavatelé mají i vlastní školku, co tento? Neměl by? A zkusila bych najít starší paní/náhradní babičku. Ta bude ráda, že bude potřebná a nemusí stát moc. Navíc pokud půjdete do práce, mohla byste si ji dovolit. Zkusila jste kamarádky, které mají děti? Třeba by vám to vaše pohlídaly a kdybyste jim dala nějaký ten šušeň, taky by jim to přišlo vhod.
Dobrý den,
děkuji všem za názory.
Ještě bych chtěla upřesnit. Hypotéku, kterou jsme měli za manželství společnou jsem musela vzít na sebe. Zůstal mi celkem velký byt + jakési přibližovadlo (auto). On by neměl nic, takže si nechal chatku,kterou pránuje prodat. Po konzultaci s právníkem, jsme došli k výsledku, že finančně je to celkem spravedlivé.
Ano jinak je pravdou, že mladší dítě se jeho nová partnerka starat nechce, protože nechodí a vyžaduje jinou stravu než dospělí. Starší dítě jezdí každý lichý víkend. Sám bývalý manžel se přiznal, že měli spory, protože jeho přítelkyně obě děti doma nechce, je to prý moc práce (sama má dceru 14 let) Paní na hlídání ani kamarádku nemám. Zkoumala jsem nabídky na internetu a hlídání vyjde na 80,-/h
takže se mi to nevyplatí.
Výživné na rozvedenou manželku dostávám, ale 1000,- opravdu nepokryje vše co potřebuji. Soudkyně řekla, má průměrný plat, takže víc žádat nemohu. Ex je osvč, takže si dokážete představit jaké vypisy z účtu přinesl.
O zvýšení výživného na děti chci požádat pokud se mi podaří umístit starší dítě do školky, ale mám obavy, aby ex manžel opět nepřinesl doklady, že vlastně skoro nic nevydělá
1000? TISÍC!? No to je snad vtip. To mu to samotnému není trapné? V tom případě by bylo dobré, kdyby i s tou novou potřeboval hypotéku, protože pak by musel rázem přiznat vyšší příjmy (což asi potřebovat nebude, protože ona s tak velkým dítětem bude mít bydlení dávno vyřešené...) Pokuste se pak určitě aby alespoň platil školku a podobně.
Někdy mám pocit, že v těch "spravedlivých" vyrovnáních se zapomíná, že se nemá dělit dvěma, ale čtyřmi (či kolik je dětí). Ale já mám vůbec divné názory - třeba když chlap odchází od dětí, což tu, vsadím se, bylo, měl by odejít s nahým zadkem a plížit se kanálama. Leč normy jsou dnes jaké jsou...
Mno, ale co mě ještě napadlo, že by byla jistá možnost: požádat si o snížení splátek na přechodnou dobu, než budete moci nastoupit do práce. Případně hypotéku prodloužit, ale to by bylo hodně drahé a splátky ve skutečnosti zase tak moc neklesnou. Je to taková záplata ne moc optimální, ale kdyby nic jiného nezbývalo... Pro banky je vždycky výhodnější jednat s někým, kdo nějak platit chce, než řešit neplatiče, tak by vám mohli vyjít vstříc. Jasně, je to pro někoho práce navíc, tak se nenechte případně odradit první neochotnou kozou na přepážce ;o)
Ano soudkyně uznala pouze 1000,- měsíčně, protože jsme rozvedení a on přiznal jen 20.000,-. Také mě to překvapilo, ale řekla ať nepočítám víc. Byla asi ráda, že jsme se dohodli. Navíc celý soud byl tak směšný, že mě přešla chuť už cokoliv řešit. Bývalý manžel řekl, že si platí sociální, zdravotní a chudáčkovi moc nezbyde...to co má mimo mu nikdo nedokáže.
O snížení splátek mohu požádat až za rok kdy skončí fixace. Paní, která to vyřizuje je solidní a se situací seznámená, takže se opravdu snaží pomoci, ale sama s tím nic neudělá, když to má banka takhle nastavené.
Školku samozřejmě chci platit aspoň napůl s ex, ale jelikož s ním domluva není možná, pochybuji, že se dohodneme. Mimochodem...za to, že jsem žádala výživné na sebe a jemu přišlo předvolání k soudu, mi jako bonus zlomil ruku
já vidím jako jediné východisko prodat byt a koupit jiný, menší. Hypotéka se sníží aspoň o něco...
O střídavce vůbec neuvažujte, stejně by to nešlo, a soud to nařídit nemůže. Navíc by děti byly opravdu chudáci. Názor na vašeho bývalého psát nebudu, nenacházím jiná než vulgární pojmenování. Jeho nová paní je neskutečně sobecká. Když si začnu s mužem, který má děti, tak s tím musím počítat, že se o ně bude chtít (muset) starat... A že je to moc práce - to víme všichni.
Že školku CHCETE platit na půl s ex, to je hezká představa, ale nepočítejte s tím, že to dopadne... Nedá vám ani korunu navíc, to si jeho paní pohlídá, tomu věřte. Budete muset vydržet ještě aspon rok, než mladší doroste a dát ho do jesliček a najít práci...
Já souhlasím s myse. bylo by to řešení. Prodat zadlužený byt někomu, kdo vám přenechá menší státní byt, na který si můžete požádat o příspěvek na bydlení. Takže dvojnásobný zisk.Nemáte to vůbec snadné, máte se co točit. Na sociálce jste už byla? Víte, jak vám mohou pomoci?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.