Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šifra - chápe jí někdo?

Od: kacu* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám takový malý problém. Společně se sestrou hrajeme outdoorovou hru Geocaching. Zkráceně a hodně zjednodušeně jde o to, pomocí souřadnic dojít na místo, kde je uložena schránka. Když jí po tom člověk najde, zapíše to do bloku ve schránce a na oficiální stránky na internetu. Jde hlavně o zábavu a o předhánění kdo našel více schránek, tzv. kešek.

Občas člověk ty souřadnice musí vyluštit, třeba pomocí šifry, a to je můj problém. Hledáme kešky po Brně a já se vrhla na tuhle, má ale hodně zvláštní šifru. Já nedokážu zjistit, jak to funguje, nevidím nikde klíč, ale nějak to jít musí, tak se chci zeptat, jestli tomu někdo tady (z vás chytrých koumáků :) ) nerozumí.

Nechci vědět souřadnice, ale jenom potrápit i jiné mozky a vědět, jestli to fakt nějak vyluštit jde, přikládám listing ke kešce :)

geocaching.com/...

Kaču

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzs*
hodnocení

0x

Zdravím, jsem taky kačer, ale příležitostný :) Napadá mě, nebude šifra souviset s tím hintem, co je na stránkách?

yrfranefxn lesenarska
gehoxn trubka
uerovx hrebik

luke237
Bude to opravdu tak. Jedna se o klasicky posun pismen. Z napovedy je zcela jasne, ze "Y" v textu, je po rozlusteni "L" atd.
Castecny seznam (vlevo sifrovane pismenko, vpravo pak rozlustene):
AN
ER
FS
GT
HU
NA
OB
RE
UH
VI
XK
YL
Z prehledu je jasne, ze v teztu zrejme byla pouze prohozena vzajemne pismenka, protoze napr. sifrovane "A" odpovida rozlustnemu "N" a sifrovane "N" odpovida rozlustenemu "A". Na zaklade toho lze doplnit i dalsi chybejici dvojice (pr. zname Y→L, takze zrejme plati i L→Y atd.)
luke237
Predpsano do tabulky (nahore sifra, dole rozlusteno):
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
NO?RSTUV?XY?AB?EFGHI?KL?
Chybejici dvojice zjistis po castecnem rozlusteni textu.
luke237
Jeste jednou, protoze Poradte nahrazuje dva otazniky vedle sebe jednim, takze se rozpadne formatovani.
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZNO..RSTUV.XY.AB..EFGHI.KL.
luke237
Protoze se jedna o posun pismen, tak vlastne muzes hned doplnit i ta chybejici pismena *zed*
NOPQRSTUVWXYZABCDEFGHIJKLM
luke237
Jeste jednou s poradnym formatovanim, at se mi hezky zarovnaji pod sebou pismenka, ktera k sobe patri *zed*:

NOPQRSTUVWXYZABCDEFGHIJKLM

kacu*
hodnocení

WOW, mockrát díky, takovéhle nakopnutí se vždycky hodí. Hned jdu na to :)

Já tedy nechci být kverulant, ale řešení který nabízí luke237 je jaksi mimo, neb se týká něčeho úplně jinýho.

A sice zašifrování nápovědy, tedy hintu. Takhle se šihruje nápověda u každý keše, která nápovědu má a s rozšifrováním této hádanky nebude mít jaksi nic společnýho.

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že má keš momentálně 285 nálezů, tak samozřejmě vyluštit jde. Jak přesně, to ti teď neporadím, nejen, že je už opravdu pokročilá hodina a mozkový závity už moc nepracují, ale ona to je čtyřková kešule a to už nebývá luštění na 5 minut, i když někdy se i to podaří.

Jako základ bych po přečtení listingu i logů se vrhnul na keš coord.info/... tam bych viděl asi dost velkou nápovědu a pokud by ani to nezabralo, kontaktuj autory, ty by tě mohli nakopnout, kterým směrem se při luštění vydat.

Ale osobně bych to snad neviděl jako nějak extra složitou, skoro neřešitelnou šifru. Řešil jsem už složitější šifry a některý v celý sérii kešek. O luštění Alvareze se mi zdá ještě teď.*ua**ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]