Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směnka vs neuznání pokuty za pozdní platbu

Od: doktor333 odpovědí: 1 změna:

Dobrý večer. Rád bych se do diskuze připojil svou žádostí o radu. Jako věřitel mám s dlužníkem řádně vyplněnou směnku. Směnka je již po splatnosti a já dal dlužníkovi druhou šanci, kdy jsem se s ním dohodl na sepsání "dohody o uznání dluhu", kde byla konstatována platnost a splatnost směnky a sjednání splatnosti směnky formou splátkového kalendáře. Vše pod hrozbou uplatnění sankcí ve formě sjednaných smluvních pokut (0.5% za každý den prodlení). Dlužník však porušil i tuto dohodu. Proto jsem požádal Krajský soud o vydání směnečného platebního rozkazu, kde kromě příslušenství uvedeného v zákoně směnečném a šekovém, požaduji s odkazem na uzavřenou "dohodu o uznání dluhu" i smluvní pokutu ve výši 0.5% za den prodlení. Krajský soud mi však o uplatnění smluvní pokuty shora odmítl rozhodnout s odůvodněním, že toto není uvedeno v zákoně směnečném a šekovém. Proto si nevím rady, jakým způsobem se této smluvní pokuty domoci, když dlužník odmítá plnit byť i částečně a nekomunikuje. Velice děkuji za radu. Radek (email: jahlis333@seznam.cz).

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

Zřejmě nejde sloučit tyto dvě věci, ale jde je možná posoudit odděleně. Směnečný platební rozkaz máte, tak dostanete částku zpět a pak teprve se pokusit jako věc druhou řešit pokutu. Ale pokud je člověk v nějaké nouzi, asi bych tvrdá nebyla. Pokud se jedná o vědomého podvodníka, pak bych to zkusila. Je to můj názor. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]