Nejste přihlášen/a.
Zdravím, rádci...poraďte...syna /9let/ doporučila zubařka na rovnání zubů, tam jsem zašli a po všech snímcích a otiscích ortodoncie navrhuje navrhuje nechat vytrhnout obě 4-ky a začít rovnat, fixním aparátem, tedy drátky a zámečky, cena 15-17tisíc...je to pouze cena za materiál, což mi potvrdila i ZPMV, že to pujde komplet za námi, ty prachy...
Otázky: myslíte, že věk 9let je již vhodný na rovnání? myslíte, že nechat vyškubnout druhé 4-je ok? myslíte, že máme cenu respektovat či se poptat ještě jinde?
Co se týče věku, tak myslím si, že v 9 letech je poměrně vhodná doba pro "rovnání". Myslím si, že čím dřív, tím líp. Lepší mít rovnátka teď, než třeba až později v pubertě. Některé děti s tím pak mají problém, nechtějí je nosit apod.
Co se týče trhání zubů, každý na to má asi jiný názor. Já jsem taky za svých mladých let nosila fixní rovnátka a taky mi před jejich nasazením vytrhali tři zdravý čtyřky. Teď, když mi rostou zuby moudrosti, tak si říkám, ještě že mi vytrhali ty čtyřky nebo nevím, kam by se mi ty moudráky vlezly. Jen na jedné straně mi čtyřku nechali a teď, když mi rostou ty zuby moudrosti, tak právě na té straně s tou čtyřkou se zub moudrosti prodírá nejhůř.
Co se týče ceny, tak teď určitě stojí víc než, když jsem je nosila já. Asi bych pohledala aspoň na internetu ortodoncie v blízkosti vašeho dosahu a srovnala ceny. Většinou je uvádí. Vím, že se to hodně liší taky podle toho, co přesně se napravuje, jaký je rozsah atd., takže to je u každého pak individuální ta ceny. Vím, že se uvádí cena od 3000 Kč a u někoho se vyšplhá i kolem 30 000 Kč.
Jestli je důvodem trhání čtyřek předkus, tak bych s tím asi počkal, zatím se může srovnat to ostatní, co je potřeba. Ještě mu poroste hlava a teprve v 17-18 letech uvidíte, jak to dopadne. Sice se to pak bude rovnat hůře, ale dost možná to nebude vůbec třeba - nakonec nemusí každý mít bradu jako Schwarzenegger.
Nejsem zubař, ale už několikrát jsem slyšela, že při rovnání chrupu se opravdu trhají čtyřky, aby se ostatní zuby nekřivily a pěkně se do dásní vešly. Jinak v 9 letech je již vcelku optimální věk na rovnání, možná ani v 10 - 11 letech by ještě nebylo pozdě. Jaga.
Rovnátka jsem měla před třemi roky. Zuby mi trhat nemuseli a to se mi před rovnátky jeden nevešel hezky do řady... Stejně se jim to ale nějak povedlo srovnat i bez trhání. Platila jsem za ně okolo 18 tisíc... Z toho pojišťovna mii proplatila 1500... Co se týče věku, tak nevím, ale většinou vidím rovnátka okolo 12 let...
Taky jsme chodili se synem na rovnátka. V podstatě jsme od 10 let čekali 2 roky, než vyrostly krásné zdravé čtyřky, a pak mu je zubařka vytrhla. Nějakou dobu nosil vyndávací rovnátka, která mu jaksi zaklapla zezadu na zubech. Fixní rovnátka pak nosil asi 1 rok, platila jsem za ně kolem 4.000, a to si nechal udělat průsvitné zámečky. Je to asi tak 7 let.
Těch čtyřek mi bylo strašně líto, ale syn má uzounký obličej, úzkou čelist a zuby (jako většina dětí dnes) jako lopaty, takže nebyla šance, že by se mu tam vešly.
Já nosil jen vyndavací rovnátka. Vytrhnuti zubu mi bylo doporucovano, ale byl jsem srab a nenechal se.
Dnes toho lituji, protoze jsem mohl mit hezke zuby. Pokud tam totiz na rovnani neni misto tak se udela to, ze se jednotlive zuby prez sebe presadi. V pripade predkusu Vam zuby nelezou ven, ale to je asi tak vse, paradu to nenadela a cisteni mezizubnich prostoru u zubu, ktere jsou na sebe natlacene, je hodne obtizne, neli nemozne.
Za mě, trhat.
No záleží, proč mu ty čtyřky budou trhat? Má úzký chrup nebo něco na ten způsob, že by se mu tam jako všechny zuby nevešly? Jestli je tomu tak, tak toto je asi tak běžný postup, aby v dospělosti pak člověk neměl pusu plnou křivých zubů. Počítejte ale s tím, že je to běh na dlouhou trať, česky řečeno, že se to protáhne na dobu několika let. Nejprve se musí zuby rozpohybovat, tedy uvolnit z kořenů a pak se přikročí k samotnému rovnání, to taky trvá dost dlouho. No a po sundání fixního aparátu se ještě nějakou dobu nosí nasazovací rovnátka. Já bych ale k tomu fixnímu rovnání přistoupila až tehdy, měl-li by váš syn vyrostlé všechny zuby. Aby tam neměl mléčné zuby. No nedivte se, že tak píšu, jelikož moje dítko např. přicházelo o své mléčné zuby v dosti pozdním věku - na střední škole a jeden mléčný zub má ještě nyní, když je dospělý. Ale on má jinou zubní vadu - mu zase naopak některé zuby z dospělého chrupu vůbec nevyrostly...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.