Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí pojistné, když mě vyhodí z VŠ?

Od: zlatozub odpovědí: 11 změna:
Kdyz budu studovat na vysoke skole tak za me plati zdravotni pojisteni stat.To je mi jasny.Ale pokud me z vysoke vyhodi a budu chtit prejit na jiny obor na te same fakulte tak jak by to bylo s pojistenim v tomto pripade.Protoze kdybych chtel prejit na jiny obor v ramci fakulty tak bych musel byt rok doma nebo si najit brigadu.Na urad prace bych jit ani nemusel, to by asi nemelo cenu hledat si praci jen na 1 rok.to by byla lepsi brigada.Poradte.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

0x
V tom případě se nahlásíte na VZP jako tzv. "osoba bez zdanitelných příjmů"(i když budete danit peníze z brigády, název je trochu matoucí) info zde
Budete pak platit každý měsíc 1080 Kč.

šťastná*
hodnocení

0x

Proč myslíš, že nemá cenu si hledat práci na jeden rok? Jestli si vyděláš brigádně tolik, že se Ti vyplatí být doma jen tak, vyděláš si na živobytí a bydlení, a navíc si budeš moct dovolit platit zdravotní pojištění sám, jak myslíš. Asi máš moc dobrou pracovní nabídku. Sociální a zdravotní pojištění platit nemusíš, když se k němu nepřihlásíš, ale uvědom si, že v tom případě se Ti ten rok nebude počítat ani jako náhradní doba pro nárok na důchod. A věř, že v Tvém věku, když budeš ještě pár let studovat VŠ, a se stávající důchodovou reformou, jak ji plánuje naše vláda dnes, Ti tak na důchod nevznikne nárok ani v důchodovém věku. Stačí si to spočítat. A to není jasné, zda věkovou hranici ještě neposunou výš. I když... to asi teď neřešíš, viď? Za těch cca 45 let, co máš do té doby před sebou, budeš třeba dávno za vodou a nebudeš na žádný důchod odkázán. I přes to doporučuji přihlásit se na úřad práce jako uchazeč o zaměstnání. Veškeré pojištění nebudeš platit Ty, ale stát. Na brigádu chodit můžeš, i když budeš v evidenci. Pravda, budeš omezen maximální výší odpracovaných hodina i maximálním výdělkem, pokud v ní budeš chtít zůstat. ale zkus si představit, že třeba díky tomu všemu narazíš na zaměstnavatele či firmu, která může mít pro Tebe do budoucna velký význam. Vždyť bys u ní potom mohl zůstat a třeba brigádně pracovat i v době Tvého plánovaného studia na VŠ a pak u ní pracovat i po studiu. Jen tak mimochodem, Ty víš 100%, že kdyby Tě vyhodili, jak píšeš v dotazu, tak by ses na tu jinou fakultu za rok dostal? Chceš ztratit celý rok? Předpokládám, že Tě asi doposud živí rodiče. Co oni, jaký mají na to všechno názor? Probíral jsi to s nimi? Myslíš, že by Tě podporovali, kdybys potřeboval?
Zkus o tom pořádně popřemýšlet v souvislostech. Nějaké záchytné body jsem Ti už poskytla. Pokud jich potřebuješ znát víc, zeptej se. Je nás tu mnoho poradců, kteří máme různé životní zkušenosti.

al bunda*
Obávám se, že se mýlíš. Sociální a zdravotní daň platit MUSÍ vždy.
Hezký den.
Copak, že by se někdo přidal na setkání do bahýnka? :D*haha*
Překrásný večer.
St.
Zdravotní se musí platit z příjmů vždy, bez příjmů tehdy, pokud člověk není státní pojištěnec. Sociální se oproti tomu platí jenom z příjmů. Je možné ho ale kvůli důchodovému pojištění platit dobrovolně, i bez příjmů, nicméně i to dobrovolné placení je omezené tuším na deset let (myslím, nechce se mi hledat v zákonech).
al bunda*
Nechci se hádat, ale sociální daň jsem platil i když jsem žádné příjmy neměl. Prostě nějaké to "minimum" si přece "stát" nenechá vzít.
Ale jak jsem řekl, nechci se hádat.
Hezký den.
Ne ne, sociální je opravdu dobrovolné :)
cssz.cz/...
dusatka*
Pokud jste byl OSVČ "hlavní", tak tam to povinnost opravdu je. Ale pokud má někdo příjmy jen z brigád (DPP), nebo žádné příjmy, pak je povinné zdravotní pojištění jako OBZP, sociální je dobrovolné.
al bunda*
Díky oběma.
Hezký den.
šťastná*

Omlouvám se, chybička se vloudila. Slůvko "zdravotní" tam být nemělo. Zdravotní pojištění je povinné vždy. Je jedno, zda jde o samoplátce, OSVČ, zaměstnance, či jinou kategorii, do které občan spadá.

dusatka*
Mýlíte se. Zdravotní pojištění musí zaplatit povinně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]