Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je povinnen zaměstnavatel oznámit mi předem výpověď, když je smlouva na neurčito? Pokud ano, tak jak dlouho předem mi to musí říct? A mám nárok na odstupný plat?
Děkuji.
Tak samozřejmě, že výpověď se oznamuje předem - výpovědní doba je dva měsíce od měsíce následujícího po doručení výpovědi (tedy výpovědní doba u výpovědi doručené kdykoli v září uplyne posledního listopadu).
Pak je možnost dohodnout se na ukončení pracovního poměru, to lze klidně ze dne na den, ale tady musí s ukončením souhlasit obě strany, zaměstnanec i zaměstnavatel. Jakmile zaměstnanec nesouhlasí, tak mu zaměstnavatel musí dát výpověď.
No a ještě je možnost okamžitého zrušení pracovního poměru, ale to lze pouze tehdy, pokud zaměstnanec poruší pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem nebo v některých případech při odsouzení za úmyslný trestní čin.
"Tak samozřejmě, že výpověď se oznamuje předem - výpovědní doba je dva měsíce od měsíce následujícího po doručení výpovědi (tedy výpovědní doba u výpovědi doručené kdykoli v září uplyne posledního listopadu"
Neřekl bych, že výpověď se oznamuje předem. Výpověď se prostě předá nebo doručí a pak se počítá výpovědní doba, jak uvedeno.
Zaměstnavatel nemusí předem oznámit výpověď. Některý to udělá, ale to je jen jeho dobrá vůle např.: za 2 měsíce toto oddělení končí. Většinou ale jde firmou "tichá pošta", že se bude propouštět a odkud, tak na to je každý asi tak nějak preventivně připraven. Pokud se ho to nakonec nedotkne, radost je o to větší.
Nárok na odstupné máte. Když se pracovní poměr skončí dohodou, hodně zaměstnavatelů si myslí, že ušetří odstupné, ale není to pravda, i v případě dohody má pracovník nárok na odstupné. Také jsem to nevěděla do nedávné reportáže v televizi. Pokud ale dostanete ukončení z organizačních důvodů, je to lepší, nemusí se nic řešit.
Ale raději, ať Vás to nepotká, není o co stát. Jaga.
annie, asi jsem nepochopil přesně dotaz, ale zaměstnavatel nedává předem výpověď. Nevím co si přdstavujete pod pojmem předem.
Zaměstnavatel Vám dá výpověď a začíná běžet výpovědní lhůta ...
viz paragraf 51
nebo se domníváte, že Vás před doručením výpovědi musí nejdříve předem vyrozumět?
doplněno 20.09.11 20:22:klidně se může stát, že nedostanete výpověď a přejdete pod nového zaměstnavatele...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.