Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s výpovědí z práce?

Od: annie* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

je povinnen zaměstnavatel oznámit mi předem výpověď, když je smlouva na neurčito? Pokud ano, tak jak dlouho předem mi to musí říct? A mám nárok na odstupný plat?

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak samozřejmě, že výpověď se oznamuje předem - výpovědní doba je dva měsíce od měsíce následujícího po doručení výpovědi (tedy výpovědní doba u výpovědi doručené kdykoli v září uplyne posledního listopadu).

Pak je možnost dohodnout se na ukončení pracovního poměru, to lze klidně ze dne na den, ale tady musí s ukončením souhlasit obě strany, zaměstnanec i zaměstnavatel. Jakmile zaměstnanec nesouhlasí, tak mu zaměstnavatel musí dát výpověď.

No a ještě je možnost okamžitého zrušení pracovního poměru, ale to lze pouze tehdy, pokud zaměstnanec poruší pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem nebo v některých případech při odsouzení za úmyslný trestní čin.

atreus*

"Tak samozřejmě, že výpověď se oznamuje předem - výpovědní doba je dva měsíce od měsíce následujícího po doručení výpovědi (tedy výpovědní doba u výpovědi doručené kdykoli v září uplyne posledního listopadu"

Neřekl bych, že výpověď se oznamuje předem. Výpověď se prostě předá nebo doručí a pak se počítá výpovědní doba, jak uvedeno.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel nemusí předem oznámit výpověď. Některý to udělá, ale to je jen jeho dobrá vůle např.: za 2 měsíce toto oddělení končí. Většinou ale jde firmou "tichá pošta", že se bude propouštět a odkud, tak na to je každý asi tak nějak preventivně připraven. Pokud se ho to nakonec nedotkne, radost je o to větší.

Nárok na odstupné máte. Když se pracovní poměr skončí dohodou, hodně zaměstnavatelů si myslí, že ušetří odstupné, ale není to pravda, i v případě dohody má pracovník nárok na odstupné. Také jsem to nevěděla do nedávné reportáže v televizi. Pokud ale dostanete ukončení z organizačních důvodů, je to lepší, nemusí se nic řešit.

Ale raději, ať Vás to nepotká, není o co stát. :( Jaga.

annie*
hodnocení

No, on právě že zaměstnavatel bude nejspíš pronajímat restauraci, kde pracuji. Ostatním mým kolegyním to řekl, ale mně neřekl nic (já se to dozvěděla až od těch kolegyň). :(
Jinak děkuji za odpověd.

hodnocení

0x

annie, asi jsem nepochopil přesně dotaz, ale zaměstnavatel nedává předem výpověď. Nevím co si přdstavujete pod pojmem předem.

Zaměstnavatel Vám dá výpověď a začíná běžet výpovědní lhůta ...

viz paragraf 51

business.center.cz/...

nebo se domníváte, že Vás před doručením výpovědi musí nejdříve předem vyrozumět?

doplněno 20.09.11 20:22:

klidně se může stát, že nedostanete výpověď a přejdete pod nového zaměstnavatele...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]