Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnost a prac. poměr bez smlouvy

Od: zuzabast* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

sestra si chce založit živnost na prodej vlastních výrobků, mohu jí je já (bez ŽL a na rodičovské dovolené ale i potom při zaměstnání) prodávat např. na tržnici bez prac. smlouvy? A ještě jedna otázka, je potřeba na prodej kreslených portrétů z fotek živnost? Díky za odpovědi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klusik*
hodnocení

1x

Zdravím, na jakýkoliv prodej potřebujete ŽL, abyste mohla vykazovat F. Ú. výdělky ;)

Prodávat samozřejmě můžete, ale musíte mít s sebou živnostenský list (a nejlépe povolení ke stánkovému prodeji, třeba) ;)

roboot*

Není pravda, jsou živnosti na které ŽL není - jedná se především o umělce.

zuzabast*
hodnocení

Právě že jsem našla že umělci mají vyjímku - jde ale o to, že pokud se překreslí foto v portrét, už to asi není umělecké dílo.. než se zeptám na živnost. úřadě, zkusila jsem to tady.

hm*

Jenže ten např. umělec a tak, to nejsou živnosti.

zuzabast*
hodnocení

Samozřejmě s povolením ke stánk. prodeji počítám :) jen bych chtěla vědět, jestli můžu prodávat za sestru s jejím ŽL, protože ona na to narozdíl ode mě čas nemá, když studuje.

hodnocení

0x

u vas v CZ neni tzv. spolupracujici osoba (blizky rodinny prislusnik)? Kdyz jste sestra, dalo by se to vyuzit - nemusite byt zamestnanec, ale zas nevim, jak je to bliz (dane, odvody), neresil jsem. info: zivnostak, + ucetni by o tom mela vedet, co a jak dal. Reprodukce umeleckeho dila (fotografie) muze byt original (portret), pokud se jedna o rucni praci. Nikomu tez puvodni fotografii nemusite ukazovat. Co koho do toho, na jakem soustruhu je soucastka vyrobena :)

doplněno 15.09.11 11:28:

umelecka dila (herci, maliri umelecti, spisovatele) = jedete podle autorskeho zakona, ne podle zivnostenskeho. Maji svoje nakladove pausaly, atd. Jiny zakon, ne zivnost.

zuzabast*
hodnocení

To je hezky řečeno, fotografii nemusím ukazovat, jen až mě nachytá fiktivní zájemce :) chci vše dle zákona, proto se nejprve ptám. Zrovna před chvílíí jsem četla, jak jedna paní prodávala jen tak za své malé děti přes internet zakrslé králíčky, které doma pěstovali a pak ji někdo načapal a udal, hrozí jí pokuta až 500tis.Takhle nechci dopadnout.

Ale s tím blízkým rodinným příslušníkem by to špatné nebylo. Stejně mi za to platit nebude :) tak aby nemusela za mě odvádět daň z příjmu.

na svuj ksicht ma kazdy autorske prava. Kdyz vam ho pujci na fotografii, jeho vec. Malir taky nikomu neplati za krajinu, kdyz stoji v prirode u obrazu. Ja to vidim tak. Uz jina vec je, kdyz fotite architekturu (stavby, zahradni upravy), tam ma autor.prava k dilu nekdo jiny, taky se nesmeji fotit obrazy v galerii, knihy, a pod. Proto se napr. s googlem soudi autori za prava na knihy kvuli books.google.com , tam maji prava dedicove tusim az 50 let po smrti autora. Ale pravo na svuj gesicht ma kazdy, i kdyz facebook tvrdi neco jineho... Viz podminky. Rad bych, aby mi oponoval skutecny odbornik, to jest vystudovany pravnik.

jo, jedna pani prodavala zajicky, podle zakonu EU jsou vic, nez 2 zajicci na pozemku uz farma (nebo chovatelska stanice, odborne nazvy neznam), podle farmarskeho zakona. Tak mozna proto se ted na ni nekdo vyvysuje za neznalost zakona.

zuzabast*
hodnocení

:) ona si za rok přišla na 17tis, takže to taková malá farma asi byla

Kdyby nebyla hamizna a vsechno prihlasila, tak jeste mozna mohla prijit k nejake te dotaci.

klajka*
hodnocení

0x

nejjednodušší je sepsat se sestrou Dohodu o provedení práce, která je sice ohraničená určitým počtem odpracovaných hodin za rok, ale docházku nikde hlásit nejspíš nebudeš... pro tu nemá sestra ohlašovací povinnost a tím pádem za tebe ani nebude platit žádné odvody... samozřejmě musíš mít u sebe alespoň kopii živnosťáku. Jak je to s umělcema a živností netuším...

jenicekpoplatnik

Jasně. Kromě srážkové daně za ní žádné odvody platit nebude.

zuzabast*
hodnocení

Lidičky děkuji moc za Vaše příspěvky, zítra jdem se sestrou na živnostňák, tak jsme alespoň trochu chytřejší, co nás může čekat.. Snad tam bude někdo taky tak přívětivý a ochotný jako tady. Vypadá to, že pak si mezi sebou sepíšeme nějakou tu dohodu o práci, už mám i nějaké vzory stažené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]