Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! dne 24.5.2011 jsem ukončil bakalářské studium na vysoké škole. Posléze jsem byl přijat na studium magisterské na stejné škole. Na navazující studium jsem byl zapsán 2.9.2011, takže jsem měl 3 měsíce "prázdniny". V srpnu jsem nastoupil do práce na brigádu. Zde po mě chtěli potvrzení o studiu, které mi však škola nedala a tak mé příjmy byly kráceny o sociální,zdravotní,dph atd. Nicméně koncem července jsem obdržěl dopis od mé zdravotní pojišťovny, abych se dostavil a nahlásil mého plátce pojištění. V pojišťovně jsem doložil kopii diplomu a doklad o přijetí na navazující studium. Paní mi řekla, že mým plátcem v tomto meziobdobí je tedy škola. Takže teď tomu vůbec nerozumím. Měl tedy zaměstnavatel právo mi mzdu krátit o pojistku nebo je to v pořádku? Děkuji za odpověď
Záleží na tom, jakou jste měl podepsanou smlouvu. Pokud jste podepsal normální pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti, tak se ze mzdy sráží jak zdravotní, tak sociální, tak daň z příjmu (dph ne, to vám ale zaměstnavatel jistě nesrážel). Pokud jste měl podepsanou dohodu o provedení práce, z té se odvádí pouze daň z příjmu. Jestli jste či nejste student, to na věci nic nemění.
Pokud jste u zaměstnavatele podepsal prohlášení poplatníka k dani, tak z vaší mzdy odvedl daň zálohovou a uplatnil vám slevu na dani na vaši osobu. Pokud byste mu potvrzením ze školy doložil, že jste student, uplatnil by vám i slevu na studenta. Protože jste to ale nedoložil, tak vám ji uplatnit nemohl. Pokud však status studenta stále máte a škola vám o tom vydá potvrzení, tak po skončení roku můžete zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daní a slevu si uplatnit dodatečně. I když tedy pokud během roku jiné příjmy nemáte, tak vám nepochybně daň pokryje i jenom sleva na poplatníka.
Pokud jste ovšem měl mzdu nižší, jak 8.000 Kč hrubého, tak z vaší mzdy bylo sraženo zdravotní pojištění ve výši alespoň z této částky. Tento "přeplatek" vám ovšem nikdo nevrátí, je to váš problém, že jste zaměstnavateli nedoložil, že je za vás plátcem pojistného stát (potvrzením o studiu nebo potvrzením ze zdravotní pojišťovny).
Podepsal jsem normální smlouvu na 37,5 hod týdně. Ještě upřesním - mým zaměstnavatelem je agentura, která mi práci zprostředkovala. Slečně v agentuře jsem nabízel potvrzení o přijetí na navazující studium, ale řekla mi, že uznávají jen přímo potvrzení ze školy-to mi ovšem paní na studijním oddělení nechtěla dát. Nyní již potvrzení od 2.9. mám a doložil jsem ho i do agentury. Jde mi tedy pouze o období od 15.8. do 31.8. Takže mohu tedy někde žádat o navrácení sociálního a zdravotního? Právě, že mi to na mzdě udělalo celkem dost-za to období jsem dostal 8.000 Kč čistého...
Tak jak je to v případě agenturního zaměstnávání nic nevím, nemám s tím zkušenost. Při normálním zaměstnání byste mohl posledního zaměstnavatele požádat do 15.2. následujícího roku o provedení ročního zúčtování, ve kterém by se vám odrazily i ty slevy, které nebyly uplatněné v průběhu roku. Jestli to samé dělá i agentura, to fakt netuším. Zeptejte se v agentuře. Přinejhorším si vždycky můžete sám podat daňové přiznání.
Jinak zákon o daních z příjmu opravdu vyžaduje doložit nárok na slevu potvrzením ze školy o tom, že se student soustavně připravuje na budoucí povolání studiem. Potvrzení o přijetí ke studiu nestačí, tato možnost v zákoně uvedená není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.