Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na dohodu bez smlouvy

Od: jetfiro odpovědí: 13 změna:

Dobrý dne mám zapeklitý problém a za vše si mohu sám.Popíšu zde problém a za každou dobrou radu předem děkuji.

Jako čerstvý kuchař jsem nastoupil do hotelu,kde zhruba necelé dva měsíce vykonávám práci v kuchyni.Nejdříve jsem dělal pomocného kuchaře a teď jelikož nedávno paníé šéfová vyhodila hlavníhgo kuchaře pracuji sám.

Nejhroší na tom je že mám jen dohodu o provedení pracovního výkonu v rozsahu 15 hodin měsíčně s odměnou 3500,-Kč.

Nemám pracovní smlouvu protože mi šéfová řekla že si mě tu dva měsíce nechá na zkoušku.

Jelikož to je práíce uplně mimo domov,po měsící jsem se od známcýh které jsem v okolí potkal dozvěděl že má šéfová problém s vyplácením mezd.Musím brát v úvahu že za mně platí jak jídlo tak i spaní.Ale deně pracuji 14 hodin od 8 od rána do 22:00 do večera,vařím pro ubytované v hotelu a ještě k tomu vařím minutky do restaurace.

Ted chci náhle odejít ,je to asi to nejlepší cvo mohu udělat,protože šéfová nabírá jen mladé a komentuje to slovy že mladé má ráda že jsme plný elánu a hyperaktivní,přičemž to není pravda mladé má ráda protože jim dá dohodu a v konečné části nevyplácíé mzdy.

Mohu se nějak bránit?Co mi doporučujete udělat?NA měsíčně odmakaných 370 hodin je 8tisíc+ubytovánbí a strava málo.Pracuji jako šéfkuchař a pracuji celý den.

Pokud mám dohodu a je nás více v minulosti které šéfová okradla a to tím že měli jsme jen dohodu a nevyplatila mzdy co můžeme udělat?Jde to nějak řešit?Co mi doporučujete?

ASi co mně napadá vzít nohy na ramena,ale šéfová je typ člověka který podniká příjmy má ale desetitisíce utráci za blbosti,výlety a nebo rve do svých aut.

Děkuji za pomoc,štve mně že mi je 19.a takto se mnou zacházejí,a využívají.-..Pracuji skoro dva měsíce a za celou dobu jsem odvedl slušný kus práce,a myslím že vařím pěkně dobře a kvalitně.

Děkuji za typy.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

3x

Jestliže jste tam jen na zkoušku, brala bych to stejně jako zkušební dobu, ve které kdykoliv můžete odejít bez udání důvodu. Jestliže vám zaměstnavateka neplatí mzdu, je to důvod pro podání návrhu na konkurz. A to si myslím, že si to rychle rozmyslí.

Každopádně bych se s ní zkusila domluvit na sepsání pracovní smlouvy se všemi náležitostmi. Navíc... dle zákoníku práce nesmí být pracovní doba v jednom týdnu delší než 40 hodin. Pokud byste pracoval na turnusy, tak ano, ale v průměru to týdně musí dát 40 hodin nebo se tomu velmi blížit. Zaměstnavatel vám také musí poskytnout nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce 30 minut na oddech a jídlo.

V paragrafu 93 téhož zákoníku se říká, že práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit pouze z vážných provozních důvodů a výjimčně. Práce přesčas nesmí přesáhnout 8 hodin týdně a vy s tím navíc musíte souhlasit.

V případě, že jako zaměstnavatel neplní svoje povinnosti, halásila bych ji na finančním úřadě atd... Porušuje zákoník práce a z toho může mít i popotahovačky u soudu. Právo je na vaší straně, tak se nedejte. Jste sice mladý, ale to neznamená, že hloupý, že? Držím palce.:)*palec*

ladinpraha*
hodnocení

2x

To je dnešní realita. Máš dvě možnosti: pracovat podle smlouvy nebo odejít. A doporučuji sehnat si svědky na to, jak dlouho a kolik hodin jsi tam pracoval, pokud chceš alespoň něco dostat zaplaceno.

jetfiro
hodnocení

Ano je nás více kteří v minulosti odešli a na všechny mám kontakty.Ano budu to řešit již mám novou práci,a tady jsem odpracoval více jak 650 hodin,ve velké kuchyni a sám,sice šéfová se vymlouvám že mi polovinu výplaty strhne za nepořádek na pracovišti což vím že je můj mínus,ale jídla pro lidi mám kvalitní...Veškeré minutky a jídla se snažím dělat svědomitě a nepřetržitě.

Ano svědků mám dost, a to musím přiznat že šéfová využívá jen dohody o provedení práce...!Prostě obchází zákony aby za mně nemusela platit sociální a zdravotní.Nedávno tu byla kontrola z fin.urřadu a den předem se mnou podepisovaly tu dohodu aby papíry mohli ukázat kontrole prostě vychcanost.

je to velice špatné ale bojovat za to budu,jako začínající šéfkuchař a kuchař cse chci nadále zdokonalovat v tomto řemesle ale opravdu dnes jen pracovat na smlouvu jinak nic.

Spojíme se a případ pokud se nedohodneme předáme okresní a krajské pracovní inspekci k prošetření a svých peněz se budem domáhat,klidně navrhnu i spltákový kalendář.

Je to špatné protože skoro dva měsíce je moc.

Jinak pracuji deně 14 hodin,vždy 10-12 dní v kuse poté mám den a půl volna a jedu repete znova.

Vše toto budu brát jako zkušenost a i když to zabolí bude bolet a starost i nedám se a budu pracovat na tom abych se svých peněz domáhal.

Ano pracovní doba je přehnaná zákoník práce stanovuje tyto podmínky,a člověk dene může pracovat 16 hodin maxc.3 dny a poté musí mít povinné volno,nebo pracovast 12 hodinové směny apoté mít voplno,mdíky za rady

hodnocení

0x

Když okrádá ona tebě a je vychcaná..udělelj jí to samé a máš to..

Z toho co jsi napsall jsem pochopil to že pokud se peněz vůbec dočkáš , moc jich nebude..

hankauk*

Já zastávám názor, že na každou svini se vaří voda a rozhodně bych klín nevytloukala klínem. Pokud se budu stejně chovat k ní jako ona ke mně, u soudu bych moc důvěryhodně nevypadala. Takže žádné podobné výpady směr zaměstnavatel nedoporučuji. A to že byl binec v kuchyni? Jestli jste byl na všechno sám a makal nepřetržitě, tak se ani nedivím. To ať si láteří jak chce. Nezakládá to ale důvod ke strhávání části peněz z výplaty. Kdyby šlo např. o rozbité talíře, zničené pracovní pomůcky, tak budiž, ale za toto? *bzum*

hodnocení

0x

ZAčít to řešit,příp.dejte návrh

Bohužel, v dnešní džungli v zákonech je možné všechno. Mám podobný případ. Známá, Slovenka, sama s 12 letým synem, zoufale hledala jakoukoliv práci, i když má SŠ vzdělání. Třeba i úklid, pomocné práce v kuchyni apod. Sehnala místo servírky v restauraci, beze smlouvy, majitel jí řekl na rovinu, že tam bude dělat 14 dní ZADARMO, on ji okoukne a pak by jí dal smlouvu na stálo. Makala tam od rána do večera 14 dní, on ji chválil a že zájemců sice má víc, ale myslí, že vybere ji. Ale napevno se nevyjádřil. Poslední den ona šla do práce s tím, že to konečně podepíší, místo ní tam pobíhala nová paní s talíři. Šéf nebyl přítomen. Paní řekla, že je také na 14 dní zadarmo na zkoušku. Šéf známé do telefonu vynadal, co si myslí, že jí nedal nic písemného o tom, že by ji vzal na stálo /vše bylo jen ústně/ a že má zájemců plno. Pak už nezvedal telefony. Tak promarnila 14 dní zadarmo v hospodě, projezdila peníze za MHD a práci stejně nedostala. Dneska by lidi udělali pro práci cokoli, kývnou na všechno a podobní vychytralci pak mají personál zadarmo a bez výplat. To se to pak podniká!

Prostě se nedejte a snažte se dostat svou mzdu. Je to těžké, když dohoda byla jenom ústní, ale jistě se svědci najdou. Paní majitelku by už měl někdo pořádně klepnout přes prsty, aby nezneužívala lidi, kteří by rádi sehnali práci. Nahlásit také na Inspektorát práce, i když... Nevím jak funguje u Vás, u nás je spíš na... nic. Jaga.

doplněno 11.09.11 08:31:

Jinak je pravda, jak už zmínili ostatní, že by Vám neměla strhávat peníze za nepořádek v kuchyni. Pokud jste tam sám a vaříte, až se z Vás kouří 14 hodin denně, kdy byste asi měl uklízet? Pokud tam budete mít k ruce 3 pomocné síly, bude uklizeno, sám to při vaření asi opravdu nebudete stíhat. A´t si to paní majitelka zkusí sama, zda jde celý den vařit a současně mít kuchyň jako klícku.

jetfiro
hodnocení

Ano máte pravdu peněz se budo domáhat,ale situace pokorčila tak že už tam nepracuji,neměl jsem na to nervy a zkončil jsem 15.jsou výplaty poté to budu řešit,dohoda sice nebyla jen tak ale písemná ale bohužel na místo odmakaných 44 dní a to 14 hodin deně ,mám jen dohodu o provedení práce nic jiného.

Ano je to zkušenost ale i pravda pravdoucí prostě takhle to opravdu nejde.

brumla*
hodnocení

0x

Obrátil bych se na finanční úřad a popsal danou situaci.

Jseš mladej - co nejdříve od ní vypadni.

fibo
hodnocení

0x

Viděl si poslední díl Ano, šéfe! IV(2) - Nářez v Brně? Tak přesně takhle se chová tvoje šéfka a je otázka času kdy skončí jako ti dva vykutálení majitelé. A ty dopadneš stejně jako ten kuchař co se snažil a myslel to s restaurací dobře a nakonec skončil bez peněz a na policii s obviněním s krádeže! Chlape radím ti jedno: uteč od tama páč šikovný kuchař určitě jsi a najdeš si lepší práci. Ono vždycky něco zlé je k něčemu dobré a nakonec z toho jen získáš, aspoň minimálně zkušenost která tě posílí. Přeju ti správné rozhodnutí které je jen na tobě a hodně štěstí *palec*

des*

Pokud zaměstnavatel neplatí,jde se na PRACOVNÍ úřad a ti se sami postarají.

fibo

Nemám vlastní zkušenost jestli se pracovní úřad postará, ale co vím ze svého okolí tak tomu většínou není. A jak se mají jako postarat? Jako že mu ze svého vyplatí mzdu co mu někdo dluží? Proč tedy je toho čím dál tím více když se jak píšete PRACOVNÍ úřad sám postará? Jako přihlásit se na ÚP a brát sociální dávky? Drtivá většina lidí po špatných zkušenostech už jen zatne zuby a snaží se to nějak překonat sám.

jetfiro
hodnocení

Ano poslední díl ano šéfe z Brna jsem viděl.Bohužel onen pan kuchař který tam pracoval dopadl velmi špatně a to mně ho bylo líto.

Měl právo si vzít kávovar,ale v onu dílu bylo také jasně znázorněno jak se říká české republice-země neomezených možností.

Vzhledem k tomu že počkám do 15. na výplatu,a již 18. nastupuji do nové práce,kde se budu mít rozhodně lépe,a jíž budu pracovat hned na smlouvu,nechám situaci uležet co z ní vznikne.

Podle výplaty,kterou dostanu se rozhodnu co a jak dál,ale vím že mně šéfová oškube v řádech desetitisíců korun,ale jelikož zastak myšlenkově a vychytralostí nejsem na tom špatně začnu reagovat.

Sestavím kompletně popsaný plán jak šéfová zneužívá pracovníků a to mladých,jak je nevyplácí,a jak za ně neodvádí zdravotní ani sociální pojištění,pouze dohodou o provedení práce.

Dále se v listině zmíním o hodinách jak se tady pracuje,a naprsoto vše popíšu.

Všichni pracovníci si objezdím autem,a nachám si to od nich podepsat a veškeré podpisy nechám notářsky ověřit,budou tam udaje včetně rodných čísel.

A jelikož se bude jednat o 3-4 lidi,tak vše pak předám krajské inspekci práce,a zastavím se jak na pracovním úřadu tak i na finančním úřadu.

I když mi je 19,nedám se a budu hodně bojovat.Musím to dotáhnout do konce,vá´m čtenářům slibuji že se s vámi průběžně budu dělit ovýsledky a o tom jak vše dopadlo.Děkuji za pochopení a mějte se.Díky moc

ZAčít to řešit,příp.dejte návrh

Tak to je rozumný postup, chválím Vaše rozhodnutí, ať se Vám to podaří. Jinak se podobných pijavic nezbavíme.

Vaše rozhodnutí by si měl přečíst ten bázliveček z otázky "Podvod - koupě na inzerát", který se tak snadno nechal zastrašit. Inu, nejsme všichni stejní. Tak ať se Vám záměr povede. *palec* Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]