Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu si brát věci z obecního kontejneru?

Od: neon* odpovědí: 29 změna:

Prosim vas, kdyz mesto vypisuje dny, kdy bud ve ktere ulici pristaven kontejner - pristavi tam vice kontejneru, na zelezo, plasty, papir apod. A ja tam prijedu a vezmu si zelezo. Existuje nejaky zakon, ktery tvrdi, ze je to jejich majetek? Prej neexistuje. Prej je to jejich jen na pude sberneho dvora, ale takhle si to muze vzit bez postihu kdo chce. Potreboval bych to vedet jiste. Dekuju

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Omyl je to krádež když vás chytí, nedávno o tom byla reportáž v Tv.

hodnocení

3x

Když se kradou miliardy tak to nikomu nevadí ale nedej bože aby si někdo vzal něco malýho co ostatní stejně vyhazujou.*plac*

1jara*

Tak nějak, musí se krást ve velkém.*cteni*

erikch*

...takže celý kontejner...,a je to "v poho..."*frajer* Ale vážně-bohužel je smutným faktem,že čím větší "zářez",tím méně je dotyčný postižitelný...

1jara*
hodnocení

2x
Nevím jaký to je zákon, ale je to krádež Je zakázáno: odkládat odpady mimo sběrové nádoby zakládat a rozšiřovat divoké skládky vybírat ze sběrových nádob určených pro odkládání odpadu jakékoli předměty,ukládat do sběrových nádob pro separované druhy odpadů jiné druhy odpadů než pro jaké jsou určenydoplněno 09.09.11 18:42:Za porušování povinností stanovených v této vyhlášce může obec uložit fyzické osobě pokutu do výše 30.000,- Kč.
buss

Povinnosti nám může ukládat pouze zákon - LZPS čl..4/1...

hm*

No a taky třeba obecní vyhlášky, jako ta zmíněná výše, protože jsou také opřené o zákon (např. 128/2000 Sb.).

doplněno 09.09.11 21:33:

A k původní otázce: Nevím, jestli se přistavením kontejneru stává obec "provozovatelem zařízení ke sběru odpadů", nebo jestli tím někoho pověří, každopádně zákon 185/2001 Sb. § 18 "Povinnosti při sběru a výkupu odpadů" tvrdí:
- - -
(1) Provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů je povinen
...
i) zabezpečit odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem
- - -

Takže z toho podle mne vyplývá, že i zákon o odpadech usiluje o to, aby se odpady zas nerozebíraly.

buss

Řekl bych, že je to pro sběrny, až se to objeví tam, ne pro svoz a kontejnery - sběr a výkup říká zákon. Ne pro komunální odpad..

solenza*
hodnocení

0x

Tímhle článkem jsem se pobavil.

zpravy.idnes.cz/...

cepagis*
hodnocení

0x

Neone, Vy mě pořád udivujete. V předešlých dotazech zpeněžujete rezaté hřebíky z garáže, rozebíráte televize na součástky, objíždíte lesy a sbíráte železo, teď chcete vybírat kontejnery. Přitom mi opravu nepřijdete jako "socka". Opravdu si ty peníze neumíte vydělat trošku prestižnější prací? A teď to nemyslím zle...

neon*
hodnocení

Protoze ja uz mam dost tech radobyprestyznich praci soucasneho moderniho sveta. Lezou mi krkem predstavy spolecnosti o tom, co je v poradku a co ne. Mam prevracene hodnoty a vim proc je tak mam. Po hodne letech samostudia jsem se dopracoval k tomu, ze vse je naruby a jen si tu na neco hrajem, ale realita funguje jinak. Ale to je slozite, nadyl. Jsem proste rebel - podle me se zakony nedaji dodrzovat, jinak bych byl jen blba ovce. Az vam prestane ten vas prestyzni job fungovat, tak treba zacnete vybirat kontejnery, aby bylo neco do huby. Ale vy spis nepripustite, ze cely system muze zkolabovat a budete muset zacit delat neco neprestyzniho, ale poradneho, proste manualne si ten chleba vydrit. A hlavne se snazim dostat do body, kdy kaslu na nazory lidi. Jinak bych nemohl delat nic, jen bych kopiroval vse co se v teto spolecnosti dela a ty veci nas jen nici.

cepagis*

Promone - jak tak čtu Vaše příspěvky, díky svému myšlení a pravopisu si opravdu moc zaměstnání vybírat nemůžete. Píšete hodně let samostudia - co jste se dozvěděl? Čeština to nebude, právo také ne (když se radíte o legálnosti krádeže), o odpadech toho také moc nevíte (když nevíte jak třídit základní kovy), ekonomika také ne (když vybíráte z odpadu rezavé hřebíky)... Nakonec napíšete, že jste rebel a že zákony se nedají dodržovat. Tak proč, když jste tak schopný, tendo "džob" Vás v klidu uživí a po těch letech samostudia víte jak na to, dáváte dotazy tohoto typu? Prostě se tím živte, objždějte kontejnery a vydělávejte. Jasně že vím, že se v odpadech točí velké peníze. A že spoustu věcí, které lidé vyhodí, se dá zpeněžit. Ale to byste musel být majitelem sběrného dvora, proč třeba do takové věci nejdete?

doplněno 10.09.11 14:28:

Omlouvám se, má reakce má být samozřejmě Neonovi...*smich*

neon*
hodnocení

Jezis, prestan na me radsi uz reagovat. Neodpovidas na dotazy a porad resis proc se ptam a vnucujes mi svuj pohled - a hlavne abych psal dobre cesky. Me tohle ted proste bavi, rad objevuju nove veci a zajimaji me odpovedi k tematu, nebo alespon neco, co me posune blize k tomu co me bavi. Brat mi energii tvojima negacema nepotrebuju. Sam ale pochop, ze mi tu tlacis svoji verzi reality. Co ti mam jako rict k ekonomice - treba to, ze jsem ted dojel z toho kontejneru a mam nabrane za 500kc a stalo me to casove 15 minut? Radsi to neresme. A predpokladam, ze po cestine budes resit tykani. Jestli dodrzujes vsechny zakony tak jsi proste borec (ironicky).

cepagis*

Neone, klidně si můžeme tykat, tohle opravdu neřeším. A na rovinu - já Tě chápu, vím že máš v něčem pravdu. Už několikrát jsem napsal, že v odpadech a jejich recyklaci jsou velké peníze. A lidi vyhodí spoustu věcí, které se dají zpeněžit jako neodpad... Ale to musíš dělat ve velkém. Ne objíždět a vykrádat obecní kontejnery. Jasně, za 15 minut máš 500Kč. Ale kolikrát do měsíce? Ta pětistovka představuje cca 10 počítačů, dvojnásobek TV... Přivezeš to na kárce domů, teďka se v tom budeš hrabat, rozebírat to, třídit. Pak to povezeš bůhvíkam. Když na Tebe přímo někdo nezavolá policajty, je velká šance, že si Tě někdo všimne a bude říkat, to je ten, co "bufetí". Teď Ti to je možná jedno, ale co až budeš žádat o "normální" práci? Jak jsi správně napsal - jsou v tom peníze a když je něčeho víc, tak si to recyklující firmy pořádně ohlídají. Ono dnes jde městká či obecní policie i po sběračích papíru. Mně osobně nevadí, ať si klidně těch pár kilo z kontejneru vytáhnou, ale co mě štve, že za sebou dokáží udělat nepořádek. A nakonec - nechtěl jsem Tě naštvat, jen Ti nabízím jiný úhel pohledu na věc. Nebo na rovinu, dokážeš spočítat kolik měsíčně Ti to hodí? Neberu fakt, že je to nelegální, že máš práci s tříděním, něco projezdíš, že je to méně "prestižní", ale kolik dostaneš na ruku? Počítals to někdy? Jestli je to více než v normálním zaměstnání, pak se Ti omlouvám. Ale jestli nemáš pořádně vydatný zdroj staré elektroniky (třeba velkou fabriku, kde obměňují PC), tak sbíráním elektra v popelnici, dnes, kdy existují sběrné dvory a obce organizují mobilní svozy, moc nenatřídíš...

marenka*
hodnocení

0x

Neone. Přistavení kontejneru, jeho dovoz a odvoz něco stojí. Je to služba pro lidi. Přebrání odpadu v kontejneru zase něco stojí. Jeho likvidace taky. Čím se trochu sníží na tuhle akci náklady? Z čeho se zaplatí spalovna, skládka? Právě z toho železa. Asi tak.

neon*
hodnocení

Podle me je to vsechno velky byznys. Odpady, sberne dvory, ekologie, dane atd. Zdvihnou dane a mam si porad rikat, jak jinak by to ta vlada zaplatila a platit je vesele dal? To pisu jen jako priklad, analogicky podle me. Nebo treba reklama vsude kolem, v tv, na bilbordech - mam si rikat, ze je to prece potreba, protoze jak jinak by ta televize fungovala? Ja uz takhle nedokazu premyslet...

ladinpraha*
hodnocení

0x

Každá popelnice (kontejner, skládka) má svého majitele (zřizovatele, nájemce). A tomu patří vše, co se v této popelnici ocitne. Takže vybírání věcí z kontejnerů je klasifikováno jako krádež, což je velmi často připomínáno hlavně bezdomovcům u supermarketů.

silence*
hodnocení

0x

co je v kontejneru, to je města

neon*
hodnocení

I kdyz tam spadnete treva vy? ;)

silence*

lol *smich* musíte si uvědomit, že Vás jako člověka nemůže nikdo vlastnit

cepagis*
10.09.11 14:29

Díky Bohu*smich*

1jara*

Ani popřípadě, manželka?

silence*

Je jen na Vás, jak si definujete svoji svobodu. Např. pokud ji podvádíte, tak se jí určitě neptáte, takže zcela svobodnou vůlí činíte to, co činíte.

repep
hodnocení

0x

Tak teda u nás v Praze stojí u každého takovéhoto kontejneru několik bezdomovců a vybírají hned železo, a další věci, které se ještě dají zpeněžit a nikomu to nevadí.

jenicekpoplatnik

Jó, Praha je Praha. To my u nás vesnici nemáme, u nás žijí samí slušní, vzdělaní a pracovití lidé. Pozdravujte Bursíka, Klause, Grosse, Paroubka, Böhma, Sobotku s rovnátkama i bez rovnátek a všechny jim podobné - už se na ně těšíme ... :)

bb*

No a kdo vám brání vy samí slušní vzdělaní a pracovití lidé z venkova, vemte vidle a běžte ty týpky pozdravit sami! Ted je tu málo poldů, všichni makají na severu.

krkovicka*
Já bych tam stála taky,ale dostala bych přes čuňu za předbihání...Onehdy tam byli nástěné hodiny nefunkční.Ciferník zrezlý,utržený těžítka,uražený roh.Známý mi určil rok 1870-1890.Ohodnotil na 3-4tis strojek.Odpoledne jsem je nabídla v annonci a večer už byly u majitele za 4.5tis.Ještě dva týdny mě lidi volali,že mají zájem.Lidi vyhodí opravdu všechno.
buss

Ale joo, dá se prodat (vyměnit byť za flašku) téměř všechno, co všecko lidi nesbírají. Proč někteří sběratelé kontejnery a smetiště oblézají?

kolemjdouci*
hodnocení

0x

Pokud jste cikán, tak můžete všechno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]