Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezdanitelný příjem

Od: taalla® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s nezdanitelným příjmem. Moje kamarádka začíná podnikat a ráda bych jí za nějakou malou finanční odměnu s něčím pomohla. Chtěla bych se zeptat, jaké dani tento příjem podléhá, bylo by to počítám tak okolo 1tis Kč/měsíc. A také by mě zajímalo jak má tento výdaj vykazovat v účetnictví kamarádka, myslím že je zbytečné aby mě vedla jako zaměstnance a platila za mě sociální a zdravotní pojištění, je nějaká jiná možnost jak tento výdaj odepsat tak aby zněj nemusela nic odvádět?
Děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

To je jednoduché. Pořídíte si živnostenský list a kamarádce budete svou práci fakturovat. Tím ji zbavíte povinnosti cokoliv za vás odvádět.

hodnocení

to se zase ale nevyplatí mě protože když z toho mála odvedu daně a minimální zálohy na sociál a zdravotní tak na tom ještě prodělám.

jenicekpoplatnik

Tak vás zaměstná na dohodu o provedení práce (max. 150 hod. ročně) a odvede za vás jen 15% srážkovou daň - vše bude křišťálově čisté, jako v případě Standy Grosse, akorát vám bude na rozdíl od něj scházet pár stovek milionů.

hodnocení

no to by bylo asi schůdnější, do 150h se určitě vejdem když to bude psát po pár hodinách. Je to tedy tak že já žádný příjem nikam nevykazuju a jen ona někam nahlásí že někoho platí, pŕípadně nahlásí moje nacionále?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]