Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se na něco zeptat. Minulý rok jsem zanechal studia na škole. Je mi 22 let. Nejsem od té doby veden na úřadu práce, co se týče těchto věcí, nejsem v tom vůbec sběhlý ani osoby v mém blízkém okolí mi nedokázaly poradit, tak jsem žádné věci neřešil. Poté mi přišel dopis, že mám doplatit zdravotní pojištění, které činí měsíčně asi 1024 penále. Tak se chci zeptat, jestli mám doplácet i sociální pojištění, žádná výzva mi doposud nepřišla tak vůbec nevím, děkuji za odpověď.
Ano děkuji za informaci a ještě se chci zeptat, když je to už delší termín, po který jsem nepaltil, nehrozí nějaké exekuce, nebo vymáhání peněz soudní cetou? Zatím došel pouze dopis o uhrazení zdravotního pojištění, dopis byl sepsán "slušnou" formou, kde po mě doslova nic nevymáhají a tak podobně, pouze oznamují, že mám uhradit pojištění.
Dobrá, dohodnu si s nimi nějaký splátkový kalendář, no myslím, že pokud by šlo o exekuci, tak napíší nejspíš nejdříve jeden či dva dopisy, ve kterém jsem žádán o doplacení a pokud ani pak nezareaguji, tak poté bude nějaká pohružka vymáhání soudní cestou nebo přes exekutora, tak nějako jsem to párkrát četl v novinách, ve zprávách a tak...
Na pojišťovnu zajděte a vyrovnejte dluh, nebo se domluvte na splátkovém kalendáři. Správně se má změna (např. ukončení školy a přechod na samoplátce) hlásit do 8 dnů. Pokud ani nadále nebudete veden na ÚP či zaměstnán, pojišťovně to oznámíte a ta bude posílat každý měsíc složenku na domácí adresu.
"tomass", hned v pondělí si dojděte na zdr. pojišťovnu a řekněte, že dluh chcete uhradit a domluvte se na splátkovém kalendáři. Je možné napsat žádost o prominutí penále, to by Vám úřednice mohla poradit. Možná by bylo dobře nechat se zaevidovat na ÚP, v tom případě by za Vás byl plátcem zdr. poj. stát. S tím ovšem souvisí spolupráce s ÚP. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.