Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Služební cesta - soukromý účet

Od: au1 odpovědí: 33 změna:

Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit, zda-li zaměstnavatel je oprávněn mě poslat na služební cestu ( 2 měsíce ) a přitom požadovat, abych používal v zahraničí svůj soukromý bankovní účet pro platby v obchodech a výběry z bankomatů,pokud mi na tento účet pošle peníze předem? Jde o to, že mám obavy o bezpečnost mé karty, aby mi pak někdo nevybílil účet, a také o poplatky za výběr z bankomatu, které mi pravděpodobně nikdo neproplatí.

Díky

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

(1) Ano, zaměstnavatel je oprávněn Vás v případě potřeby vyslat na pracovní cestu.

(2) Ne, zaměstnavatel nemá právo po Vás vyžadovat, abyste svůj účet používal pro pracovní účely. Můžete trvat na přiměřené záloze (kterou po skončení cesty samozřejmě musíte vyúčtovat) v hotovosti. Případně by Vám zaměstnavatel pro pracovní cestu mohl zapůjčit firemní kartu.

doplněno 06.02.13 19:25:

Nebyla by tedy řešením firemní karta? Nechápu, proč byste měl za zaměstnavatele hradit bankovní polatky Vy.

doplněno 06.02.13 19:54:

Já bych zaměstnavatele nesponzorovala. Na dámy se neohlížejte, dohodněte se se svým nadřízeným nebo s vedením firmy.

au1
hodnocení

1. to je jasné, na to jsem se ani neptal, možná jsem formuloval dotaz špatně :D na firemní cestu jedu dobrovolně.
2. o to mi šlo, ovšem jde o vysokou částku, kterou údajně nemá keš, a proto mi chtějí dát 10% keš, a 90% poslat na můj soukromý účet, a mám platit svojí kartou.

au1
hodnocení

firemní karta řešením je, ovšem tu z nějakého záhadného důvodu nedostaneme.
s nadřízeným je o tomhle těžká řeč, ten mi řek že nechápe, proč nechci používat svoji soukromou kartu pro tuto služební cestu :D oslovit vedení firmy je poslední možnost, nechci být označen za potížistu :)

luke237
Bych mu blbcovi rekl, at si ty penize psle na svuj soukromy ucet a da mi od nej jeho kreditni kartu *ee*.

jakoola*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel po Vás nemůže požadovat abyste používal vlastní účet. Ale buď Vám dá sebou dostatečnou částku a nebo vám dá firemní kartu (to by bylo určitě lepší).V zahraničí můžete platit z českého účtu , ačkoli je to dost nevýhodné ( to je ale problém zaměstnavatele), nebo si musí zaměstnavatel zřídit eurový nebo dolarový účet . Další varianta je , že by vám posílal pravidelné částečné platby přes western union ( na všech poštách - peníze jsou k dispozici hotově prakticky hned)

au1
hodnocení

heh, tak to je asi problém :D firmní karta pro tyto účely není, a dostatečná hotovost se v trezoru nenachází. Zřejmě by ženy z finančního musely zvednout své líné zadečky,a jít vybrat z firemního účtu dolary, a to bych chtěl opravdu příliš :)

jakoola*

Tak Vám to posílám přesně :) Taky posílám zaměstnance na služební cesty a v životě by mě nenapadlo je nechat lítat po světě bez peněz. Holt budete muset děvenky zvednot ze židle.Naši chlapi vždycky mají peníze na dopravu , zálohu na stravné a kapesné a něco pro stýčka ,,příhodu,, Když jedou na delší dobu , mají kartu. V mimořádných situacích (rozbité auto) použijem western union.

§ 183

Záloha na cestovní náhrady a její vyúčtování

(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci zúčtovatelnou zálohu až do předpokládané výše cestovních náhrad, pokud se se zaměstnancem nedohodne, že záloha nebude poskytnuta.

(2) Při zahraniční pracovní cestě může zaměstnavatel po dohodě se zaměstnancem poskytnout zálohu v cizí měně nebo její část též cestovním šekem nebo zapůjčením platební karty zaměstnavatele. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí zálohy na zahraniční stravné v české měně nebo v jiné než v prováděcím právním předpisu vydaném podle § 189 stanovené cizí měně pro příslušný stát, pokud je k této měně Českou národní bankou vyhlašován kurz. Při určení výše zahraničního stravného v dohodnuté měně se nejprve zjistí korunová hodnota zahraničního stravného, která se přepočítá na dohodnutou měnu. Pro určení korunové hodnoty zahraničního stravného a částky zahraničního stravného v dohodnuté měně se použijí kurzy vyhlášené Českou národní bankou a platné v den vyplacení zálohy.

(3) Jestliže se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak, je zaměstnanec povinen do 10 pracovních dnů po dni ukončení pracovní cesty nebo jiné skutečnosti zakládající právo na cestovní náhradu předložit zaměstnavateli písemné doklady potřebné k vyúčtování cestovních náhrad a vrátit nevyúčtovanou zálohu. Částka, kterou má zaměstnanec zaměstnavateli vrátit v české měně, se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru.

(4) Částku, o kterou byla poskytnutá záloha při zahraniční pracovní cestě vyšší, než činí právo zaměstnance, vrací zaměstnanec zaměstnavateli ve měně, kterou mu zaměstnavatel poskytl, nebo ve měně, na kterou zaměstnanec tuto měnu v zahraničí směnil, anebo v české měně. Částku, o kterou byla poskytnutá záloha při zahraniční pracovní cestě nižší, než činí právo zaměstnance, doplácí zaměstnavatel zaměstnanci v české měně, pokud se nedohodnou jinak. Při vyúčtování zálohy použije zaměstnavatel zaměstnancem doložený kurz, kterým byla poskytnutá měna v zahraničí směněna na jinou měnu, a kurzy uvedené v odstavci 2.

(5) Nedohodnou-li se účastníci jinak, je zaměstnavatel povinen do 10 pracovních dnů ode dne předložení písemných dokladů zaměstnancem provést vyúčtování cestovních náhrad a uspokojit jeho práva. Částka, kterou má zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout v české měně, se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru
au1
hodnocení

díky za odpověď :) zřejmě tedy budu muset přitvrdit v přístupu, protože svojí soukromou kartou se mi po světě opravdu platit nechce... problém možná bude trochu v tom,že služební cestu požaduje zahraniční pobočka naší firmy, která bude poté celý tento výlet platit - zpětně. Ovšem zálohu do předpokládané výše cestovních náhrad mám žádat po pobočce v čr, nebo ne?

jakoola*

Zálohu a následný doplatek vám vyplatí Váš zaměstnavatel , ten Vás vysílá na pracovní cestu. Tedy v čr. A on si pak následně vyfakturuje (eventuelně přeúčtuje) náklady se zahraniční pobočkou. Ještě malou poznámku , zaměstnavatel by Vás měl cestovně připojistit.

au1
hodnocení

pojištěnej jsem, to je snad jediný, co mi zařidili :)

jakoola*

Jenom? já tedy nevím do které země jedete , ale v EU byste měl mít formulář A1. Kvůli tomu , že jsme ho jednou neměli při náhodné kontrole , jsme jako firma měli v NL pěknej problém s pracovním úřadem. A kluci jeli šupem domů.

au1
hodnocení

USA a Mexiko

jakoola*

Tak zrovna s těmito státy zkušenost nemám*nevi*. Nicméně jsou to třetí země a s určitostí vím , že A1 byste měl mít, Je to potvrzení od OSSZ že jste sociálně a důchodově pojištěn v ČR a že jste vyslán svým zaměstnavatelem.. Toto ale vyřizuje zaměstnavatel na OSSZ.

au1
hodnocení

žádný A1 nemám :( jenom cestovní pojištění Global assistance od Kooperativy. Nicméně s tímto pojištěním,a bez A1, jsme byli předloni v Číně,a žádný problém nebyl...

jakoola*

On žádný problém není , dokud nepříjde kontrola místního úřadu práce.Pak je mazec ,s panem Hijkemou (úředník jak Brno) jsem si dopisovala ( a to nekecám 2 roky) , než to uzavřel. Pokud budete někde ve firmě, kde se dá předpokládat , že kontroly nechodí , tak ok ,můžete se tvářit jako turista.U nás je to složitější - děláme v hotelích a stavbách. V zásadě by to byl stejně problém Vaší firmy , Vy byste jen vyhoštěn . Toto pojištění neznám , máme jinou firmu . Už jsme řešili zlomená žebra v NL, infarkt v CH,zlomenou ruku

v A.Vždycky maximální ochota.

au1
hodnocení

aha, takhle, jasně, my jsme turisti :D práce bude vykonána jen v Mexiku, kde údajně vyplníme na imigrační lísteček "Technico non-lucratívo" a tím bude vše vyřízené :D

au1
hodnocení

ještě mám dotaz, sic nerad, ale pokud by to došlo tak daleko... mohu odmítnout nastoupit na služební cestu, pokud mi zaměstnavatel neposkytne dostatečné zálohy na předpokládané platby hotově, či na firemní platební kartě? I v případě, že jsou již zaplaceny letenky,a tím pádem vznikne firmě škoda?

jakoola*

V pracovní smlouvě byste měl mít souhlas s vysláním na služební cestu. Pokud tam není , letět nemusíte , ale nejspíš se s Vámi firma v budocnu rozloučí.*hi*

au1
hodnocení

souhlas podepsaný mám. mně nevadí jezdit na služební cesty. Ale pokud mě firma pošle na 2 měsíce do USA a Mexika, tak přece nemůže očekávat, že si vše zaplatím sám (jídlo, dopravu,ubytování), a až se vrátím,tak vyúčtuju :) Nejsem žebrák,ale tolik peněz opravdu nemám k dispozici

jakoola*

No taky by se mohlo stát , s přístupem Vaší firmy , že to budete vyúčtovávat maximálně na LAMPÁRNU.

au1
hodnocení

právě proto se ptám, jestli je nevyplacení dostatečné finanční zálohy předem důvodem k odmítnutí nastoupení na pracovní cestu :)

jakoola*

To záleží na tom , jak jste se se zaměstnavatelem dohodli , nějaká dohoda asi proběhla , když ví ,že máte dolars účet a na něm peníze.Běžte za šéfem a domluvte se .Na zálohu máte nárok , pokud jste se nedohodli jinak.bod 1.výše

au1
hodnocení

dobře dobře, no uvidíme jak to dopadne... štve mě to, blbá situace :)

iz*

Jestli Vám zaměstnavatel nevyplatí předem dostatečnou zálohu, můžete pracovní cestu odmítnout.

Zaměstnavatel po Vás nemůže vyžadovat, abyste dvouměsíční pracovní cestu do zahraničí sponzoroval z vlastních prostředků. V tomto případě by tedy zaměstnavateli vznikla škoda jeho liknavostí (škodu byste nezpůsobil Vy).

Překvapuje mne, že zaměstnavatel, který zaměstnance vysílá opakovaně na delší zahraniční pracovní cesty, toto nemá už dávno dostatečně ošetřeno, a že situaci řeší na poslední chvíli.

___ PS: Zajímalo by mne, jak to dopadne.

au1

momentální stav je takový, že firmení účty jsou, karty taktéž,ale je zákaz vydávání na služební cesty, protože se jim kdysi z těchto účtů ztratily nějaké drobné :) takže slečny z finančního stále trvají na svém, trochu peněz sebou keš, a zbytek - většinu - na soukromý účet. Nicméně již jsem si dostatečně důrazně promluvil s nadřízeným,který konečně pochopil závažnost situace,a kontaktoval managerku, která se pokusí zajistit firemní karty. Naštěstí mi vyšli vstříc na jiném oddělení,kde zařídili alespoň zaplacení hotelu na 2 měsíce předem, takže částka, o kterou se momentálně jedná,je cca poloviční než předtím. Takže stále se handrkujeme... :)

zabu
hodnocení

0x

Založte si ještě jedno konto s kartou, u kterékoliv banky, a jakmile Vám dojdou peníze od zaměstnavatele, tak je všechny převeďte na tento svůj nový, a tak budete mít oddělené finance i karty.

au1
hodnocení

ano, to je jedna z možných variant. bohužel odlet je v sobotu, a jediná banka, která dokáže založit účet a vydat platební kartu do druhého dne je možná Equabank. Slečna na telefonu mi nedokázala na 100% říct, zda-li to tak bude. Nicméně zítra přislíbila telefonát s informacemi. Peníze se začaly řešit dnes, jako tradičně, na poslední chvíli :) Ostatní banky mají dobu vydání platební karty 7 dnů a více.

jakoola*

Ale tohle může udělat i zaměstnavatel. Nechápu proč se tomu brání. Na kartě jdou přece nastavit limity, kdyby měli obavu, že překročí určené peníze

doplněno 06.02.13 22:28:

Ještě mě napadlo , v případě nezbytnosti.Za předpokladu , že Vám pošle zaměstnavatel peníze na Vaše konto . Založit nový účet, převést na něj své peníze a současný s kartou používat jako firemní.Kartu od nového účtu si vyzvednete po návratu. Zaměstnavateli následně vyúčtovat veškeré poplatky dle výpisu a poplatek za založení nového konta a následné zrušení starého .Toto si se zaměstnavatelem písemně dohodněte před odjezdem. Uf*ee*

au1
hodnocení

no to by pro mě bylo celkem nevýhodné myslím, protože mám hypotéku u ČS, kde je sleva z úrokové sazby 0,5% při placení z účtu ČS. Ledaže bych nový účet založil taktéž u ČS. Už jsou na vše ale pouze 2 dny, a zajistit veškeré platby z/na účet by bylo časově na knop.

jakoola*

No to jsem netušila:) Už jsem asi vystřílela všechny nápady.Je to na Vás, ale máte pravdu , taky by se mi nelíbilo platit si služební cestu ze soukromého účtu . Takže hodně štěstí , příjemný let a hezký pobyt(byť pracovní)

au1
hodnocení

óká, díky :) pokud bude nějaké konečné řešení, pokusím se ho sem zpětně napsat.

au1
hodnocení

0x

finální dohoda je konečně na světě :D 25% keš USD zde v ČR, 25% keš CZK zda v ČR, které si sami vyměníme v bance za USD, a 50% keš USD na místě v Mexiku. Není to ideální,ale je to akceptovatelné. Děkuji všem za pomoc!

jakoola*

No vida , tak to nakonec šlo *tanec*. Alespoň nemusíte cestovat s tak velkou hotovostí v kapse . Tak šťastnou cestu.*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]