Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přede mnou se vyskytl problém. Mám možnost jakožto občan ČR jít pracovat pro slovenskou firmu, ALE místo výkonu práce bude v Německu kam bych jednou měsíčně asi na týden dojížděl... Poradil by mi někdo jak by se pak řešilo sociální a zdravotní pojištění? A podle zákonů které země by se vypočítávalo a do které země by se platilo? Úřednice na zdejším úřadu práce nebyly schopny mi odpovědět...
Pokud je firma slovenská, se sídlem na Slovensku, tak bude asi odvádět soc. a zdr. pojištění v SK. Tudíž z vašeho platu se to bude strhávat také tam. Měli by vám zajistit kartičku zdr. pojišťovny. Německo do toho vůbec nemusíte "motat". Je to to samé, jako já měla kolegy Slováky, kteří pracovali v CZ. Firma za ně odváděla příslušné dávky, oni platili svůj podíl + daně. Až půjdou do důchodu, částky odpracované v SK a CZ se budou sčítat. Záleží pak na nich, kde budou chtít pobírat důchod. Pokud zůstanou v CZ, tak předpokládám, že v CZ a slovenská část se jim převede.
Ev. budete pracovat na ŽL v ČR pro SK firmu a pak budete všechno odvádět v CZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.