Nejste přihlášen/a.
Pokud mi zemře jeden ze synů, přesouvá se dědictví automaticky na jeho potomky? Čili že dostane polovinu jeden syn a poté vnuk po zemřelém synovi?
§ 473
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel, každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.
§ 474
(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí v druhé skupině manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Dědici druhé skupiny dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu dědictví.
§ 475
(1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí skupině stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti.
§ 475a
Nedědí-li žádný dědic ve třetí skupině, ve čtvrté skupině dědí stejným dílem prarodiče zůstavitele a nedědí-li žádný z nich, dědí stejným dílem jejich děti.
S tou výhradou, že je zde popsán současný stav. Vzhledem k tomu, že otázka směřuje do budoucna, všechno může být jinak. (Ale nemusí.)
No úplně jasné mi to není ani teď : čili když jedno z dětí zemře a tedy neexistuje, dědí dle (1) celý majetek manžel a druhé dítě? Na potomky toho zemřelého by se nedostalo?
Četla jsem odpovědi, ale pořád mi tu něco nesedělo. Vy píšete pokud mi zemře jeden ze synů... polovinu druhý syn NEDOSTANE. Je to jeho bratr a ten nedědí. Dědí synova žena, jejich děti.
Paní měla na mysli, jak to bude s dědictvím PO NÍ, když jeden z jejích synů zemře ještě před její smrtí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.