Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se postarat o 80-ti leté příbuzné

Od: lala* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím o radu co mám dělat.*nevi*

Mám tetu (83) a strejdu (80) , kteří jsou bezdětní. Oba mají zdravotní potíže, strejda bývá často hospitalizován /otevřené bércové vředy/ a teta kvůli bolestem nohou už vůbec nevychází ven/ byt ve druhém patře/ . Doma jsou oba zatím soběstační, ale nákupy / 2-3x týdně/ a větší úklid dělám já .(Žijeme v jednom městě, ale ne společně). Mám obavy, že brzy již jen tato pomoc nebude stačit... Já jim však více péče nemohu věnovat. Sama jsem v důchodu a mám nemocného manžela /75/. Podotýkám, že o své rodiče jsem se postarala, až do jejich smrti.

Nevím, kam se obrátit o radu a o pomoc. Ještě chci dodat, že pokud tetě nabízím, že objednám někoho na mytí oken /bydlí ve starém činžáku, s velkými okny/ odmítá, že nikoho cizího do bytu nechce...:(

Za každou radu předem děkuji *jasne*

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

šťastná*
hodnocení

2x

Mám pocit, že je to pro Vás opravdu těžká situace, ale ne neřešitelná. Akorát bude trošičku problém v těch cizích lidech. Ale zkusím Vám trošku poradit, jak bych situaci řešila já. Obrátila bych se o radu na sociální odbor městského (či jinak zvaného, který je ve Vašem městě) úřadu. Tam by měli poskytnout kompletní informace o tom, jaké jsou možnosti řešení Vámi popisované situace, ve Vašem městě. Obrátila bych se o pomoc na nějakou pečovatelskou službu či jinou organizaci, která pečovatelské služby poskytuje. Oslovila bych někoho z blízkých nebo sousedů či známých, které znají (nebo také ne) i teta se strejdou. Třeba bych narazila na nějakou šikovnou důchodkyni jako Vy, která nemusí pečovat o manžela, a našla by v péči o stařečky smysl svého dalšího života. Hledala bych taky v okolí někoho, o kom vím, že je nezaměstnaný, a mohl by a byl ochoten o ně pečovat. Nebo bych dala inzerát, či hledala na internetu, kdo poskytuje pečovatelské služby v místě Vašeho bydliště.
Samozřejmě jsem si vědoma, že cizí lidé či organizace nebudou o ně pečovat zadarmo. Nevím, jak vysoké důchody či jiné finanční prostředky teta se strejdou mají, ale existuje v našem státě od loňského roku institut Příspěvku na péči. Příspěvek na péči se poskytuje osobám, které péči ze zdravotních důvodů potřebují, v různých výších podle stupně závislosti. Bližší informace najdete zde: ostrava.cz/... (takové podrobné informace jsem našla na internetových stránkách magistrátu města Ostravy)
portal.mpsv.cz/...
mpsv.cz/... ,
Co se týče těch cizích osob, budete muset postupovat opatrně. Možná by nebylo špatné tetě a strýci vysvětlit, že nestíháte o ně pečovat sama, a že potřebujete pomoc někoho jiného. Ze začátku může někdo cizí chodit ve Vašem doprovodu a pomáhat jen s něčím. Postupně může přebírat více Vašich povinností s péčí a nakonec prostě přijde a pomůže sám bez Vás. Záleží na tom, jak si budou stařečci postupně zvykat a jestli budou věnovat té osobě nakonec důvěru. Samozřejmě, že důvěru k takovému člověku (či instituci) musíte mít v prvé řadě Vy. Přeji hodně štěstí.

lala*
hodnocení

Pro "šťastná"

moc Vám děkuji za dobrou radu,

tímto směrem se začnu zajímat o možnosti, které se skýtají např. na sociální odboru magistrátu... *placni*

jitulik*

jeste bych vam napsalak tomu magistratu na ne nespolehejte lepsi je s obratit rovnou na poskytovatele socialnich sluzeb tam vam vse fundovane reknou a na magistrat az na posled ono by se vam totiz mohlo stat ze by jeste prisli o prispevek na peci pokud nejaky berou protoze jsou 2 vem te to radsi pres ty socialky a nebo pres poradny pro lidi v tisni ci obcanska zdruzeni ty jsou zdarma ale nevim jatli u vas jiz jsou rada vam s cim koliv poradim mam v tom praxi a z devcatama s charity jsem dost v kontaktu tak spozdravem a opavdu mi napiste rada vam odpovim na cokoli

dusatka*
hodnocení

0x
Možná pečovatelskou službu? Sice to jsou taky "cizí lidi", ale většinou to bývají "mladší seniorky", klienti je mívají rádi. Spektrum služeb bývá dost široké.

jitulik*
hodnocení

0x

Vazena pani plne vas chapu a drzim palce . vy o proti me jste sluzebne starsi rocnik ,me je39 ale staram se uz 5 let o babicku se kterou moje rodina bydli. je to tezke presvedcit dlouhovekou osobu, ale babicce je 87 presto ze ja ji delam pecovatele, jednou tydne dochazi koupat charita, nechtela nechtela ale ted si na ni neda sahnout,to same s elekrtickou posteli te nechce stavat jak si lebedi, musite na to psychologicky.jste nemocna uz nemuzete musej pochopit ze zastup za vas treba jen na 14 dnu a ono s toho bude treba 6 m uvidite ze nebudou uz chtet jinak , nebo je postraste ze ty penize na peci prijdou zkontrolovat a ze jim nekdo musi dat razitko vsechno jde , nejsem take moc tvrda udelam ji prvni posledni mam 2 deti 2 a 7 let ale kdyz babi zaveli musim jit i kdyby se meli prizabit. podle pribuznych musim vzdyt za to beru penize, jo a nenabizejte to sjednejte to bokem a jdete tan s tou osobou jako by patrila nekam do pribuzenstva postavte je tam pred hotovou vec, vsechny tito sluzby maji podepsane hmotky ajsou proverene, tak ze bez obav je to opravdu jen na vasem podani te teticce a stryci tak te mnoho zdaru a kdybyste potrbovala poradit klidne napiste *slunce*

lala*
hodnocení

pro Jitulík,

Moc děkuji za cenné rady, ono to asi chce přistupovat k věci trochu rázně a řídit se citem, ale i rozumem*jasne*.

Když dovolíte ráda využiji Vaši nabídku, pokud bych si nevěděla rady. Podle toho co píšete, máte s péčí více zkušeností...

s pozdravem lála

macka80*
DOBRÝ DEN, JAK ČTU TUTO DISKUSI TAK MĚ JENOM NAPADLO,CO TAKHLE PEČOVATELE PRO MANŽELA? NENI TO SICE ORIGINÁLNÍ ALE VYŘEŠILO BY TO PROBLÉM STRACHU Z CIZÍCH LIDÍ.PŘEDPOKLÁDÁM ŽE MANŽELA SE TENTO PROBLÉM NETÝKÁ JINAK PEČOVATELSKÁ SLUŽBA FUNGUJE I NA KAŽDÉ VĚTŠÍ VESNICI URČITĚ PORADÍ NA OÚ
jitulik*

pro lala jasne kdykoliv napiste co se tohoto tyka jsem v tom jak doma,a naprosto vas chapu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]