Nejste přihlášen/a.
Už jsem se tu ptal tudle, rady byly v tomto oboru dobré, zkusím to znovu. Zařídil jsem si živnost vedlejší při studiu. Nakonec nastoupím od října do zaměstnání. Přes září budu muset být evidován na úřadu práce. Chci se zeptat - mohu mít platné živnostenské oprávnění a být současně na úřadu práce, nebo musím živnost přerušit a až potom se registrovat, aby za mě úřad práce platil soc. a zdr. poj.? Jde mi jen o to překlenout to září, v říjnu nastoupím do práce, živnost bych znovu zahájil. Stihnu to vše ještě v pondělí vůbec? Pokud by měl někdo nějaký postup, jak vše zařídit, abych vydal co nejméně financí, budu rád.
Díky
Jako podnikatel byste měl platit zálohy na soc. a zdrav. pojištění. Pokud máte ŽL a chcete jít na úřad práce, tak si musít ŽL pozastavit nebo zrušit. Jinak to nepůjde.
Takhle, asi jsem to zapomněl napsat na úvod - do konce srpna jsem byl hlášen jako student (myslel jsem, že budu i nadále kvůli následnému studiu VŠ), teď bude na mou činnost zřejmě pohlíženo jako na hlavní a v takovém případě budu muset zaplatit zálohy, nebo činnost přerušit a hlásit se na úřadu práce, že? Má to smysl, zaplatí za mě úřad práce zálohy, když již měsíc září započal? Díky
Osoba OSVC nesmi byt evidovana na uradu prace, musel byste zivnost prerusit nejpozdeji den pred nastupem na UP. Po preruseni v pripade, ze studujete dalkove, nemate status studenta prezencniho studia a na UP se evidovat muzete, samozrejme potrebujete potvrzeni - Zprava socialniho zabezpeceni o dobach duchodoveho pojisteni.
Zalohy z podnikani platite vzdy jako podnikatel Vy.
Pokud chcete na UP, prerusit podnikani, odvest zalohy za doby minule (mimo zari), a pak se muzete hlasit.
doplněno 02.09.11 18:30:A UP za vas zaplati zalohy pouze v pripade, ze cinnost prerusite a budete evidovany. Jinak nemate na zalohy narok.
Já jsem žádné zálohy neplatil a ani nebudu platil, jelikož živnost byla vedlejší (hlavní činnost studium), budu platit vlastně až příští rok z letošních příjmů. Zajímá mě toto - co mám udělat? V pondělí (5.9.) zajdu na živnostenský úřad a tam ohlásím přerušení živnosti. V úterý (6.9.) zajdu na úřad práce a nahlásím se jako nezaměstnaný. Budu tedy mít od správy sociálního zapezpečení a pojišťovny pokoj a nebudu muset za září nic platit?
V říjmu nastoupím do práce, činnost opět zahájím (není tam nějaký limit příjmů v zaměstnání pro uznání vedlejší činnosti) a příští rok podám daňové přiznání (podnikání), kde z příjmů zjistím, kolik budu v dalším roce platit na zálohách zdravotní pojišťovně. Je vše OK? Není tam nějaký zádrhel?
Mohl by se prosím tedy ještě někdo vyjádřit - přeruším svou živnost, nahlásím se druhý den na úřadu práce a úřad za mě za září zaplatí soc. a zdr. poj, je to tak?
Pak bych měl ještě dotaz - když začnu pracovat a podnikání opět obnovím, bude automaticky bráno jako vedlejší činnost, není tam nějaká hranice ročního výdělku v zaměstnání? Budu brát pouze něco okolo 15.000,- a do konce roku to tak dá pouze 45.000,- Můžu bez obav obnovit v říjnu živnost, aniž bych platil nějaké zálohy ze SVČ? Díky moc
Tak to víte, že se na to zeptám, ale to až v pondělí, já bych v tom měl raději jasno hned, zabírá mi to v hlavě moc místa
Jo a ještě jsem si našel - hranice zisku pro rok 2011 u sociálního pojištění OSVČ - 59.373 Kč. Znamená to, že když tuto částku nepřekročím, nemusím platit minimální zálohy, pouze dle DP zaplatím soc. poj. dle zisku?
"vidlak", po dobu evidence na ÚP za Vás hradí poj. stát. Do konce roku vyděláte 45.000.- a od toho si odečtete odečitatelné položky a dostanete se na konečný čistý zisk. Da%nové přiznání si vyplníte sám. Pročtěte si zákon o účetnictví, nebo se poraďte s účetní. - stařenka
Dobrá, už to nebudu rozebírat, ale ještě bych se zeptal na jednu věc. Pokud bych tedy zaplatil ty zálohy za nějaký měsíc, na konci roku se pak vše vyúčtovává a pokud např. zaplatím za jeden měsíc činnosti min. zálohy plácnu 1.800 Kč a na DP a Přehledu PaV zjistím, že bych měl zaplatit pouze 1.000Kč, dostanu zpět onen přeplatek 800Kč, i když to byla ta minimální záloha? Toť poslední dotaz, zbytek se odehraje v pondělí na úřadech
Pokud zaplatite minimalni zalohu, tak samozrejme nic zpet nedostanete. Pripadne preplatky dostanete zpet v breznu 2012, samozrejme pokud podate do 31. brezna priznani k danim.
Já jsem si to myslel, nakonec jsem včera zkoušel vyplnit i ten přehled a z toho mi to taky vyšlo. Šlo by to obejít takto: poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.