Nejste přihlášen/a.
omlouvám se za užívání malých písmen, mám ruku v sádře. zlomila jsem si předevčírem radius v kloubu-tříštivá zlomenina s dislokací a ulomil se i výběžek vedlejší kosti loketní. vše těsně nad zápěstím. kosti natáhli do původní polohy, s lokálním umrtvením, i když to přesto bylo dost cítit. sádru mám zatím na spodní straně předloktí otevřenou (t.j. jakoby nedodělanou asi v šířce 6-7cm,) celé pak je to obvázané. myslela jsem si, že když se ta hrozná bolest po zlomení, se kterou jsem se kodrcala 10 km trolejbusem, po zasádrování z větší část odezní. první noc dozníval asi účinek anestetik, včera jsem už musela pro ruku vyhledávat a hlavně stále měnit polohy, protože mi ta ruka trnula a bolela. v noci také.doktor radil ledovat, aby otok splaskl - mě ten chlad však nedělá dobře ani přes sádru, a to měl ten polštářek jen 9st.c., nosit ruku nad hlavou, což byla jeho druhá rada, udržím jen chvíli, i když ta bolest menší je, ale taky to trvá jen vcelku krátce. za týden mám jít na rtg, jestli se kosti neposunuly, pak by to dosádrovali i vespod. jinak repozice. z toho mám velký strach, jakmile měním polohu ruky, vždy odněkud vystřelí značná bolest, místa se i mění, nevím, jestli je to normální.ruku v podstatě nosím na druhé ruce. myslela jsem si, že když je sádra, bolí to už jen maličko či vůbec, nikdy jsem si ještě nic nezlomila, a te´d mám obavy, jestli je to v pořádku. měl, prosí, někdo podobnou zlomeninu? jak dlouho a jaké byly ty bolesti? snažím se s tou rukou nehýbat, ale i malý posun hned cítím. děkuji vám za odpovědi
Edito, ulna i radius maji pomerne bolestive zlomeniny, notabene, kdyz mate postizeny i kloub a vedlejsi vybezek. Musi to bolet opravdu hodne. A pocitejte s tim, ze minimalne 14 dni to bude bolet hodne, postupne se bolest bude zmensovat (par dalsich tydnu), a par mesicu mozna budete citit pnuti, tlak a pichani.
Ja si zlomila kotnik a muzu Vam rict, ze i po 5 letech ho porad citim, kdyz spatne slapnu nebo se horsi pocasi.
Drzte ruku nad hlavou alespon vecer, treba si lehnete a ruku necim podeprete, aby byla vyse. Kdyz mate ruku dole, na zapesti pusobi vetsi tlak a muze to byt vice bolestive - i lecba muze byt delsi.
děkuji. nestačilo by ji mít opřenou o loket a předloktí vzhůru? a nevíte, co znamená to trnutí? chvílemi jakoby to šlo od lokte
To trnuti souvisi nejspis s narusenim kosti, je to celkem casty problem spojeny s dislokaci. Trnuti, pichani, svedeni po kuzi. Ruka se Vam pomichala a ted se musi dat dohromady Urcite je dobre mit ruku aspon oprenou o loket, aby se tlak na zapesti zmirnil. A nejspis uz pocitejte s naslednou rekonvalescenci, zapesti Vam hodne zatuhne.
Jinak u temer jakekoli zlomeniny, zejmena tristive, je nutno pocitat s bolestmi, neprijemnym trnutim, pichanim a bolestivym tlakem. To je zcela normalni, nebojte
Díky za útěchu. Nevíte, co bych si mohla vzít od bolest? Ibalgin včera moc nezabral, snad jen ten první, 2. už míň, večer jsem našla ještě codein od tracheitidy, ale je prý i na bolest, ale taky nic moc. tak nevím, nejlepší by bylo to chlazení, ale mě se ta bolest ještě po chvíli zvýší, to teda nechápu.nevím si rady, něco na kosti snad ale existuje...
Ibalginu neverim, je to svinstvo a zatezuje zaludek (slova zname lekarky i lekarnice). Zkuste Panadol nebo Valetol, samozrejme cim dele je budete brat, tim mene budou zabirat, telo si na ne zvykne. Na kodein pozor, je to silne navykova latka!
Ledovy obklad stahuje cevy, tudiz okolo poraneneho mista putuje krev pomaleji, i toto muze byt bolestive. Jeste se Vam rovnaji kosti a skladaji se do spravnych uhlu... Ovsem ledove obklady urychluji lecbu a castecne brani zanetum.
Nebojte, tyhle bolesti vetsinou odezni po tydnu, dvou. Je to sice male osobni peklo, ovsem pokud lekari odvedou dobrou praci, pak to bude ok
Proti bolesti je taky Veral, ten je volně, nesteroidní antirevmatika jako třeba aulin-ale ten je na předpis, ale i kyselina acetlsalicylová (aspirin, acylpirin,...) ten chce větší dávky než jaké se berou na chřipku a podobně, ale je to taky svinstvo na žaludek jako většina těchto léků, a ředí krav - což mže být výhoda jeko prevence vzniku krevních sraženin v cévách, ale zároveň zvyšuje riziko krvácení; ataralgin,... ale kosti bolí a to dost dlouho a silně, stoprocentní by snad bylo morfium, ale to vám nikdo nedá, a taky není o co stát, to je opravdu poslední zoufalý pokus. Rozhodně si ještě užijete, držím vám palce, abyste to přežila co nejlépe.
Jinak zvedat ruce je dobré, ale moc to nevydržíte. Máte ruku na šátku?
Doktor nejsem, veral doma mám, ale zatím jsem ho nevyzkoušel, nicméně měl by být i proti zánětům, spíš tedy proti příznkům. V příbalovém letáku se píše
odstraňuje zánětlivé příznaky, jako je bolest a otok (edém( a také snižuje horečku. Neovlivňuje však příčiny zánětu.
No a taky nedělá dobře žaludku. Všechny tyhle léky by se měly brát po jídle, na druhou stranu na lačno působí rychleji, ovšem jeden si tím koleduje o žaludečí vředy.
Tu ruku opravdu radsi davej nahoru, nezlo by ji nejak privazat kolem krku? Kde o to, aby ti to neoteklo, pak by se mohly preskrtit cevy a to by bylo dost spatny.
Zkus Valetol, ten ti pomuze od bolesti a zvedne i naladu, asi tim kofeinem, co v nem je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.