Nejste přihlášen/a.
Řeším dilema. Blízký příbuzný - tehdy nezaměstnaný a z předchozího podnikání zadlužený. Vzal jsem si úvěr 150.000 Kč abych ho zachránil před exekutory. S tím, že jak si najde práci, splácení úvěru převezme nebo alespoň mi bude přispívat. Pro dobrotu na žebrotu, dotyčný se ke mně otočil zády a vypadá to, že celý úvěr budu muset splatit sám.
Momentálně zbývá doplatit nějakých 90 tis. Kč, splátka je 3600 Kč měsíčně. Tato částka mi dělá rozdíl mezi pohodlným bytím a přežíváním z ruky do huby a od výplaty k výplatě.
Akutně bych si potřeboval koupit kalhoty, nové brýle a prostě na to nemám.
Přestože jsem vcelku nenáročný a vedu nenákladné koníčky, stávající situace mě už dost omezuje.
Uvažoval jsem o tom nechat si to přeúvěrovat a snížit tak splátku (snad by to šlo až na polovinu), ale od toho mě všichni odrazují - je to jen transformování jednoho problému v jiný.
Nejspíš to dopadne tak, že si najdu ještě druhou práci, kde budu moci pracovat jen o víkendech. Tak ale přijdu o de facto jediný souvisejší volný čas který mám a který věnuju zálibám a hlavně přítelkyni. Je mi 25 a je pro mě těžký smířit s tím, že bych tím pádem nedělal už vůbec nic, co by mi dělalo radost a naplňovalo mě a jen chodil do práce.
Máte nějaké nápady, tipy na řešení situace nebo prostě jen komentář?
Už mi z toho hrabe a mám dojem, že ztrácím schopnost nadhledu.
Díky.
V prvé řadě je to cenná zkušenost pro příště. Předpokládám, že se jednalo o někoho z rodiny. Realita je bohužel ta, že tam bývají největší svině, které se dřív nebo později odkopou.
Přeúvěrování je ve vašem případě transformace problému na menší problém. Určitě stojí za úvahu - máte jediný úvěr, dostanete jiný s nižší splátkou. Horší to nebude. Nutno ale dodat, že se to takto prodraží. Jednak nevím, zda původní společnost jen tak přistoupí na splacení, jednak s delší dobou splácení stoupá i částka úroku.
A co takhle si namísto dvou zaměstnání najít jedno lépe placené?
K přeúvěrování - už jsem koukal u své banky (ČSOB) a nezamlouvá se mi to: snížení splátky na 1834 Kč/měs. by znamenalo vzít si úvěr na 7 let (!) přičemž přeplatím o děsivých 64 tis. Kč. Pochybuju, že u jiných institucí by to vyšlo nějak výrazně výhodněji.
Trvám na tom, že je to opravdu jen přeměna problému, ne-li jeho další zvětšování.Jinak, dotyčný je opravdu z rodiny. Asi zbytečný popisovat, jaký to pro mě bylo zklamání.
To raději tu další práci na nějakou dobu pokud je ta možnost a co nejrychleji se tohio zbavit. Nebo prodat co se dá. A toho kamoša ..., bylo něco napsáno ke splácení? Nes.at se s ním a vycucat, rodina, nerodina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.