Nejste přihlášen/a.
Ahoj, zdravím všechny. Moc prosím o radu. Za 14 dní budeme mít křtiny naší holčičky, za kmotru jde moje kamarádka, která je zároveň člen manželové rodiny. Nevíte, jestli já jako matka kupuju kmotře dárek? Ona je moc hodná, kupuje malé svíčku, roušku, nechala jí udělat dort a ještě dostane nějaký dárek a já nevím, zda je i na mě, něco jí koupit, abych se neztrapnila, že nic nemám.
Také bych se chtěla zeptat - na křtiny dojdou i rodiče mého manžela, s kterýma jsem rozhádaná, takže je budu ignorovat, ale mám to říkat farářovi, nebo nemusím?
Děkuji moc za odpověď!
Přítel je ortodoxní křesťan. U všech, co zná, se dává dárek pouze komtřenci/kmotřence. Bývá to většinou zlatý řetízek s přívěskem nebo náramek. Kmotře ani kmotrovi se nedává nic, protože pro ně je de facto výsada být kmotrem/kmotrou. Pokud byste kmotře ale chtěla něco dát, tak by to prý mělo být ve stejném duchu jako dárek pro dítě.
Ale je to asi spíš pocitová věc. Jestli kamarádce chcete něco dát, tak spíš nějako upomínku na ten den. Třeba foto ze křtin v pěkném rámečku a kytku.. Já bych třeba koupila nějakou pěknou brož ve tvaru čtyřslístku nebo sošku anděla...
Děkuji za odpověď. Kamarádka je anti christ, abych byla upřímná, ale měla obrovskou radost, že jde za komtru. Taky jsem si říkala, že pro ní je to pocta, mít takovou funkci, ale stejně jsem chtěla nějakou maličkost jí koupit, teď jste mě dobře navnadila s tím obrázkem v rámečku :o)
Kmotře se nic dávat nemusí,ale měla by být pokřtěna a trochu věřící,ale to Vám určitě kněz už vysvětlil.Ale já a moje kmotra máme stejnej přívěsek na řetízku a máme tam jeden druhého monogram a datum.Brácha ,segra taky.A proč byste měla vykládat knězi,že jste rozhádaná s jeho rodiči?Bylo by lepší kdybyste se udobřili,ale to je Vaše věc.Ale hádky a zloba není to nejlepší při křtu,tam má být radost a štěstí.
To je vzlastni, asi zalezi na fare, u nas musel byt kmotr krteny i birmovany, kazdopadne to neni o tom to tam odstat a rikat si kmotra, kmotr by mel byt garat dusevniho rust ditete ve vire . Jinak Kmotre se nic nedava, naopak ona vetsinou dava nejaky darek diteti
Kodex požaduje, aby kmotr byl nejen vyvolen rodiči, je-li to možné, ale aby byl starší šestnácti let, katolík, biřmovaný který přijal eucharistii (čili byl uveden do plnosti křesťanského života iniciačními svátostmi), vedl život odpovídající víře a nebyl stižen kanonickým trestem
doplněno 30.08.11 18:58:Kmotrovství je stará a kulturně silně asimilovaná instituce, která má ale praktický význam v dnešní době jen občas. Na vesnici bylo pravděpodobné, že kmotr a kmotřenec prožijí přinejmenším prvou desítku let života dítěte na jednom místě, a proto se také počítalo s tím, že se v krajním případě, například při úmrtí obou rodičů, kmotr a dítě postará. Dnes je situace poněkud jiná. Při větší mobilitě obyvatel není vůbec jisté, zda kmotr a kmotřenec budou mít v čase výchovy k sobě fyzicky natož vztahově blízko. Kromě toho nebývá mnohdy splněna téměř žádná podmínka, kterou Kodex u kmotra předpokládá, kromě jediné, že je pokřtěn v katolické církvi.
(tamtéž)
(Jde samozřejmě o katolický křest.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.