Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací daň v rodině

Od: jd* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den všem, mám dotaz zda můžu darovat stavební pozemek dceři( a zeťovi) a jaká se z toho platí daň.

Hezký den

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

3x

v řadě přímých příbuzných se darovací dan neplatí. Takže bez daně jen dceři...

Nemáte pravdu. Zeť patří do II. skupiny, je tedy od povinnosti zaplatit darovací daň osvobozen.

pebuje*
hodnocení

2x

Dobrý den, darovat samozřejmě můžete, tuším, že u přímých potomků /děti/ je darovací daň zrušena /u zetě to asi bude jiné, tam asi nějaká bude/. Tohle Vám poradí na Finančním úřadě... Vzory darovacích smluv najdete na internetu, není to až tak těžké sepsat, event. právník /tam vše ale samozřejmě zaplatíte/.Ještě jeden tip: pozemek můžete darovat jenom dceři, kdyby se náhodou manželství nevydařilo /nikdy nemůžete vědět co bude za xx let/, tak se nebude muset s manželem finančně vypořádávat /za ten pozemek/.

vosikac*
hodnocení

0x
tr

Zdravím, je to jednoduché, pozemek prodáte darovanému za 1,-Kč a dan žádná nebude, tohle už nám říkal i učitel ve škole, abysme se nenechali ukrádat.

pebuje*

Tazatelka se ptala na darování, ne na prodej. Co se týče prodeje, tak musí být úřední odhad /právě kvůli tomu co zde píšete, aby nebyl stát krácen na dani/.

tr

Ale nemusí, musí to jít, když nám to radil a není to tak dlouho, je třeba to nastudovat.

pebuje*

Sice je to "mimo mísu" - podstatou dotazu je darování, ale nedá mi to a musím reagovat. Při prodeji se platí daň z převodu nemovitosti - a to buď z prodejní ceny nebo podle ceny znaleckého posudku /odhadu/ a to podle té, která je vyšší. Čili prodej za 1 Kč možný je, ovšem nepředpokládám, že by někdo odhadl hodnotu např. pozemku na 1 Kč, tudíž by nějaká daň samozřejmě byla.

Mezi přímými potomky je tedy logicky (finančně) výhodnější darování, tady je to od daní odvobozeno.

cepagis*

Naprostý souhlas s pebuje. Argument, že to musí tak být, protože to někdo říkal, je dost infantilní, nemyslíte? I učitel se může mýlit. Takže samozřejmě prodat za korunu pozemek můžete, ale pro výpočet daně z převodu se použije odhadní cena. A žádný odhadce se Vám nepodepíše pod tak zkreslený odhad, on by to totiž mohl být jeho poslední odhad v životě...

dery*
hodnocení

0x

Tohle jsem řešila nedávno - pokud jde o přímého příbuzného (v tomto případě dcera), darovací daň se neplatí. prostě půjdete na katastr se sepsanou a podepsanou darovací smlouvou a necháte to přepsat. Toť vše...

capinska
hodnocení

0x

Mám dotaz, chci vnukovi koupit auto za 700 000,- můžete mi sdělit zda se musí platit daň finančnímu úřadu nebo to může být dar?

Děkuji.

mp*
hodnocení

0x

Darovací daň je 4 procenta.

poly*

Nesmysl. Příbuzní I. a II., což jsou v přímé linii i babička - vnuk, nic neplatí. To bylo dřív a platí to i dnes. Něco jiného je, jestli dar musí přiznat v daňovém přiznání ... . Ale nikdo nic navíc platit nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]